Да предвидиш бъдещето, без да си Нострадамус

US инженер предсказва събития за век напред
Обновена: 15 яну 2012 14:09 | 15 яну 2012 09:10,
40
Да предвидиш бъдещето, без да си Нострадамус
Снимка: Reuters

Джон Елфрет Уоткинс е роден през 1852-ра година. Инженер по образование той работи в железопътния бизнес, преди да претърпи тежък инцидент през 1873-та година. Преминава през административна длъжност в железниците в Пенсилвания, преди да стане уредник на транспортната секция на Американския национален музей и журналист на свободна практика.

На пръв поглед нищо впечатляващо... но същият този човек демонстрира завидна проницателност и визия за бъдещето на света. Защото през 1900-та година в своя материал „Какво може да се случи в следващите 100 години?”, публикуван в женското списание „Ladies' Home Journal”, Уоткинс предвижда с изключителна точност неща, които по онова време са изглеждали напълно невъзможни.

BBC хвърля поглед върху предсказанията на слабоизвестния инженер от Пенсилвания.

„Фотографиите ще бъдат телеграфирани от всякакво разстояние. Ако стане война в Китай, снимките ще бъдат публикувани във вестниците час по-късно... фотографиите ще възпроизвеждат всички цветове в природата”, пише Уоткинс.

Това определено може да се счита за революционно мнение в самото начало на 20-и век, когато повечето хора считат фотографията за истинско чудо.

На практика обаче сега, век по-късно, дигиталната фотография и преносът на данни са абсолютна реалност.

„След 100 години американците ще са по-високи с до 5 сантиметра”, предвижда инженерът. И тук прогнозата му е изумително точна. През 1900-тата година средната височина на американските мъже е 168-170 сантиметра. Век по-късно тя е 175 сантиметра.

Уоткинс стига и още по-далеч, виждайки инвазията на мобилните телефони.

„Безжични телефони ще залеят света. Съпруг, намиращ се в средата на Атлантическия океан ще може да разговаря с жена си в Чикаго. Ще можем да телефонираме до Китай толкова лесно, колкото от Ню Йорк до Бруклин”, смята и се оказва напълно прав американецът.

Той прогнозира правилно и появата на полуготовите храни, макар неговата позиция да е, че тези ястия ще се предлагат в комплект с чиниите, които впоследствие да се връщат за миене в магазините.

Намаляване на темпа на растеж на населението на Съединените щати също е сред точните прогнози на Уоткинс. Той счита, че през 2000-та година в страната ще живеят между 350 и 500 милиона души. Инженерът не дава точна цифра, но улавя тенденцията.

Ако през 20-и век прирастът на населението беше със същите темпове, както през 19-и, то през 2000-та година щеше да има над 1 милиард американци. А в старта на новия милениум те са 280 милиона.

Зимата ще се превърне в лято, а нощта в ден за фермерите, счита Джон Уоткинс.

„Зеленчуците ще се отглеждат благодарение на мощна електрическа светлина, която може да замести слънчевата. Нагреватели на почвата ще помагат за по-бързото узряване на зеленчуците, които ще стават и по-големи“, предрича той.

В интерес на истината електричество се е ползвало за стимулиране на растежа на селскостопанската продукция. През 50-е са регистрирани първите тестове в тази посока, макар и в последствие да не се стига до развиване на технологията.

Появата на нагреватели на почвата за по-ранно поникване на семената в парниците пък се случва през 1956 година.

Някак си естествено е и предположението на американския инженер за развитието на телевизията.

„Човекът ще може да вижда събития от целия свят. Хора и неща от всякакъв вид ще бъдат представени от камери, свързани електрически с екрана на другия край, на хиляди километри от самото събитие“, казва Уоткинс. И няма как да бъде по-прав в прогнозата си.

„Големи укрепления на колела ще бродят по откритите пространства със скоростта на днешните влакове“, убеден е Уоткинс и виждането му за съвременните танкове е доста прецизно. По-прецизно от това на Леонардо да Винчи, допълва BBC.

Според инженера „нашите праправнуци ще ядат ягоди големи колкото ябълки“. Конкретно предсказанието му не се сбъдва, но е факт, че през последните 100 години се разработват сортове плодове с далеч по-големи размери в сравнение с предшествениците си от времето на Уоткинс.

Проницателният ум на Джон Уоткинс вижда и бъдещето развитие на железниците. Той е категоричен, че влаковете ще се движат все по-бързо: „Експресите ще развиват скорост от 150 мили в час“, пише инженерът. И наистина точно през 2000-та година по линията Бостън-Вашингтон тръгва влак, който достига максимална скорост от 150 мили в час.

Естествено, Джон Уоткинс има и някои нереализирали се предсказания.

„Буквите C, X и Q ще изчезнат от азбуката. Те няма да бъдат необходими“, счита американецът.

Уоткинс развива и идеята, че на ден всеки човек ще ходи средно по 16 километра пеша. Но това се оказва пълна химера, предвид развитието на транспортните средства.

Инженерът се насочва и към бъдещите проблеми с трафика в големите градове: „Целият трафик ще бъде изнесен под или над земята в градските части“.

И наистина в някои настоящи мегаполиси историческите центрове са пешеходни зони, а надлезите и метрото са налице. Но прогнозата за абсолютна липса на превозни средства по улиците (за съжаление) не се превръща в реалност.

