Сърбия два дни след насилието на гейпарада

Такъв екстремизъм досега не е имало, казва ранен жандармерист
Обновена: 12 окт 2010 11:06 | 12 окт 2010 11:05, Елка Василева
239
Сърбия два дни след насилието на гейпарада
Снимка: БГНЕС

"Всичко стана за пет-шест секунди. Първо под шлема ме уцели тухла, а след това – камък. В разярената тълпа и за толкова кратко време не успях да видя кой ме замеря, защото срещу кордона ни летяха тухли и камъни", казва за сръбския вестник „Блиц“ Милян Ангелов, командир на част от отряда на жандармерията в Ниш.

Той пострада в неделя около 14 часа от хулиганите, които дивяха срещу гей парада в центъра на Белград.

На Ангелов му предстои операция – при нападението на протестиращите той е получил увреждания на две места на челюстта, уцелен и под лявото око, има разкъсна рана.

Ангелов разказва и какво точно се е случило в неделя.

"Към сградата на Скупщината и към кордона откъм Теразийе идваше група от 500-600 момчета. В кордона бяхме петдесетина полицаи. В групата, която се нахвърли върху нас, не забелязах деца, а момчета на около 20 години. Бяха въоръжени с камъни, тухли, прътове. Някои от тях бяха въоръжени и с бухалки. Задачата ни беше да им попречим да стигнат до Скупщината. Те обаче искаха на всяка цена да пробият кордона, но не им позволихме, макар че хвърляха разни предмети срещу нас", казва жандармеристът.

Ангелов не могъл да чуе какво говорят вандалите. Мислел само, че трябва да си изпълни задачата – хулиганите да не пробият кордона, да не стигнат до сградата на парламента и най-важното – всичко да мине без човешки жертви. Макар и ранен, след като е бил уцелен с камък и тухла в главата, Ангелов продължил да ръководи частта си.

"В жандармерията съм от създаването й, но никога не сме били в такава ситуация, така да ни нападат, толкова екстремизъм да бъде проявен", констатира Ангелов.

Общо при безредиците в неделя са ранени 89 жандармеристи.

Вандализмът и насилието на около 6000 хулигани в деня на гей парада в Белград са само увод към нови демонстрации и разрушения, смятат известни сръбски социолози, пише вестник "Ало".

Социологът Ратко Божович казва, че омразата към властта, системата и полицията е посята в главите на младите хора.

"Пътят от омразата до насилието и от насилието до убийство не е дълъг. Гей парадът беше само предпремиерата. Добър повод за бунт. Вижда се ясно и по това, че бяха нападнати сгради на управляващите партии, както и разрушенията, които продължиха и след парада.

Децата бяха само изпълнителите на онези, които стоят в сянка. Партиите изиграха важна роля за организацията на протестите, а тайните службите блокираха напълно. Как и защо се стигна до всичко това, трябва внимателно да се проучи и анализира", смята Божович.

Според него ескалацията на сблъсъците тепърва може да се очаква.

Милан Николич, директор на Центъра за изследване на алтернативите, също така смята, че силното недоволство на народа може да доведе до повторение на гръцкия сценарий в Сърбия.

"Сред народа властва голямо социално и икономическо недоволство. Заплатите са по-малки от когато и да било, а бедните стават все повече. В Сърбия днес броят на работещите и на безработните е почти равен", обяснява Николич.

Станалият отново актуален в Сърбия въпрос за забрана на крайнодесните и националистически организации, което според държавния секретар на правосъдното министерство Слободан Хомен е единственият път за предотвратяване на насилието, изобщо не плаши лидерите на тези движения.

Повечето от тях предупреждават, че забраната може да бъде контрапродуктивна и че формалното премахване в никакъв случай няма да им попречи да действат.

От своя страна пък вестник "Прес" пише под заглавие: "Всичко това е заради Европа!", че сръбските служби за сигурност са предупредили миналата седмица, че заради гей парада в Белград ще избухнат кървави безредици.

Те са предложили поради големия риск парадът да бъде отменен. Властта обаче е отстъпила пред исканията на ЕС и съзнателно е рискувала да избухнат жестоки сблъсъци.

Резултатът е поразителен: ранени са над 150 души, арестувани са 249 демонстранти, а материалните щети са за над един милион евро. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Не им ли писна на тези гейове да парадират с болестта си? Защото това е болест, все едно да има парад на диабетиците и парад на нимфоманите..! И как очакват с наглото си поведение и преструвки да не предизвикат гневът на нормалния човек? В такъв момент мога да кажа само браво на тези крайни момчета, които иначе не харесвам, защото само те не се страхуват да покажат общественото мнение по този актуален въпрос...
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не си добре, човече! като навлезе ЕС с пълна сила в живота ни, ти ще си от първите, които ще станат хомо за някоя и друга евро-стотинка, д*педавецо!
223
1
 
7
 
! Отговори
Провадийския преди 13 години
Ето така се прави. А ние кога ще изметем червения *** от парламента?
222
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В източна Европа никой май не се кефи на обратните резби.
221
2
 
1
 
! Отговори
187 преди 13 години
"Милян Ангелов" - така ти се пада, родоостъпоник сърбофил...
220
3
 
