С 310 евро средна заплата сърбите не са щастливи

Цените на хранителните продукти в западната ни съседка растат
Обновена: 12 окт 2010 08:20 | 12 окт 2010 08:09,
72
С 310 евро средна заплата сърбите не са щастливи
Снимка: БГНЕС

Едно десетилетие след демонстрациите, които помогнаха за отстраняването на югославския президент Слободан Милошевич, сърбите оценяват постигнатия напредък, както и пропуснатите възможности, пише Southeast European Times в репортаж от Белград.

Въпреки че се е увеличила три пъти от 2000 г. насам, средната месечна заплата в Сърбия е приблизително 310 евро.

Безработицата се движи около 20% - между 700 000 и 1 милион души са безработни.

Националната валута - динарът, силно понижи стойността си спрямо еврото от началото на годината. 

Цените на хранителните продукти растат, което поставя много хора в затруднено положение.

Сръбската политическа сцена претърпя значителни промени през последното десетилетие.

Двете партии, които ръководиха промените преди десетилетие - Демократическата партия (ДП) и Демократическата партия на Сърбия (ДПС), сега са яростни политически съперници.

Социалистическата партия на Сърбия, ръководена от Милошевич до смъртта му в Хага през 2006 г., сега отново е на власт.  Нейните официални представители са важен фактор в проевропейската управляваща коалиция на Сърбия, пише Southeast European Times.

Някои белградчани смятат, че е трябвало да се постигне повече от 2000 г. насам. 

"Очаквах много повече от смяната на режима. Може би не, че всички ние ще забогатеем за една нощ, но смятах, че за всички ще има справедливост. Сега мога да кажа, че съм леко разочарован от всичко, което се случи", заявява пред Southeast European Times 45-годишният инженер Драган.

Милица, 55-годишна лекарка, се чувства по същия начин: "Смятах, че десетте години при Милошевич са последното загубено десетилетие в живота ми. Сега имам подобно чувство по отношение на последните десет години. Може би всички ние очаквахме твърде много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимски преди 13 години
Е, на наще комшии не им върви нещо напоследък. В Гърция икономиката зацикли (да не кажа спряла), Пуйката се мъчи още от кои векове да влезе в Европа (но виенчани им показаха, къде им е мястото), че сега Меркел и Саркози отново ще им го покажат, а сега и Сърбия, където половината са безработни.Еххх комшии, навремето се налапкахте с български земи, но Господ вижда всичко :)
68
0
 
1
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Скоро като пуснат моста ще живне и този район.
67
0
 
4
 
! Отговори
potarpevsh преди 13 години
Vav Vidin horata stoiat i za 350 lv ,niamat drug izbor tam e tragedia goliama bezrabotitsa i mnogo napusnali hora,prosto tazno...
66
2
 
3
 
! Отговори
1492 преди 13 години
Те имат ли 5 града?Я си помисли да не бъркаш Сърбия с Югославия.За *** изобщо не ми се коментира явно си бил само в Белград.
65
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Драгица от БелградуНе съм се интересувал конкретно как изглежда Белград в момента, но така не може да се направи извод че цялата държава е по-зле от нас или пък обратното.Виждал съм с очите си във Вашингтон в негърското гето затворен подлез, на който стълбището догоре е запълнено с ***! Такова нещо в България даже няма никъде да видиш. А от друга страна, молове там имаше за чудо и приказ - още през 1993 година, когато тук не бяхме и чували за тях и имахме само ЦУМ.
64
0
 
0
 
! Отговори
1492 преди 13 години
Точно така е скоро бях там!
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
боли ме дедовия дали сърбите са щастливи, честно...
62
2
 
4
 
! Отговори
ха преди 13 години
не ми давай примери със западащия Пловдив, ела в Пазарджик да видиш какъв чист град е!
61
2
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
да бе, ***.. щото си карал само по едната от двете им магистрали.. я слез от магистралата да минеш по обикновени пътища да видиш за кфи села и кфа мизерия става дума..
60
2
 
8
 
! Отговори
ариец преди 13 години
А сърбите нямат мутри , Сретан Йосич е игумен на манастир може би . Айде моля , от сръбската мафия отдавна е пропищяла цяла Европа. Покрай войната, която те предизвикаха , милярди се окрадоха и контрабандираха , убиха си и премиера . Всичко е шуробаджанащина и там. За съжаление често минавам от там и мойте очи не виждат нещо особено европейско. Да не забравяме , че имат остатъчен бекграунд още от Титовото скубане на запада. Време в което нас ни бяха окупирали азиатците от Москва.
59
0
 
0
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Казват,че за народа на една държава се съди по неговото творчество и култура ---Хаде да направим сравнение между тях и нас само в една област-в музиката /идеята ми изключва минало време/
58
0
 
5
 
! Отговори
caribrod преди 13 години
sarbia vodi voina i e edna kra4ka prednas pak.na6te pati6ta sa mnogozle.
57
3
 
17
 
! Отговори
пътуващ преди 13 години
Май не си ходил в Сърбия защото говориш пълни глупости. Варна : мутри, селски тарикати и социализъм. Пловдив : мръсотия, хулигани и разпадащи сгради.Мога да ти броя 5 сръбски града които за по-чисти, подредени и европейски, Да не говорим че там пазят историята си и примерно паметниците и църквите им нямат графити и *** около тях (нито ***)...
56
4
 
5
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Какво по-точно ако не е тайна внасяме от Сърбия ? Пет Застави на година ? А туризма ни за нищо ли не се брои или само заводи и комините влизат в сметката ?
55
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМАТЕ СИ НА ИДЕЯ,КОЛКО ВИДА СТОКИ СЕ ВНАСЯТ ОТ СЪРБИЯ!ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ ТАМ ХОРАТА РАБОТЯТ ПРОИЗВЕЖДАТ И ИЗНАСЯТ ,А ТУК КАКВО ПРАВИМ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАМЕ???
54
9
 
10
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Защо като говорите за Люлин не кажете за Нови Београд . Разликата е че в Люлин се строи ново строителство на обществени сгради,офиси,магазини и жилища ,а в Н.Београд няма такова грам. Не че харесвам Люлин, но и те си имат такъв. Като се каже Сърбия всички ни говорят да центъра на Белград и Мария Теразия , ами то и центъра на София е даже по- хубав. А имат ли град като Варна , Пловдив... има други наши градове доста по-напред.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Sredna, ne minimalna! Cheti!!! Aman ot glupavi bezdelnici po teq forumi!
52
6
 
15
 
! Отговори
LoL преди 13 години
310 EUR след 4 войни. А България - 310 лева...
51
2
 
34
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Типичните комплексарски коментари - зле сме, депутатите ни са виновни, климатът ни е зле, комунизмът е виновен, сърбите са супер! Ами, докато сами не се УВАЖАВАТЕ, работодателите, министрите, да не говорим за чужденците, НЯМА ДА ВИ ЗАУВАЖАВАТ! Защото виждат едни плачещи, мизерници с ниско самочувствие и големи претенции! На базата на какво? На трудолюбие ли, на честност ли, заради качества ли? Способните вземат над 800 - 1000 навсякъде за качествата си, другите плачат по форумите!Плюете себе си!
50
10
 
8
 
! Отговори
999 преди 13 години
Ние и без война сме по-зле от Сърбия , кой щи даде тук 310евро заплата????