Арестуван е шефът на завода, причинил аварията в Унгария

Компанията собственик заплашена от глоба
Обновена: 11 окт 2010 18:38 | 11 окт 2010 18:38, Елка Василева
1
Арестуван е шефът на завода, причинил аварията в Унгария
Снимка: БГНЕС

Унгарската полиция задържа директора на завода, в който стана аварията с изтичане на токсична течност, съобщи премиерът на Унгария Виктор Орбан.

По-рано беше съобщено, че се води разследване срещу компанията собственик на завода.

По думите на унгарския министър на околната среда компанията е заплашена от глоба – засега възможната сума е 100 милиона долара.

При аварията в завода, станала на 4 октомври, загинаха 7 души, а 150 души пострадаха. От хвостохранилището по оценка на специалистите са изтекли до 700 000 куб. м токсични отпадъци.

В най-скоро време в Унгария ще пристигне група европейски специалисти, които ще работят заедно с унгарските си колеги за ликвидиране на аварията в завода, в резултат на която отровни промишлени отпадъци попаднаха в Дунав.

Експертите от ЕС ще се заемат с възстановяване на територията, замърсена при изтичането на токсичните отпадъци, а също така ще оценят риска от по-нататъшен разлив на отровни вещества.

Главната задача за момента е да бъдат сведени до минимум последиците от ново изтичане на отпадъци от резервоара, което според официални лица е неизбежно.

За защита от нов поток промишлени отпадъци е построена временна дига, но няма гаранции, че тя ще издържи налягането.

Кореспондентът на ВВС Ник Торп, който се намира в град Айка, е само на няколко километра от мястото на аварията. Той съобщи, че властите в Унгария сами са отправили към ЕС молба да бъдат изпратени група експерти за борба с последиците от екологичната авария.

Отровните отпадъци, които съдържат основи и тежки метали, се разляха на 40 квадратни километра, заливайки няколко населени места.

Първата задача на групата международни експерти от петима души ще бъде да се оцени каква опасност представляват отпадъците за подземните води и за почвата в засегнатия район.

След това специалистите ще се заемат с възстановяването на екологията на района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
32
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Коя е компанията собственик на завода и защо е арестуван директора/предполагам изпълнителния/който изпълнява разпорежданията на борда/собствениците/