Северна Корея призна, че има действаща ядрена програма

Пхенян твърди, че разполага с "няколко хиляди" турбини
Обновена: 30 ное 2010 08:44 | 30 ное 2010 08:42,
37
Северна Корея призна, че има действаща ядрена програма
Снимка: БГНЕС

Северна Корея заяви, че разполага с "няколко хиляди" турбини в център за обогатяване на отработен уран за мирни цели, съобщи АФП.

"В този момент ние изграждаме реактор за лека вода и използваме модерна система за обогатяване на уран с помощта на няколко хиляди турбини", съобщи държавната севернокорейска агенция.

Американският учен Зигфрид Хекер успя да посети на 12 ноември завод, разположен на територията на изследователския атомен център в Йонбьон, за който Пхенян обяви, че започва отново работа след наложените от ООН санкции миналата година.

Севернокорейските власти обявиха, че тези турбини са предназначени да произвеждат слабообогатен уран за захранване на нов експериментален реактор с лека вода, който е в процес на изграждане.

Новото съоръжение не изглежда предназначено за военна употреба.

Уранът обаче лесно може да бъде обогатен до по-висока степен, така че да е достатъчно за производство на ядрени оръжия, припомни професорът от университета в Станфорд Зигфрид Хекер, който е бивш ръководител на американската ядрена лаборатория в Лос Аламос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Уран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
tt преди 13 години
haide be rusiq.kakwo 4akate?waorazete gi s ss 200 .tehniq radius na deistwie e 4500 kilometra.s 3 boini qdreni glawi.da gi widim amerikancite.
33
3
 
0
 
! Отговори
69008 преди 13 години
одавна ви казвам : Искат уран - пратете им искат плутонии пратте им искат ракети ми все некак трябва да отиде тоя уран до корея ! 20 * 2 мгтона и сме готови с проблема с.кореа
32
4
 
4
 
! Отговори
$$$$$$$ преди 13 години
Янки долу !!!!!!!!!!!
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Северна Корея е една от малкто, която не се е подала на Илюминатите.ХВАЛА НА ДРУГАРЯ КИМ ЧЕН ИР
30
1
 
9
 
! Отговори
НБ преди 13 години
И как живеят в Южна Корея??? Случайно племенникът ми е женен за южнокорейка, та се е наложило момичето да търси работа по света, че да издържа семейството си, защото и там има много бедни хора, които нямат какво да ядат...
29
5
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,...... преди 13 години
......ЩЕ ВИДИМ ,ЧИЕ КАНЧЕ С ЧОРБАТА ЩЕ ИДЕ ЗЯН......!ТИЯ ,УМИРАТ ОТ ГЛАД----ДРЪНКАТ ОРЪЖИЕ ,ЗА ДА ИМ ОТПУСНАТ ПОМОЩИ....!СТАР ,КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕР!!!!!ТИЯ СЕЛСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ .....ГИ ПРАВИХМЕ И НИЕ .....ПО ТАТОВО ВРЕМЕ!ПОНЕ СЪМ ЖИВ СВИДЕТЕЛ------НЕ МОГАТ МЕ ИЗЛЪГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бой по канчетата на янките!
27
0
 
5
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Гледам, че 25 ти е отговорил:)))) Аз бих добавил, че явно не ядем корени в прослава на едно джудже:))))) Гладът казват е винаги сериозен мотив:) Освен това за Галеви гласуваха 14 000 души в техния регион, което е най-много, дори и от партиите! Защо ли?!? Хората измитат нещо, което не им харесва! Явно това им харесва:) Защо ли?!?
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Северна Корея,че не позволяват на една държава да командва целият свят.САЩ може да дрънка оръжие и да налага своите правила и никой не може да има мнение.Защо америка не унищожи своите ракети и тогава да иска това от другите?Но нe, ние ще имаме и за това вие ще се съобразявате с нас!Добре ще има и нации който им показват,че това няма да стане.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как що? Защото сме демократична държавица, досущ като славните ни братя от САЩ.
24
3
 
2
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
До Леле,АМи като е толкова лесно да се вдигне бунт, ние що не вдигнем за да изметем Галевите и Маргините и прочее ***, който ни управлява?
23
1
 
4
 
! Отговори
В преди 13 години
Не им стиска да нападнат сами, ако половината държави не са зад тях само ще правят мизерии в сянка. Като знаят какъв пердах ядоха едно време във Виетнам, надали искат пак да се захващат с-у милионна армия. Грозно ще е...
22
0
 
2
 
! Отговори
333 преди 13 години
за каква обмяна говорим. Имам три буркана омния обогатен уран и 25 литра кисело зеле + бонус от туба домашнярка. Идентифицирай термина обмяна. Заинтересован съм. Плащане Visa електрон или в кисели краставички. Избора е твой.
21
3
 
9
 
! Отговори
Леле преди 13 години
И как тези 50 млн., ядящи корени в прослава на едно джудже и ползващи се с подкрепата на целия "цивилизован" свят поне един бунт не вдигнаха:)))) И какво е станало с футболистите им?:)))) А в Ирак и Афганистан какво ядат при вноса на демокрация!? Живеят ли по-сигурно? А, да! Те там не им трябва да ядат! Просто където има глад натовските доблестни воини минават и правят случайни грешки и избиват по 40 невинни и после се извиняват!Те това е демокрация! Няма човек, няма храна!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тая новина е точно на седмица и половина!
19
7
 
7
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
То за "турбините" и баба знаеше, да кажат какво стана с футболистите им, дето не излязоха от груповата фаза - те добре ли са?Иначе, не одобрявам "внасянето на демокрация", но когато 50 милиона народ яде корени в прослава на 1 джудже, мисля че е допустимо да се прави опит за бутане на режима от вън!
18
10
 
10
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Браво на момчетата!Да няма само САЩ да имат ядрени провизии,я!
17
2
 
3
 
! Отговори
3 перални преди 13 години
ЕВАЛА брато кога ще се видим на обмяна на обед?
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ekstra
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, ти ся си измии жълтите зъбки и марш в детската градина на катерушките