WikiLeaks пусна списък на "жизненоважни обекти" за САЩ

Впечатляващ е географският обхват на документа
Обновена: 7 дек 2010 15:07 | 6 дек 2010 09:36, Елка Василева
65
WikiLeaks пусна списък на "жизненоважни обекти" за САЩ
Снимка: БГНЕС

Сайтът WikiLeaks публикува списък на обекти, които САЩ смятат за критично важни за своята сигурност.

Съгласно изтеклата информация през февруари 2009 г. Държавният департамент на САЩ е поискал от всички дипломатически мисии на страната данни за обектите, чиято загуба ще има сериозно отражение върху здравеопазването, а също и икономическата и националната сигурност на Америка.

В списъка са включени газо- и нефтопроводи, комуникации и връзки, а също и големи транспортни възли. В него са включени и някои британски и руски обекти.

Определението за американска сигурност съгласно информацията на WikiLeaks е всеобхватна.

Сред важните обекти са посочени мина за добив на кобалт в Конго, завод за производство на змийска противоотрова в Австралия и завод за инсулин в Дания.

Във Великобритания такива обекти има навсякъде – от Шотландия до Корнуол. Сред тях са местата, на които са разположени спътникови комуникационни системи и на трансатлантическия комуникационен кабел.

За САЩ са важни също така някои заводи на британската отбранителна компания BAE Systems и завод в Единбург, който извършва сервиз на атомни подводници.

Географският обхват на документа впечатлява. На някои обекти се придава изключителна степен на важност, отбелязва ВВС.

Така контролираният от руската компания Газпром газопровод, по който от Ямало-Ненецкия автономен окръг тръгват доставките на газ за Западна Европа, е наречен "най-важния газов обект в света".

Фармацевтични заводи, а също заводи, които произвеждат препарати на основата на кръв, са определени като много важни поради мястото си, което имат в международната мрежа за доставки.

В много от случаите телеграмите съдържат само името на градовете, в които се намират обектите, но не и конкретен адрес.

В телеграмите няма и информация за мерките за сигурност, които са предприети на тези обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
18
 
! Отговори
ЕЕЕЕ преди 13 години
Айде сега да уикилийкнат някой документ за Борката или Цвето или Съргей :)
58
0
 
17
 
! Отговори
123 екс уай зи преди 13 години
супер, виждам че си много напред в материала с конспирацията, а аз да взема да си купя едни 3Д цайси и слухов апарат за да виждам и чувам ли? а и ти не ми отговори по същество. въпроса ми беше че това желе асандж помага на тези срещу които лае. дали не са комбина. я си кажи вещото мнение. щото дипломатическите рокади сега ще струват бая кинти. тоест хич не е безобиден този и не мога да го сложа в една каруца със служби и т.н.
57
0
 
17
 
! Отговори
ИНФО преди 13 години
Селски, В знак на уважение към твоята скромност и висока себеоценка, ще те просветя!В момента тези като теб ама нищо не може да им направи впечатление (може би само ако им откраднат колата). То войни то самоубийствени актове, то масови касапници нищо! А виж на ключови думи като тероризъм, национална сигурност (и някои други) трябва да се реагира! Затова периодично се правят такива препрограмирания.
56
0
 
17
 
! Отговори
INFO преди 13 години
Отговора на въпроса ти ЗАЩО на тайните служби им е необходимо това?- защото им е необходимо в шумотевицата да подавят някоя наистина значима новина. Коя е новината? Скоро ще се разбере (но от тези дето могат да чуват и виждат)!
55
0
 
