Няколко професии, за които в бъдеще ще има роботи

Скоро може да няма адвокати, журналисти и военни, смятат учени
Обновена: 9 окт 2011 19:21 | 9 окт 2011 19:21, Красимир Ангелов
147
Няколко професии, за които в бъдеще ще има роботи
Снимка: Reuters

Преди дни в Япония беше представен робот коафьор и по този повод редица специалисти по човешки ресурси и по нови технологии прогнозираха, че след време хората ще бъдат нещо необичайно и старомодно на работните места, пише сп. "Бизнес инсайдър".

Роботите допускат освен това по-малко грешки и не се отегчават от работата си.

Така например през 2013 г. ще има 1,2 милиона роботизирани работници по света. Това ще рече по един робот на 5000 души, сочи анализаторът Маршал Брейн, автор на книгата "Роботизирана нация".

Специалисти изчислиха, че в близко бъдеще девет професии може да се вършат само от роботи и да станат недостъпни за хората.

Например следващия път, когато човек отиде в аптеката, там може да го обслужи не аптекар, а робот.
Медицинският център на Калифорнийския университет в Сан Франциско неотдавна лансира автоматизирани фармацевти в две от университетските клиники.

Също така ако не искате да плащате на армия от адвокати, когато имате юридически проблем, то може да се обърнете към машините или по-точно към компютърни програми, които да ви свършат работата за много по-малко време и срещу много по-малко пари.

Такава програма се предлага например от фирмата Блекстоун дискавъри от Пало Алто, в Калифорния. Тя анализира 1,5 милиона юридически документа за по-малко от 100 000 долара.

Миналата есен Гугъл обяви, че работи по автоматизирана кола, която ще бъде по-безопасно превозно средство и ще съкрати времето, което хората губят в градския транспорт на път за работа.

Седем изпитателни автоматизирани коли на Гугъл, в които имаше хора, наблюдаващи изпитанието, изминаха над 1000 километра, без да се наложи хората в тях да се намесват. Така че колата на Гугъл скоро може да замени професията шофьор.

Партньорството на НАСА с Дженеръл мотърс при разработването на роботизирания астронавт Робонавт 2 е последното доказателство, че астронавтите може в скоро време да бъдат само роботизирани. Робонавт 2 има богат набор от сензори и е оборудван с пъргава ръка с пет пръста. Той може да върши домакинска работа на Международната космическа станция, като например я чисти. После може да излиза на космически разходки и да върши ремонтни дейности по външната част на МКС.

Доста фирми търсят от години решения да продават повече продукти, но същевременно да намалят броя на продавачите. Това вече е възможно с най-разнородните автомати - за пари, за цигари, за напитки, за храни, за злато.

През 2010 г. само през банкоматите са били извършени транзакции на стойност 740 милиарда долара. А през 2014 г. те могат да се повишат до 1,1 трилиона долара. Така че машините ще грабнат хляба и на продавачите.

Армия от роботи ще замени постепенно и военните. Безпилотни самолети и друга роботизирана техника все по-често се използва в бойни и разузнавателни мисии.

Въоръжени роботи вече бяха пратени в Ирак. Те са оборудвани с Джи Пи Ес навигатор, могат да бъдат програмирани да правят разлика между бойното поле и другите зони, могат да отварят врати и да носят ранени хора.

В японската верига магазини Аеон Ко пък вече работи роботизирана жълто-бяла бавачка, която се грижи за децата, докато техните родители пазаруват.

Робот на компанията НЕК, наречен ПаПеРо, може да разказва вицове или да следи децата, като използва чип за радиочестотна идентификация.

Учени от университета Тохоку в Сендай вкараха в действие роботи в спасителните операции след ужасяващия трус и последвалото го цунами от 11 март. Един от тези роботи е с формата на змия. Той може да пропълзи в тесни пространства и да ги огледа с камерата си, което е от полза при инспектиране на рухнали сгради.

Другите спасителни роботи са безпилотни въздушни апарати, извършващи издирвателни операции по въздуха, или дистанционно задействани подводни роботи, които откриват обекти под водата и проверяват състоянието на тръбопроводи или мостове.

Роботите дори могат да костват работата на спортните журналисти, а в по-далечно бъдеще дори на репортерите като цяло.

Софтуер, разработен от Северозападния университет в щата Илинойс, се използва от телевизия Биг тен нетуърк при отразяването на мачовете по бейзбол и софтбол и излиза по-евтино от наемането на спортни журналисти.

Механизмът на действие е лесен. След края на мача спортистите пращат по имейла данните за резултатите до офисите на медията.