Също като и предсказанието, че комарите, мухите и хлебарките ще изчезнат от лицето на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
absofuckinlutley преди 12 години
ама какви сте ми песимисти само.. да нещата не изглеждат добре, природните ресурси са на привършване, през 2012-та света щял да свърши, то и през 2000-та щеше и все пак още съм тука и ви пиша коментарчета. знае ли човек, може пък утре да се появи някой учен с решение на голям проблем. гледайте по оптимистично на нещата, още ножа не е опрял до кокала иначе и алтернативна енергия ще се намери и всичко ( :
34
0
 
1
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
От друга страна, какви предсказания като света свършва тая година :)
33
0
 
1
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
Много е страшно, че религията започва да остава на заден план за хората - особено Християнството и по телевизията показват постоянно сатанистките Лейди Гага, Риана и т.н, разврат и т.н. Света е ужасен и пошъл, без морал и принципи, всичко и всички ти промиват мозъка, убиват ти душата, съсипват ти психиката, ядеш гмо и т.н, така че аз мога да предвидя много неща, които следват от това, но дано не се случат и хората се вразумят и се завърнат към семейството, принципите и религията
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе човека е предвидил доста неща бая преди да се случат, а вашите предсказания може да си ги заврете...
31
0
 
5
 
! Отговори
врач преди 12 години
"полуготовите храни, макар неговата позиция да е, че тези ястия ще се предлагат в комплект с чиниите, които впоследствие да се връщат за миене в магазините. "Ахааа, фанахме го, че не е предвидял пластмасите :-))
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето и моите прогнзи:До 2040 година на земята ще са се появили неизвестни до този момент болести,чието лечение ще бъде много трудно - те ще са новият бич. До 2020 самоубийствата ще скочат 5 пъти,заради стресът.През 2021 религията ще е претърпяла мощен обрат.Отричана в 20 и в началото на 21 век, през тази година тя вече ще е набрала милиони последователи,като европа вече няма да е главно християнска,ами ще се наблюдава и сктроежа на будистки храмове.
29
0
 
3
 
! Отговори
az преди 12 години
Без да съм Нострадамус мога да кажа ,че съм почти сигурна в гибелта на природата на Земята такава каквато е .И съжалявам всички ГМО човеци които може би наистина ще живеят дълго след време , няма незменими неща има неповторими и аз се радвам , че съм част и живея имено в този неповторим момент на Земята.
28
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Четете Жул Верн.
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм велик предсказател - през 2567-*** ще можем да летим и да заселваме други планети, през 2600 вече телепортирането осъществено през 2400-та ще е възможно и в междупланетарен режим. Няма да има копчета и бутони - всичко ще е тъч скрийн. Предлагам и други предсказания за след 100 години - 0801 555 180 2.40 лв./мин.
26
0
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Явно инженерът е направил още...едно предсказание в 1900 г.,но за след 200 лета.То ще бъде отворено и...огласено от ВВС в 2100-та година.Аз като...разтропан,защото съм от Кривунделово,повдигнах малко завесата и успях да науча,че инж.Уоткинс е предрекъл...две основни неща.Първо,някъде към 2085 ще пристигне първият марсиански кораб,който се е реел в космоса 10000 години в търсене на разумен живот и второ;марсианците пак ще стартират,защото няма да могат да установят контакт,с местните...аборигени.
25
0
 
3
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
до 18: Ти защо се мислиш за по-добър от тези хора ? НЕ СИ !
24
2
 
3
 
! Отговори
K&M преди 12 години
Буквите C,X и Q наистина са излишни, но просто писмената система на Английския е твърде консервативна. По-удачно би било наистина ако използват C вместо Ch за звука "ч" например.
23
2
 
23
 
! Отговори
Мики Маус преди 12 години
Дано да е прав за ***,писна ми да си деля вечерята с тях
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еее не може, нали трябва да е ларж ...
21
6
 
15
 
! Отговори
666 преди 12 години
Аман от тоя Нострадамус. До момента няма нито едно доказано предзказание. Куп народ зорлем се оптват да изъвртят и да тълкуват стихчетата му само и само да ги свържат с някакво събитие.
20
6
 
6
 
! Отговори
хм преди 12 години
До !8А българската *** колко е ? Или тя вече е изчистена ?
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17600 лв месечен наем е за много луксозен апартамент. За 200 лв спокойно можеш да си намери гарсониерка.
18
8
 
2
 
! Отговори
Нострадамус преди 12 години
***, четох из коментарите, цялата история на ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ***.ИЗВЪН ЗЕМНИТЕ ИДВАТ,тогава , ще видим , кой кого, ще изядеееее......
17
0
 
29
 
! Отговори
Anja_Novak преди 12 години
"Уоткинс развива и идеята, че на ден всеки човек ще ходи средно по 16 километра пеша." Може да е имал в предвид фитнеса! :-D
16
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Индийска *** -1,400,000,000 душиКитайска *** -1,350,000,000 душиАмериканска ***-350,000,000 душиИндонезийска ***-200,000,000 душиБразилска *** -190,000,000 душиБангладешка *** -150,000,000 душиРуска ***- 140,000,000 душиНигерийска ***-140,000,000 душиОбщо:4,000,000,000 душиТая *** се въди като *** !Време е за почистване на вредното!