САЩ подкрепят демократична мултиетническа Босна и Херцеговина

Хилари Клинтън заяви подкрепа за евроатлантическата интеграция на страната
Обновена: 12 окт 2010 16:43 | 12 окт 2010 16:42, Елка Василева
7
САЩ подкрепят демократична мултиетническа Босна и Херцеговина
Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън, която беше на посещение в Босна и Херцеговина, откри в Сараево новата сграда на американското посолство. Тя заяви, че това е потвърждение за силната подкрепа на САЩ за единството, стабилността и териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

На тържествената церемония по откриването на посолството Клинтън подчерта, че бъдещето на Босна и Херцеговина е в интегрирана Европа, а новоизбраните лидери на Босна и Херцеговина трябва да проведат трудните реформи, които ще доведат страната до евроатлантическата интеграция. При това тя изтъкна готовността на САЩ да помогнат за интегрирането на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО.

Като направи оценка, че Босна и Херцеговина върви напред, американският държавен секретар посочи необходимостта от промени в конституцията с цел създаване на по-ефикасна държава и това трябва да стане чрез споразумение между местните лидери, а не да бъде налагано отвън.

Преди откриването на посолството Клинтън разговаря с членовете на колективното босненско председателство, а след това – и със студенти и представители на гражданското общество, пише ТАНЮГ.

В разговора си с младите хора Клинтън изтъкна, че САЩ подкрепят Босна и Херцеговина като демократична мултиетническа държава и се противопоставят на каквито и да било опити за отцепване от държавата.

Посещението на Хилари Клинтън беше съпроводено от изключително строги мерки за сигурност, пише В92.

Подробности за посещението се пазеха в тайна, мобилната готовност на структурите за сигурност в Босна и Херцеговина беше повишена до най-високата степен, а целият протокол, свързан със сигурността, се създаваше и съпровождаше от американските служби за сигурност с техните 200 агенти.

Самолети на НАТО бяха блокирали въздушното пространство, отделни пътища бяха блокирани, а на много места имаше снайперисти.
Така беше до по-късно следобед, когато Клинтън замина за Белград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Босна и Херцеговина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Кисинджър преди 13 години
Вече всичко е решено. Отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина и обединението й със Сърбия ще последва обединението на Молдова и Румъния, което е на една крачка. А след това е Македония!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странно е това мирно решение дето се пази от снайперисти и бронетехника!И свободата дето води до блокиране на достъпа и отрязване на движението!Егати и парадоксите егати!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TIQ 6TE RAZCEPQT I BG TO, NATAM VARVQT NE6TATA. 6TOTO TAM IM E IZGODATA
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
evala na vas haresami tozi pat kakvo ste pisali,tazi rusa madama vseki den pose6tava novi durjavi s tehnite demokratichni idei i namesa vav vutre6nite raboti mnogo nyama da prodalji vsqko ne6to si ima krai
3
1
 
14
 
! Отговори
Еврокомисар преди 13 години
Как няма да ги подкрепят,та нали те ги създадоха.Зада могат да контролират оръжие,наркотрафика,проституцията и т.н
2
1
 
13
 
! Отговори
999 преди 13 години
Желанието им да разцепят Балканите на малки и лесноконтрулируеми държавици е огромно и донякаде успяват , гадна политика.
1
1
 
11
 
! Отговори
вторник преди 13 години
На нейно място не бих отишла в Сърбия по понятни причини /нищо лично/ ----Има една мъдрост -*Човек има право на грешка,но няма право да я повтаря*