Там данните се въвеждат в компютър и програмата въз основа на тях за броени минути излъчва информацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
tonkata2323 преди 12 години
vinagi glasuvam za tqh,as sam robot
64
2
 
4
 
! Отговори
tonkata12323 преди 12 години
as sam robot i na 23 shte glasuvam za nai golemite goveda
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един робот никога не може да бачка трапер.Дори и да може кво ще стане ако срещне местните "оглаласи" т.е роми.Та нали целия е алюмин и бакър.И бактерия има най вероятно.Лелей ша му пийнат соса тоест извадят дънната платка.Което си е оферта щото ако нещото тежи 100-ина килограма и 30-40 кила от него си е цветен метал дет струва 10-ина лева килото мога да предвидя че към оглаласите ще се присъединят и много бледолики.Ще бъде фън.
62
2
 
20
 
! Отговори
sadsdsadas преди 12 години
В Копенхаген метровлакчетата са компютризирани и са без шофьори, затова метрото е денонощно.
61
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бойте се деца на природата! :)Не се притеснявайте и не мечтайте за ново бъдеще. У нас нищо няма да се промени.Нашите роми ще "берат" роботи за скрап.
60
3
 
6
 
! Отговори
tonkata2323 преди 12 години
az ve4e sam robot
59
3
 
0
 
! Отговори
tonkata2323 преди 12 години
nqma smisal ot hora v takav slu4ai,i bez tva samo razruha pri4inqvat
58
1
 
30
 
! Отговори
sas преди 12 години
Вие представяте ли си робот да контролира еврофондовете? Не, не! В България скоро роботи няма да има.
57
2
 
3
 
! Отговори
39 преди 12 години
Лек ти си някакъв с психична диагноза пом сравняваш баби с жаби..Писал ли си код и работил ли си на комп?Как така ще се генерира автоматиен код бе това да не ти е трева а сама да расне у полето
56
9
 
9
 
! Отговори
до Томас преди 12 години
Томас, ти и такива като теб сте роботчета отпреди повече от 2000г., а софтуерът ви е библията. Натикани сте в миша дупка всички религиозни *** - и християнчета и мюсюлманчета и сатанинчета-всички вярващи сте с повредена психика. Единствено може да се молите на НАУКАТА да ви помогне и да ви спаси от всичко, което религиите са ви причинили :))) BTW,дали няма да създадат и роботи пасторчета,за да"обясняват"за тихия,но луд (питай брата на Исус Яков) разбойник разпънат на кръста от римляните :)))
55
2
 
38
 
! Отговори
gg преди 12 години
''Роботите дори могат да костват работата на спортните журналисти, а в по-далечно бъдеще дори на репортерите като цяло.''Да ме извинявате, ама такъв робот, който да замести Сашо Диков НИКОЙ не може да изобрети :D
54
3
 
26
 
! Отговори
U.S. Robotics преди 12 години
Представете си: робот - президент, робот - министър - председател, роботи - министри, председател на народното събрание - робот. Гласуване онлайн за изисквания към софтуера за управление на роботите. Всеки *** с лаптоп!
53
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи с нашите данъци ще купуват роботи, и заради тия роботи ние ще стоим безработни, айде бе.
52
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 12 години
46, "Out of service" е състояние, в което автомата се привежда от обслужващия персонал или автоматично. Една от причините може да е, че няма налични банкноти. Ама ти от къде да знаеш при положение, че си мислиш, че банкоматите са "базирани на Windows 98" ???Смешници. Ей за това ще ви сменим с роботи !
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Армия от роботи ще замени хората" лек намек за след време - безработицата ще расте, след рецесиите които сега са по на често следва яка роботизация за свеждане до минимум на разходите - няма да има фонд заплата и неустойки за уволнения на роботи:)
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45-ти, отдавна софтуеър сортира СВ-тата и решава кой да мине напред...
49
1
 
45
 
! Отговори
Бъдеще за България преди 12 години
Робот - премиер : Реже лентички. Рита топка. Говори по всички въпроси.Ние обаче сме по-напред от японците. Имаме роботи-депутати. Влизат, сядат и гласуват без да мислят.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Юристи,прависти,лаещи кучета...Правите се на по-умни от инженерите, взимате тлъсти комисионни....Е инженерите мислят в по-мащабна перспектива...Ще ви е.м майките да знаете..Ще си ближете онази работа за сол..
47
1
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Можеш да кандидатстваш за кредит на интернет страницата на банката ..........не го ли знаеш ?!!!
46
9
 
17
 
! Отговори
Томас преди 12 години
подготвят ви за роби в едно машинално общество - изродено общество от ***, наркомани, педофили, крадци и прочие пропаднали индивиди. Общество без морал и задръжки - общество контролирано от антихрист. Но времето на сатанинските слуги е кратко.