"Аскеер" за 20-ти път. Призът за принос в Сърчаджиев

Академията присъжда почетен "Аскеер" на покойния Крикор Азарян
23 май 2010 08:00,
7
"Аскеер" за 20-ти път. Призът за принос в Сърчаджиев
Снимка: Булфото

Актьорът Йосиф Сърчаджиев получава Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство “Аскеер 2010“.

Академия “Аскеер” присъжда и почетен “Аскеер” на Крикор Азарян (посмъртно) за “Трилогията – Чехов” (“Чайка” в Театър “Българска армия”, “Три сестри” в Младежки театър „Николай Бинев” и “Вишнева градина” в Народен театър “Иван Вазов”).

Жури определи номинациите за това юбилейно издание на театралния празник, когато на 23 май, за двайсти пореден път, в Театър “Българска армия” фондация “Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство.

13 са представленията с номинации, като само 2 са на извънстолични театри. Народен театър “Иван Вазов“ е с най-много номинации – 11.

Номинациите в категория "Съвременна българска драматургия Аскеер 2010" по азбучен ред са "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" от Георги Господинов, "Откат" от Захари Карабашлиев и "Приятнострашно" от Яна Борисова.

Ето и другите номинации за “Аскеер 2010” (по азбучен ред)

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ
Деян Донков за ролята на Ермолай Алексеевич Лопахин във „Вишнева градина” от Антон Павлович Чехов, постановка Крикор Азарян, Народен театър „Иван Вазов”; Михаил Билалов за ролята на Мартин в “Козата или Коя е Силвия?” от Едуард Олби, постановка Явор Гърдев, Народен театър “Иван Вазов”; Христо Бонин за ролята на Мъжът в “Нирвана” от Константин Илиев, постановка Иван Добчев, Драматично-куклен театър “Константин Величков” – Пазарджик.

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
Ангелина Славова за ролята на Олга в “NORDOST” от Торстен Бухщайнер, постановка Василена Радева, Младежки театър „Николай Бинев”; Виктория Колева за ролята на Мика в „Живите от мъртвата махала” от Петър Анастасов, постановка Николай Ламбрев-Михайловски, Драматичен театър – Пловдив; Радена Вълканова за ролята на Фани в „Приятнострашно” от Яна Борисова, постановка Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев”.

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА
Александър Кадиев за ролята на Херман в „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”; Василена Радева за постановката на „NORDOST” от Торстен Бухщайнер, Младежки театър „Николай Бинев”; Ида Даниел за постановката на „Мъртвата Дагмар или Малката кибритопродавачка” от Светозар Георгиев, Театрална работилница „Сфумато”.

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ
Вежен Велчовски за ролята на Виктор в „Приятнострашно” от Яна Борисова, постановка Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев”; Владимир Пенев за ролята на Гарабедян в „Приятнострашно” от Яна Борисова, постановка Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев”; Филип Аврамов за ролята на Игор Томски в „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
Василена Атанасова за ролята на Норма в ”Перла” от Мауро Рази, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”; Невена Калудова за ролите на младата Фани и старата Фани в „Грозният” от Мариус фон Майенбург, постановка Василена Радева, Театър „София”; Параскева Джукелова за ролята на Елианта в „Мизантроп” от Жан Батист Молиер, постановка Росица Обрешкова, Народен театър „Иван Вазов”.

СЦЕНОГРАФИЯ
Васил Абаджиев за „Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг, постановка Лили Абаджиева, Народен театър „Иван Вазов”; Петя Стойкова за „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”; Никола Тороманов за „Козата или Коя е Силвия?” от Едуард Олби, постановка Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов”.

КОСТЮМОГРАФИЯ
Васил Абаджиев за „Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг, постановка Лили Абаджиева, Народен театър „Иван Вазов”; Елена Иванова за „Мизантроп” от Жан Батист Молиер, постановка Росица Обрешкова, Народен театър „Иван Вазов”; Петя Стойкова за „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”.

ТЕАТРАЛНА МУЗИКА
Асен Аврамов за „Нирвана” от Константин Илиев, постановка Иван Добчев, Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик и за „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”; Кирил Дончев за „Битие 2” от Иван Вирипаев, постановка Николай Ламбрев-Михайловски, Театрална работилница „Сфумато”; Мартин Каров за “NORDOST” от Торстен Бухщайнер, постановка Василена Радева, Младежки театър „Николай Бинев”.

РЕЖИСУРА
Галин Стоев за „Приятнострашно” от Яна Борисова, Театър 199 „Валентин Стойчев”; Лили Абаджиева за „Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг, Народен театър „Иван Вазов”; Явор Гърдев за „Козата или Коя е Силвия?” от Едуард Олби, Народен театър „Иван Вазов”.

НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
„Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг, постановка Лили Абаджиева, Народен театър „Иван Вазов”; „Козата или Коя е Силвия?” от Едуард Олби, постановка Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов”; „Приятнострашно” от Яна Борисова, постановка Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Също така е и невероятна стисня! Какви изцепки се случва да прави, когато пазарува от пазарчето Синеморец... Случва се търговците да търсят помежду си монети с номинал от 1, или 2 стотинки, за да му върнат ресто, а той чака, за да си го прибере до стотинка...
5
0
 
3
 
! Отговори
12345 преди 14 години
Церемонията беше истински празник. Изненадах се, че по БНТ може да се направи нещо приятно за гледане.
4
4
 
2
 
! Отговори
НиК Каргонски преди 14 години
Аз като един...арбитер елеганцие трябва да кажа,че Йоско е артист от...всякъде.Успя да се справи и с най-трудната роля в живота си - да се възстанови от тежкозаболяване.Доказателствата се ценят по значението им,а не по....броя наизиграните....роли.Заслужена награда,честито!
3
5
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
това аскерите някакво жалко подобие на оскарите ли е?не е истина просто, как се сдържат американците да не спукват от бъзик подобни жалки поражателства не ми е ясно, нечовешка воля се иска сигурно.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз Сърчаджиев не го харесвам заради това че не призна детето си! Като чукаш и трескаш, трябва да умееш и да поемаш отговорност!!! Иначе е симпатичен, но чак пък големи роли.
1
5
 
11
 
! Отговори
зрител преди 14 години
Интересно ми е с коя главна роля е известен Сърчаджиев аз такава не мога да си спомня,за мен е посредствен актьор.Ще го запомня с това,че е политик член на СЕМ с писанията във вестниците за скандалите му със съседите в Синеморец с големите си претенции за велик актьор.И с това,че е баща на дъщерята на Пепа Николова която така и не призна.