Откриха мъртви риби по Дунав

Токсичната тиня от инцидента в Унгария продължава да бъде опасна
Обновена: 7 окт 2010 22:08 | 7 окт 2010 22:03,
2
Откриха мъртви риби по Дунав
Снимка: БГНЕС

Отровният разлив, предизвикан от индустриалната злополука в Унгария, засегна екосистемата на основния ръкав на Дунав, в който бяха намерени първите мъртви риби. Това съобщи за Франс прес регионалният ръководител на Националната служба по бедствията Тибор Добшон.

По-рано унгарската академия на науките обяви в декларация, че пробите от токсичната червена кал, която се излива в Дунав след скъсването на стената на хвостохранилището, не са показали опасни нива на тежки метали, предаде Асошиейтед прес.

Според най-престижната организация на учените и изследователите в Унгария токсичната тиня продължава да бъде опасна, но концентрацията на тежки метали в нея "не се доближава до нивата, представляващи опасност за околната среда".

От декларацията на унгарската академия личи, че главната заплаха за здравето на хората и околната среда идва от изгарящите и разяждащи свойства на калта. Според представители на Националната служба за борба с бедствията над 150 души, повечето от които с химически изгаряния, са били хоспитализирани, след като стената на отпадъчен резервоар на завод за алуминий се спука и токсичния порой заля три села, погубвайки най-малко четирима души.

Още по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: дунавУнгария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Anja Novak преди 13 години
Ето ви до какво води нашия "прогрес"...
1
0
 
0
 
! Отговори
no name преди 13 години
Jalko,naistinai ako ne beshe tolkova jalko, sega vseki ribar shteshe da se radva na zlatnata ribkaKoshmar, Tragedya