Сталин и Хитлер – предлагани за Нобелова награда за мир

В списъка фигурира и името на Бенито Мусолини
7 окт 2011 17:45,
14
Сталин и Хитлер – предлагани за Нобелова награда за мир
Снимка: Reuters

Норвежкият Нобелов комитет обяви днес имената на поредните лауреати на Нобеловата награда за мир – либерийската президентка Елън Джонсън-Сърлийф и нейната сънародничка Лейма Гбоуи, както и йеменската активистка за женските права и демокрацията Тауакул Карман.

На сайта на отличието бе качен още списък на лицата, чиито кандидатури са били издигани за престижната
награда през периода 1901–1950 година, но не са я получили. Според правилата на комитета имената се пазят в тайна в продължение на 50 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
От списъка се вижда, че Йосиф Сталин е бил предлаган за Нобелова награда за мир два пъти. Името му присъства в списъка за 1946 и в 1948 г. Сред другите кандидати е бил Адолф Хитлер, предложен през 1939 г. от един от членовете на шведския парламент. Кандидатурата обаче много бързо е била отхвърлена от комитета. В списъка фигурира и името на Бенито Мусолини, информира БТА.

Предлаган е бил още и Уинстън Чърчил, но вместо с отличието за мир той е удостоен с Нобелова награда за литература. Сред обсъжданите имена на евентуалните носители на Нобелова награда за мир са били и тези на известни културни дейци като Лев Толстой, Ерих Мария Ремарк, Николай Рьорих. В списъка не липсват и имена на монарси, като например на руския император Николай Втори (1901) и на белгийския крал Албер Първи (1922).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За това в една мъдра книга пише "По делата им ще ги познаете"
13
0
 
0
 
! Отговори
do 12 преди 12 години
to na tebe ot tolkova promivane na mozaka mai nishto ne ti e ostanalo :)
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незнам за Сталин, но мисля, че Хитлер определено заслужава нобеловата награда за мир! Това напълно сериозно го казвам...Ама то като са ни промили мозъците и всички си мислят, че той е лошия няма как да видим по-далеч от носа си. Хайл Хитлер!!!
11
1
 
22
 
! Отговори
някой преди 12 години
За Хитлер не знам, но скоро гледах един автентичен видеозапис, където Гьобелс е интервюиран от американски журналисти и отговаря на въпросите за отношението му към САЩ и какво мисли за вероятността от нова война.Та отговорите му са повече от шокиращи. Той казва, че Германия иска да си сътрудничи максимално със САЩ защото така още повече ще ускорят научно-техническия и икономически прогрес, а една нова световна война според него би била пагубна за целия свят и те ще се борят за мир!
10
2
 
20
 
! Отговори
защо не ??? преди 12 години
...ами подходящи са, като се имат предвид събитията от Катуница....
9
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 12 години
Mi da-To4no tezi trimata-Stalin,*** i Musolini sa purvite svetovni mirotvoriteli,samo moje da se pribavqt i Franco ot Ispania,Chaushesko ot Rumunia i spisuka e gotov!!!!!Uraaaaaaaaa!!!!Da jivee mira!!!:)
8
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
do #4-i sultan Murad,predlojen ot angliiski lord,i kral Milan,predlojen ot Avstro-Ungarskija imperator.
7
0
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
Bokluko Obama e izprevaril *** i Stalin.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, Чърчил дето предлага плана "Немислимото" за нападение над Русия след ВСВ ? *** му меча на тея награди за мир. Mа то американски президент - Обама взе , па той ли да не земе ... колко съм зле
5
8
 
8
 
! Отговори
. преди 12 години
Червените кхмери сами се самопредлагат.
4
3
 
16
 
! Отговори
еко72 преди 12 години
Добре че Алфред Нобел е живял през 19 век. Ако беше по рано през 12-ти щеше да бъде предложен и Чингис Хан.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ги е предлагал?Всеки има право да бъде предлаган(даже и най-гнусните и проклети диктатори).Само че това изобщо не означава,че ще бъдат обсъждани,а още по-малко избрани!
2
12
 
3
 
! Отговори
neyznavaem преди 12 години
MLAKNI INA4E WTETI POTPALIA KAWTATA
1
7
 
21
 
! Отговори
Цар Киро преди 12 години
Няма ли една Нобелова награда и за мен?