По следите на търговците на смърт

Нелегалната търговия с оръжие според телеграмите в WikiLeaks
Обновена: 7 дек 2010 19:00 | 7 дек 2010 19:00,
37
По следите на търговците на смърт
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За терористите и бунтовниците по света, оказва се, не е особено сложно да се сдобият с оръжие, защото много държави печелят от този бизнес. Пътя на търговията със смърт проследява германският Der Spiegel на базата на дипломатическите писма, публикувани от WikiLeaks.

Обикновено отнема дълго време, докато политиците бъдат застигнати от греховете си.
Когато обаче някой като арменския президент Серж Саркисян се свърже със смъртта на американски войници, с абсолютна сигурност се сблъсква с проблеми.

През есента на 2008 г. тогавашният външен министър на САЩ Кондолиза Райс дава спешна задача на американския посланик в Армения, както става ясно от документите в  WikiLeaks.

Причината е, че пет години по-рано Армения е купила 1000 РПГ-та и 200 картечници от България. Като министър на отбраната по онова време Саркисян лично гарантирал пред българските власти, че оръжието ще остане в страната му.

На практика обаче то продължило към Иран, а оттам – към шиитските бунтовници в Ирак, показват разкритията на американците. Било установено, че един американски войник е убит с оръжие от сделката на Саркисян. Най-малко десет други са били ранени с тези оръжия.

Възможно е обаче да са далеч повече, защото американските войски все още откриват при бунтовниците оръжие от арменската доставка.

Колкото по-дълго продължават войните в Афганистан и Ирак, колкото повече американски и съюзнически войници умират, толкова по-твърдо се отнася Вашингтон към международната търговия с конвенционално оръжие.

Често през Иран, Сирия или Йемен оръжията попадат в райони с военни действия по целия свят. Особено за страните от бившия СССР, произвеждащи оръжие, това е много доходен бизнес.

Американските тайни служби са проследили цялата арменска оръжейна сделка. Базуките от тип RPG-22 са от Вазовските машиностроителни заводи, картечниците - от Арсенал. Според американки източници оръжията са пристигнали натоварени на самолет в Армения и веднага след това са продължили за Иран. Сделката е направена от фирма ЗАО Вебер, която е наполовина държавна, и иранския оръжеен търговец Абас Абди Асджерд, се казва в дипломатическите писма. Оръжията са платени от Техеран.

Търговията обаче е била възможна единствено защото Саркисян е дал писмена гаранция на България, че оръжията ще останат в Армения.

„Такова сътрудничество с Иран е недопустимо“, кара се Райс в секретна депеша до посолството в Ереван от 12 септември 2008 година. В „личен разговор“ американският посланик трябвало да натисне президента и да го заплаши със сериозни санкции, ако подобно нещо се случи отново. Армения в голяма степен живее от американски пари, така че не е трудно Саркисян да бъде наказан.

Президентът и съветникът му първо се оплели и се опитали да отхвърлят отговорността от себе си, докладва малко по-късно посланикът. Той обаче им показал доказателства. Накрая Саркисян се съгласил с по-строг контрол върху износа, за какъвто настоявали американците.

С подобен успех обаче не можел да се похвали тогавашният американски посланик в Москва Уилям Бърнс. Едва след 22 срещи, оплаква се Бърнс през октомври 2007 г., външният министър Сергей Лавров изобщо обърнал внимание на настояванията да се намали безпроблемният износ на оръжие от страната му.

Руснаците имали „дълбоко цинично“ отношение към американските усилия, пише Бърнс. Те гледали на търговията с оръжие като на дипломатически начин за отваряне на врати, като на източник на пари за корумпирани чиновници и като средство да пречат по малко на американската външна политика.

Високопоставен чиновник в Москва му казал: „Русия прави лоши коли, но много добри оръжия“.

САЩ приема като голям играч на световния пазар на оръжие Украйна. Киев доставя танкове, РПГ-та, ракетни установки, картечници и ракетна техника в почти всички кризисни точки в света.