4
 
! Отговори
До 228 преди 13 години
Новия гей-химн ще се казва "Се педале у Белграда на парада". :))))
219
2
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Бравос Хетерос.Поредните ти излияния нагледно показват как си поел *** ценности на евроатлантическите кукловоди.Да живеем според ценностите и!А ти до сега с какви ценности си живял бре сбърканяк?От такива *** като теб ни се дуят бившите колонизатори,бащите на фашизма и апартейда и опиумните воини,употребилите атомната бомба.Ние сме в Европа и винаги сме били европейци.А еничарите като тебе ходят на геи паради и лижат евроатлантически ***.Сбърканяк какво поколение ще възпитаваш ти?
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
It's raining menI will surviveY.M.C.A.Born This WayГласувайте за "новия гей химн"!
217
0
 
6
 
! Отговори
ЛОЛ! преди 13 години
Е,край-вече мога да кажа,че стигнахме дъното със сигурност! хаха
216
1
 
3
 
! Отговори
Не съм дъновист,аз преди 13 години
Не съм дъновист,не практикувам ритуалите и традициите,които дъновистите правят...Просто ми харесват идеите на този човек относно България и света.Аз не си мисля,че сме умни,поне не виждам да сме умни. :)Просто,с времето поумняваме,учим се.И имаме нужда да знаем,защото това е прогреса,а прогрес ани движи напред и ще се стремим напред завинаги!Но съм сигурен,че ако Дънов беше жив днес,той пак щеше да е неразбран!
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dnes.bg/replika/2010/10/12/eltyn-djon-leidi-gaga-napisa-noviia-gei-himn.101039ХАХАХАХАХАХАХА
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дъновистите са ми много странни хора. Да, Дънов е бил по-интелигентен от съвременниците си и е останал неразбран, но са ми смешни и съвременните тълкования на останалите негови послания. Смешно ми е и как поклониците му посрещат "Космическата нова година". Защо си мислите,че вече сме достатъчно уми, че да го тълкуваме?!
213
0
 
2
 
! Отговори
... преди 13 години
Еми,така е приятелю,представи си още седем милиона българи,които не вярват в нищо освен в себе си!Тотално разединение.а,разединението не тръгва от това дали си *** или не,дали си ислямец или не,всичко тръгва от душата.А колкото по-добре е ако всички седем милиона,независимо от пол,раса,възраст,етническа принадлежност или религия,се хванат за ръце и повярват в цялото общество,организъм.Колко по-добре ще стане за България!Защото България-това сме ние,българите по душа! :)
212
3
 
1
 
! Отговори
Западни покрайнини преди 13 години
"Милян Ангелов" - командир на жандармерийски отряд в гр.Ниш. Още едно доказателство, че българското малцинство го има и стига до българския град Ниш, а не само до Босилеград и Димитровград (Виж история на България). За жалост нашите пак спят....
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярвам само в себе си ... щом питаш ;)
210
4
 
4
 
! Отговори
ссд преди 13 години
Поздрав!Надявам се знаете,за певица на име Стефка Съботинова?!Не,не *** Ататюрк или Дупката Ахмед Мехмед...не,не бъркайте тоталната гавра с изкуството с една велика българска песен!!!Не смейте!!!Ама какво да ви обяснявам,драги ми ориенталци!
209
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 13 години
Че какво му е на бялото братсво?Предполагам,ти си член на някоя сатанинска секта...всъщност и ти не знаеш какво си и не знаеш в какво вярваш.То си личи от енергията вложена в думите ти!
208
5
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Аз не искам да съм европеец!!!Не искам!!!!Аз не искам Европа!!!!Аз искам България!!!Относно поколението-ние не го възпитаваме,аз не виждам да го възпитаваме.Какви сте вие българи,значи,не мога да разбера!Българин се нарича такъв,какъвто се чувства в сърцето и душата,а не какъв е на външен вид...но няма смиъл да ви говоря!Все още никой не може да ме разбере!
207
3
 
6
 
! Отговори
Хетерос преди 13 години
Ами европеец съм! Така се възприемам, и живея в България! Чудя се, как обаче вие, уж искате да бъдете европейци, пък не правите нищо по въпроса!? Нещо повече, вместо да се замислиш върху това, което казвам, ти хвърляш енергията си, да ме убеждаваш че съм се надценил, че не съм такъв, какъвто се чувствам! Дори и да си прав, дори и да имам прекалено високо мнение за себе си, защо ти е това?! Какъв е смисълът?! По добре ли ще се почувстваш, ако аз съм на нивото на някое изпълнено с омраза същество, което плюе по всичко и всички, което само се оплаква и чака някой "да го оправи"?! Разберете, Европа няма да дойде при нас, докато ние не я възприемем в душите си! Докато не започнем да живеем според ценностите и! А тогава, евентуално може и духовен център да станем! Когато вместо в безсмислени спорове прекарваме времето си в самоусъвършенстване. Когато се обърнем към вярата и духовността, вместо към омразата и противопоставянето! А следващото поколение е такова, каквото ние го възпитаваме! Ние създаваме бъдещето си!
206
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
о,да ... бялото брадство ... само те ни липсват намесени!