Най-старата мина в Новия свят – на 12 000 години

Най-древната открита в света е в Южна Африка
Обновена: 6 дек 2010 09:49 | 6 дек 2010 09:44, Елка Василева
10
Най-старата мина в Новия свят – на 12 000 години
Снимка: БГНЕС

В Чили е открита най-древната от известните до момента мини на територията на Южна и Северна Америка, съобщи на 5 декември вестник El Mercurio. Тя се намира на 1100 километра северно от столицата на Чили – Сантяго.

Мината, в която се е добивал железен оксид, е открита от археолози от Чилийския университет още през октомври 2008 г., но доскоро възрастта й не беше установена. Тези дни комисия от американски и полски специалисти публикува резултатите от експертиза, съгласно която мината е била създадена преди 12 000 години.

Установено е, че мината е била интензивно разработвана в периода от 10 до 2 хилядолетие преди новата ера. Железният оксид, добиван в мината, е бил използван от индианците като пигмент за украсяване на дрехите, както и при религиозни ритуали.

Главният изследовател Диего Салазар заяви, че находката доказва изключително важната роля на религията в живота на индианците, защото с железния оксид те не са търгували, той не е можел да се използва и за храна.

Археолозите са открили в мината и в околността инструменти за добив на железен оксид, направени от кремък и раковини, пише Lenta.ru. Според археолога Хермат Салинас общо са намерени над 1000 инструмента, но броят им може да достигне няколко хиляди.

Мината е наречена San Ramon 15. Преди обявяването на нейната възраст за най-старата в Северна и Южна Америка мина беше смятана мина в САЩ на 2500 години.

А за най-древната мина в света е смятана мина в Южна Африка, която е на около 40 000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: минаЧилиЮжна Америка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-старата мина в Новия свят на 12 000 години.......... и се намира в Македония :)
9
0
 
1
 
! Отговори
do smehurko преди 13 години
Kogato se kaje "mina",tova ne oznachava, che triabva da se kopaiat galerii-minata e miasto na nahodkata ot daden material.
8
1
 
2
 
! Отговори
смехурко преди 13 години
то тези хиляди години някои ги имат като месеци...това неолити, енеолити, железни, бронзови и платмасови епохи нищо не значат...Важното е да гръмне нещо като това че сестрати е...к....па после който иска да ходи да доказва обратното.Свинахме с археологическите изхвърляния вече.Как ли с парче кремък ще да са копали галериите по тов авреме....и за 8-10 хилядолетия колко ли дрехи ще да са обагрили с боята добивана от тази мина.Нещо ми нимирисва тази "сензация"
7
0
 
2
 
! Отговори
Stany преди 13 години
В под заглавието са си написали хората, че става въпрос за най-древната в света - тази в Южна Африка. А в статията пък си е казано, че става въпрос за най-древната открита в Америка (Северна и Южна заедно). Та какво не разбрахте?
6
0
 
4
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Ако четеш внимателно, ще забележиш, че в статията се говори за най-древната мина в Новия свят, т.е. Северна и Южна Америка. В последното изречение е казано, че най-старата мина в целия свят е тази в Южна Африка. Точно за това иде реч в подзаглавието. ;)
5
3
 
2
 
! Отговори
VioletFlorin преди 13 години
...е, за журналистите е все едно, нали е на юг - дали е южна Африка или Южна Америка, за тях май няма голямо значение... :D
4
3
 
1
 
! Отговори
Do redaktora преди 13 години
V podzglavieto pishe Южна Африка, a v statiata se govori za Южна Америка
3
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
snimka ot Mars :)
2
0
 
15
 
! Отговори
Тоз и оня преди 13 години
Снимката е уникална и описва в детайли мината... :)))
1
2
 
9
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Какви индианци-МАКЕДОНЦИ!