Според американски данни например през август 2009 г. страната е доставила танкове, противотанкови ракети и картечници в Мианмар, но украинското правителство отрича.

Бронирани коли и транспортни самолети на стойност повече от 500 милиона долара са заминали за Ирак.

Същевременно, оплакват се американските дипломати, Украйна редовно иска пари от САЩ, за да премахне гигантския си арсенал от оръжия за масово унищожение от времето на Съветския съюз. 250 000 долара искат украинците за екологичното унищожаване на всеки ракетен двигател, допълнително 15 000 долара за самата ракета.

За величина на нелегалния оръжеен пазар се приема и Йемен. Според данните, с които разполагат американците, оръжейни търговци като Ибрахим абу Хаит разполагат със собствени кораби и се смята, че доставят оръжие както на сомалийската терористична групировка „Шабаб“, така също на Судан и палестинската групировка „Хамас“.

През лятото на 2009-а Държавният департамент изпраща американския посланик в йеменската столица Сана да проучи възможността да се охраняват контрабандните пътища пред Червено море с безпилотни самолети и хеликоптери. Йемен обаче усещал „дискомфорт“ да остави територията му да се охранява от американски самолети, отговоря малко по-късно американският посланик.

На 7 декември 2009 година в Сана се случва нещо, което дава пример за машинациите в този бизнес. Българското посолство в йеменската столица подшушнало на американския си колега Стивън Сехе, че в началото на октомври Йемен е сключил договор с фирма от Кипър. Става въпрос за доставката на снайпери, муниции, артилерийски гранати, оръжия за военновъздушна отбрана и гаубици за близо 100 милиона долара.

Зад фирмата обаче, твърди българското посолство, стои сръбският оръжеен търговец Слободан Тесич, а той се издирва заради криминални оръжейни сделки с терористи. Дали САЩ не могат да спрат сделката?

Американците се намесват, с радост биха обезвредили Тесич. Първоначално изглежда, че американската интервенция има успех – изпълняващият длъжността финансов министър на Йемен Джалал Якуб обявява, че сделката е спряна.

Ден по-късно обаче българите докладват на американското посолство, че сделката продължава тайно. Министърът на отбраната тъкмо бил наредил на централната банка на Йемен да преведе 97 милиона долара на кипърската фирма.

Българската страна има егоистичен мотив – искат да продадат на Йемен автомати за 20 000 долара и РПГ-та и муниции за още 55 милиона долара. Молят американските дипломати за разбиране към страната им, защото „тежкото икономическо положение прави сделката особено атрактивна“.

И далеч по-малки доставки не убягват от бдителността на американците: през септември 2008 година например германските власти трябваше да попречат на доставката на 40 снайпера, тип TPG-1, от баварската фирма Unique Alpine през Франция за Иран.

Германците първо се опитват да се измъкнат – износът на оръжие е на разрешителен режим, но това не са бойни оръжия, защото могат да се използват и в спортната стрелба, обяснява представител на икономическото министерство в Берлин.

Американците обаче са наясно. Дори на страницата на Unique Alpine пише, че TPG-1 е „прецизно тактическо оръжие от ново поколение“, „високоинтелигентна система“, конструирана „за професионално използване“. Германия се съгласява да спре износа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: търговия с оръжие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Stratosferen преди 13 години
С едно изречение, на "миличките" американци, въобще не им е приятно, че някой друг може да продава оръжие!! Какви лоши хора има по света!! Пустите им благородни американци!!
34
0
 
6
 
! Отговори
1000 преди 13 години
А сега съобщение от информационната станция CNN. "докато американците убеждаваха технитет "партньорите" да не продават оръжие на враговете на запада, САЩ със задоволство направи изявление че ще продаде оръжие на Саудитска Арабия на стойност 60 милиярда долара, това щело да открие хиляди работни места в САЩ и да балансира военната мощ в близкия изток!!
33
0
 
