Боливия смекчи ограниченията за производство на кока

Коката се използва при производството на храни, козметика, лекарства
12 окт 2010 19:30, Елка Василева
1
Боливия смекчи ограниченията за производство на кока
Ево Моралес. Снимка: БГНЕС

Правителството на Боливия отмени закон, налагащ строги ограничения върху производството и продажбата на листата на коката – една от основните култури за местните фермери.

През септември боливийските власти разпоредиха производителите на кока да могат да продават само по 2 килограма суровина на месец, а контролът над търговията да се осъществява от централните власти.

Преди това максималното количество за продажба беше 7 килограма месечно, а търговските операции се контролираха от местните администрации, пише ВВС.

Листата на коката се използват не само за производство на кокаин, но и широко се прилагат при производството на хранителни продукти, козметика и лекарства.

Засилването на ограниченията за продажба на кока беше обяснено със засилване на борбата с наркотрафика. Приемането на новия закон обаче предизвика масови протести на фермери, които започнаха да блокират пътища.

Правителството на Боливия призова демонстрациите да бъдат прекратени, тъй като причината вече е отстранена. Властите в страната посочиха също така, че ограниченията върху продажбата на кока са били въведени без достатъчни консултации с фермерите.

„Признахме грешката си и анулирахме закона. Подчертаваме, че каквито и да са промени в бъдеще ще се правят въз основата на консултации и в сътрудничество и съгласие със социалните организации“, каза министър Саша Лоренти Солис.

Фермерите обаче, с които се свърза ВВС, заявиха, че ще продължат блокадите на пътищата. Производителите на кока искат представители на правителството да отидат при тях за преговори.

Управляващата в Боливия Социалистическа партия, начело на която е президентът Ево Моралес, традиционно търси подкрепа сред производителите на кока.

До избирането си за държавен глава Моралес беше начело на синдиката на фермерите, които произвеждат кока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Боливия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано падне цената, да може да шмъркаме по повече