17
 
! Отговори
123 екс уай зи преди 13 години
да-ах, ужасил съм се наистина, но не дотам че да не ходя на работа от шубе. а мозъка ми е промит както се промива сито в търсене на злато... т.е. сгъстил се е и е останал е само екстракт. но не разбирам защо твърдиш че "тайни служби" разработват нещо а го публикува и тества техен опонент. моля обясни ми като на един селски от световното село.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Там ползват съдомиялни машини!TEZI съдомиялни машини SA VSE OSTE NEIZVESTNI ZA USA.TE POLZVAT MEXIKANO I BALGARI RA4NA IZRABOTKA
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
яд ли ви е на америка.XAXAXANE NIE яд ,A SE RADVAME 4E RAZKRIHA NAI NAKRAIA NASRANIA AMERIKANSKI GAS
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво миене?! - ако отиваш за това си безработен!Там ползват съдомиялни машини!
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
яд ли ви е на америка? а защо не ви е яд на българия както мен ме е яд. не че не я обичам. ама ме е яд защото народа се държи като едни слабаци и вместо да се държи достойно всеки ден, граби от самия себе си и после се чуди къде са му парите. отиваш да получаваш колет а ти искат пари. защо? кой може да обясни. и това не е политика а си е чиста проба простотия на народо-психо основа. да те ръфнат за да не се зарадваш нещо повече.
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО ДОБРЕ ДА МИЕШ ЧИНИИ В САЩ .XODI GI MII BE ***. 24/7OT TAKIVA SELANDURI E PALNO V USA
49
0
 
19
 
! Отговори
ИНФО преди 13 години
Еми идеята явно е да се провери доколко са промити мозъците на такива като тебе. Изпадайки в истерия и ужас от "призрака на тероризма", който всъщност е холограма разработена от тайните служби, да се види колко е податливо на манипулации Световното Село.Явно им необходим подобен тест за да оценят колко ще са жертвите на умопомрачаване при следващата публикация.
48
4
 
17
 
! Отговори
Д033 преди 13 години
ПО ДОБРЕ ДА МИЕШ ЧИНИИ В САЩ ОТКОЛКОТО ДА СЕЧЕШ ДЪРВА В РУСИЯ ЗА 200 ДОЛАРА .КАКТО БЕШЕ В КОМИ .
47
4
 
18
 
! Отговори
123 екс уай зи преди 13 години
този май наистина е пълен *** и трябва да бъде заловен и съден. едно е да вадиш кирливи ризи на дипломацията, съвсем друго е да публикуваш критични за обикновеното население обекти. каква е идеята не ми е ясно.
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С каква цел този *** е публикувал това? Това касае сигурността на държавата и съответно на един народ, който май е към 300 млн. и е съставен от емигранти от целия свят, заселили се там през последните 2 века. Разкриването на тези обекти е полезно само за разни откачени терористи, както и за самия публикуващ в опита си да се спаси от правосъдието. Защото така той превръща процеса си в политически. По този начин ще е много трудно да бъде осъден без странични проблеми, дори и да е виновен.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На тия нещо им е паднал сайта...
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера какво се обиждате, вместо да се радвате, че в България няма нищо достатъчно важно за да бъде атакувано от терористи. Пък и реално - ние това не си ли го знаехме? Какво имат да пазаят в нашата държава?
43
6
 
19
 
! Отговори
спешна помощ преди 13 години
Поради изтичане на уронваща престижа информация в терористкия сайт WikiLeaks за другаря путин!Снощи на инвърредно заседание на министерски съвет и лично под зоркото око на Батман,е взето решение да се окаже помощ на Американските другари.Решено е да се изпрати най големия спец по СРС-та "ЦЪРВУУЛА" който ще закачи на всички американци по едно,а на някои и по три СРС-ета!
42
5
 
22
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
Това контролирано "изтичне" на информация допринася за промяна нагласата на хората за един "по-мирен" свят под флага на САЩ (като форма на мислене).
41
4
 
20
 
! Отговори
nekakuv преди 13 години
Nqkude da vijdate BULGARIQ !???? NE , nali zashto togava nie tolko se natiskame da staneme HAMERIKANSKI suiuznici !???? Samo Rusiq shte ni spasi ne America !
40
1
 
19
 
! Отговори
Оле преди 13 години
И тоя актьор Уорлик сигурно ще ти даде адресите на снимачните площадки на Стъклен дом.