1
 
! Отговори
ПАЦИФИСТ преди 13 години
ние се майтапим тук по форумите с разни оръжия, ама на тоя товарищ на снимката въобще му не е до шега - изглежда много решителен и е готов да уползотвори тая "тръба" без колебание. По разбиранията на този етнос животът няма стойност.
32
0
 
1
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
не е поръчка на руснаците, защото: те не са ни карали да пращаме контингент в Афганистан и Ирак. Не са ни наредили на кого да продаваме. А и едва ли САЩ ще ни оставят да продаваме на когото и колкото си щем? Ротата ни в Ирак и Афганистан е по задължение към алианса. Аз лично не бих се записал доброволец, така че избора си е на войниците. А и ако продадеш на един търговец, той може да препродаде на втори и трети лица, и пак няма гаранция кой ще ползува оръжието? Търговия си е, все пак?
31
0
 
1
 
! Отговори
песимист преди 13 години
Не са руски поръчки, защото и ние имаме някакво производство и търсим пазари. Ние сме съвсем дребен износител, с малки печалби. Затова ни пускат от време на време кокалче САЩ и др. големи.
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите ни са пращали РПГ-та, с които да убиват нашите войници в Афганистан. За да може после да викат, че сме ги пратилик за пушечно месо. Това са руски поръчки.
29
1
 
1
 
! Отговори
Вашта...американска3 преди 13 години
Решението идва в отговор на лична молба от Абас на 24 ноември, според писмото, публикувано на сайта на бразилското външно министерство. Аржентина и Уругвай последваха примера на Бразилия в понеделник. Абас отправи призива до правителствата в Латинска Америка след като прекрати мирните преговори с Израел след като той отказа да поднови частичната забрана за изграждането на селища на палестинска земя.
28
1
 
3
 
! Отговори
Вашта...американска2 преди 13 години
Както сме заявявали много, много пъти... всяко едностранно действие, смятаме, е контрапродуктивно", добави той. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в петък призна Палестинска държава в границите от 1967, преди Израел да окупира Западния бряг и Ивицата Газа в писмо, адресирано до палестинския лидер Махмуд Абас
27
2
 
2
 
! Отговори
Вашта... американска преди 13 години
Съединените щати се противопоставиха на решението на Бразилия, Аржентина и Уругвай да признаят независима палестинска държава, заявявайки, че подобно признаване е "контрапродуктивно" за постигането на мир в Близкия Изток. "Не смятаме, че трябва да бъдем разстроени от факта, че единственият начин за разрешаване на същностните проблеми в процеса е чрез преки преговори", заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули. "Това остава наш фокус. И ние не подкрепяме този курс на действие.
26
0
 
0
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Да, имат уреди за въздействие над вулканите. Но това също е опасно, защото изригването на вулкана унищожава и растения, атмосфера, животни, хора, самата планета се дисбалансира, тоест магмата и излиза под налягане и това деформира масата и. Това поражда цунамита, торнадота и купчина катаклизми. А, в тоя ад който стане ли, не може да се контролира, няма гаранция че цунамито няма да помете и самата САЩ, България, Австралия, Япония. Размести ли се плонетата, тогава всичко започва да се движи.
25
0
 
5
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Гадното е, че разразят ли се природните катаклизми, ти унищожават всичко по пътя си. И да се спасят в бункерите определени кръгове и хора, то останалата им армия и хора са обречени също на ада. Да, тези които създадоха Райха, са същите, които все са искали да завладеят вселената. Едни и същи са. И използуват всички ни в техните козни за да си постигнат целите. тоталното въвеждане на чипове камери навсякъде, облъчватели и пропаганда, цензура като с Уйки Лийкс, лихвенни ставки, ....
24
1
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Никой не може да знае, какво ще стане тогава? Вярно е, че разработват електроимпулсни обрлъчватели за цялата планета за контрол над мозъка, но да не забравяме, че това може да се обърне и срещу самите тях? Същото е и със земетръсните катапултични импулсни оръжия. Просто защото земетръса поражда вибрации по цялата планета и не се знае дали няма да нанесе същите поражение върху самите тях, впоследствие? Изстрела е контролируем, но рикошута никога. Ние отдавна сме предадени от наши политици. Спокойно. Всичко ще си дойде на мястото според хорската и божията воля. САЩ са в огнения кръг. Обградени са отвсякъде с вулкани и земетръсни зони. Америките отдавна и видимо се разкъсват. Ще остане само Канада и онзи щат който руснаците са продали навремето на янките. На югНа юг ацтекския календар ще продължи да работи.
23
2
 
