Най-младият затворник в Гуантанамо осъден на 40 г.

Реално Омар Хадр ще лежи в затвора 8 г.
Обновена: 1 ное 2010 12:40 | 1 ное 2010 12:40, Елка Василева
3
Най-младият затворник в Гуантанамо осъден на 40 г.
Снимка: БГНЕС

Военен трибунал в САЩ осъди Омар Хадр на 40 години лишаване от свобода за убийството на американски войник и участие в заговор с цел извършване на терористични актове.

24-годишният канадски гражданин беше признат за виновен на процеса, състоял се миналата седмица в базата Гуантанамо.

Въпреки присъдата реално Хадр ще лежи в затвора 8 години, тъй като сключи сделка със следствието. Нещо повече – след като излежи една година в Гуантанамо, жителят на Торонто ще бъде преведен в канадски затвор.

Хадр се призна за виновен по пет обвинения, сред които сътрудничество с „Ал Кайда“ и убийство, извършени в нарушение на законите и обичаите на войната.

САЩ станаха първата от края на Втората световна война държава, в която за военни престъпления беше съден човек, който е бил непълнолетен в момента на извършване на деянията.

Пред съда миналата седмица Хадр призна, че не може да разчита на защита като военнопленник в рамките на Женевската конвенция, тъй като не е бил член на редовни военни формирования.

Той призна също, че е преминал бойна подготовка, учил се е да прави и поставя взривни устройства в тренировъчна база в Афганистан през юли 2002 г. След това е работил като преводач за „Ал Кайда“ и други бойни групи.

Хадр, който е израснал в Торонто, е живял в Пакистан и Афганистан с баща си Ахмад Хадр, наричан във Вашингтон „високопоставен член на „Ал Кайда“, който се познава с Осама бен Ладен“.

През 2003 г. Ахмад Хадр загива при престрелка с пакистанската армия.

По думите на Омар Хадр неговият баща му е казвал, че „трябва да се обучава, за да воюва срещу евреите, защото евреите винаги воюват“.

От думите на подсъдимия стана ясно, че са му били обещани по 1500 долара възнаграждение за всеки убит американец, пише ВВС.
 
В разпространено изявление на съда се казва, че от заложените от Хадр и членовете на неговата група взривни устройства не е пострадал никой. По време на бой през юли 2002 г. обаче Омар Хадр е можел да се предаде, но е предпочел да продължи да се съпротивлява и хвърлил граната, при взривяването на която загинал сержант Кристофър Спир.

Адвокатите на Хадр настояваха, че клиентът им е бил дете, когато е бил принуден от роднините си да воюва. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Омар Хадр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Сър Хъмфри преди 13 години
"....убийство, извършени в нарушение на законите и обичаите на войната."По англосаксонска традиция когато искаш да убиеш човек повелява да го попиташ как е, как е семейството и чак след това да направиш каквото си решил. Всичко останало е варварство и е подсъдимо
2
0
 
6
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Добре,че САЩ нямат нашите управници иначе да се разпаднали досега-и съдии и упрвници са навързани и затова след 40 години България няма да се нарича България!!!
1
0
 
25
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
АКО ИСКА ДА Е ОСЪДЕН НА 4ГОД. УСЛОВНО ,ДА СИ ПЛАТИ ЗА БЪЛГАРСКИ СЪД !!