Въпреки преговорите протестите в Египет не стихват

Обама: Египет вече няма да е същият
7 фев 2011 16:39, Елка Василева
1
Въпреки преговорите протестите в Египет не стихват
Площад Тахрир, Кайро на 14-ия ден от протестите. Снимка: БТА

Протестиращите остават по улиците в Кайро с искане за оттегляне на египетския президент Хосни Мубарак, макар че беше съобщено, че са започнали преговори между опозицията и властите в страната.

От две седмици площад Тахрир в центъра на египетската столица е изпълнен с демонстранти, които заявяват, че няма да се махнат, докато Мубарак не подаде оставка, пише ВВС.

Правителството вече направи някои отстъпки, от опозицията ги сметнаха за недостатъчни.

Преговорите между вицепрезидента Омар Сюлейман и представители на няколко опозиционни организации, включително и „Мюсюлмански братя“, се проведоха в неделя.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви в телевизионно интервю, че някои от идеологическите постановки на „Мюсюлмански братя“ са антиамерикански.
Той посочи също, че според него Египет вече няма да е същата страна, каквато беше преди демонстрациите.

Представител на „Мюсюлмански братя“ заяви, че движението ще участва в следващия кръг преговори с правителството, само ако бъдат изпълнени техните условия: оставка на Мубарак, разпускане на парламента, отмяна на извънредното положение и освобождаване на политическите затворници.

Президентът Мубарак, който управлява Египет от 30 години, отказва да се оттегли, като твърди, че ако направи това, страната ще потъне в хаос.

Той заяви още, че няма да се кандидатира за президентските избори, които ще се състоят през септември тази година.

По-рано САЩ призоваха към незабавно предаване на властта в страната.

„Народът на Египет иска свобода, свободни и честни избори, хората са против представляващото техните интереси правителство. Ние казваме, че преходът трябва да стане сега“, заяви Барак Обама още веднъж в неделя.

Мнозина египтяни обаче вече искат да се върнат към нормалния живот, посочва ВВС. В страната не работят много предприятия и магазини, има недостиг на всекидневни стоки.

Междувременно по улиците на Кайро за първи път от две седмици масови протести транспортът възобнови работа. Бяха отворени и някои банки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вече се разбра кои организираха протестите и кои предявяват искания , както предполагахме и очаквахме това са Мюсулмански Братя и други крайно религиозни организации . Обаче обърнете внимание че мнозина вече от протестиращите искат да се върнат на работа и към нормален начин на живот. Стана ясно кой има интерес от тези бунтове - във всеки това не са гладните и бедните хора