9
 
! Отговори
pachangel преди 13 години
Преди руснаците не ни пречеха да припечелваме по нещо от производство на оръжие но сега тия толкова са се уяли че искат само те да пълнат гушите.Евреите контролират чрез техната колония САЩ оръжията в света а баш американците ги използват за опитни мишки във всички точки на света.Били убили един американец не евреин а точно от тях трябва да се започне.
22
0
 
6
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Да, това е заложено и във филма им "Конспирацията "Ешалон", "Междузвездни войни" и др.? но да не забравяме че всяко насилие поражда и контра? Така както тук надойдоха много ***, ***, палестинци, иракчани, кюрди и това дисхармонизира живота ни така и тогава когато хукнат да завладяват, това ще обърне останалият свят срещу тях, защото никой не иска да е роб? А е доказано, че дори мощна империя, може да се рухне, когато вземе да тероризира непоносимо останалите народи. Закономерно е.
21
0
 
5
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Никой не може да знае, какво ще стане тогава? Вярно е, че разработват електроимпулсни обрлъчватели за цялата планета за контрол над мозъка, но да не забравяме, че това може да се обърне и срещу самите тях? Същото е и със земетръсните катапултични импулсни оръжия. Просто защото земетръса поражда вибрации по цялата планета и не се знае дали няма да нанесе същите поражение върху самите тях, впоследствие? Изстрела е контролируем, но рикошута никога. Ние отдавна сме предадени от наши политици.
20
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
САЩ са едни от най-големте износители на оръжие и това им носи гигантски приходи. Но те искат да контролират всичко. По принцип мечтата им за световно господство на някои кръгове там няма да се изпълин просто, защото много хора по света отхвърлят тази идея. А е доказано от историята, че всеки мечтател за световно господство се порваля накрая, защото просто не можеш да владееш всичко и всички. Винаги ще има недоволни и бунтове, а това рано или късно ще срине империята ти. Това е неизбежно.Да, прав си. И е много близо времето ( през 2032 г. събитията в САЩ ще се характеризират като гражданска война в чуждата преса. В САЩ като лумпенски прояви. Ще дойде на власт Силната ръка която ще постави новите ( разбирай старите джудски ) основи на конгломерата. Всички ще ги обявят за световни граждани ( не и тези извън пределите на САЩ ), черните ще станат бели докато са консуматори. Собствеността по другите страни ще бъде обявена за прекалена ( нали 75% от американците живеят под наем ).
19
2
 
12
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
САШ са едни от най-големте износители на оръжие и това им носи гигантски приходи. Но те искат да контролират всичко. По принцип мечтата им за световно господство на някои кръгове там няма да се изпълин просто, защото много хора по света отхвърлят тази идея. А е доказано от историята, че всеки мечтател за световно господство се порваля накрая, защото просто не можеш да владееш всичко и всички. Винаги ще има недоволни и бунтове, а това рано или късно ще срине империята ти. Това е неизбежно.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Избиха рода Кенеди и практически го затриха за това! Евалла на Асанж и всички като него! Много хора ще останат живи, ако ги има тези като тях!
17
0
 
18
 
! Отговори
Revolver преди 13 години
Оръжие за всеки цивилен в България!!! И нещата ще се оправят! Иначе само ще ни мачкат...
16
2
 
24
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 13 години
Поддържам напълно 16!САЩ се притесняват някой да не им отмъкне кокала на оръжейния бизнес!Защо не публикуват данни колко невинни,а не войници,са загинали от американско оръжие!!!Ще има срамни данни за сравнение!