8-часовият сън. Митове и легенди

Оказва се, че не било вредно, ако спим по-малко
Обновена: 27 фев 2012 07:25 | 27 фев 2012 07:25,
52
8-часовият сън. Митове и легенди
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Често се притесняваме, когато се будим в късните часове на нощта и ни трябва доста време преди да заспим отново. Но това може да се окаже полезно, посочват от BBC.

А доказателствата за твърдението, че 8-часовият непрекъснат сън не е естествен за човека идвали от науката и историята.

В началото на 90-те психиатърът Томас Веер извършва експеримент, в който група хора биват държани на тъмно по 14 часа на ден в рамките на месец. В края на периода хората променили режима си на спане по интересен начин. Преспивали 4 часа, будели се за 1-2 часа и после пак заспивали за 4 часа.

Проучването впечатлило учените, но схващането за „задължителните” 8 часа сън остава широко разпространено.

През 2001 година историкът Роджър Екирх от Вирджинския университет публикува свой труд, плод на 16 годишно изследване, включващ множество исторически доказателства, че естественият човешки сън през нощта е разделен на две.

Сведения за подобен модел имало в множество исторически архиви, съдебни дела, медицински книги и литературни произведения, сред които и „Одисея” на Омир.

Както и в проучването на Веер, в събраните данни се говори за първи сън, който започва два часа след залеза, последван от събуждане за 1-2 часа и след това ново заспиване.

В периода между спането хората са активни. Стават, ходят до тоалетна или пушат цигари, понякога дори „отскачат” до съседите. Някои пък предпочитат да остават в леглото да четат, пишат или да се молят. Множество средновековни молитвеници предлагат специални молитви за часовете между двата нощни съня.

Медицинска книга от 16-ти век във Франция пък съветва двойките, че именно периода между двете спанета е най-добрият за зачеване.

Екирх обаче уточнява, че препратките към двете по-кратки заспивания започват да изчезват към края на 17-ти век. Тенденцията за един продължителен сън започва в градската средна класа в Северна Европа и в следващите 200 години се възприема в цялото западно общество. До началото на 20-ти век идеята за първи и втори сън през нощта изчезва напълно.

Според експерти това до голяма степен се дължи и на подобренията в уличното осветление и появата на множество нощни заведения. Така постепенно нощта се превръща във време от денонощието, в което активността извън дома се покачва драстично. И следователно времето, отделяно за почивка намалява.

Историци коментират, че преди 17-ти век асоциациите с нощта не са били никак добри – това е времето, в което улиците се „наводняват” с престъпници, проститутки и пияници. Дори и най-заможните хора пък не могат да си позволят да отделят необходимите значителни суми за свещи, за да стоят на светло през нощта. Освен това късните обществени изяви определено не са били на почит.

С разпространението на уличното осветление това се променя.

През 1667-ма година Париж става първият град в света, който осветява своите улици с помощта на свещи в стъклени лампи. Същото правят в Лил и Амстердам скоро след това. Лондон „светва” чак 17 години по-късно, когато над 50 големи европейски града вече се ползват с привилегиите на уличното осветление.

Нощният живот става модерен и да прекарваш време, лежейки в леглото започва да се счита за загуба на време. Неслучайно в медицински журнал от 1829-та година родителите са съветвани да отучат децата си от навика да спят два пъти по 4 часа.

В наши дни хората са се адаптирали много добре към пълния 8-часов сън, но Екирх смята, че именно това може да е основната причина за проблемите със спането. Според него човешкото тяло „предпочита” разделянето на спането на няколко части.

Специалистът отчита едно интересно съвпадение. Безсънието, при което хората се събуждат през нощта и не могат да заспят след това, се появява в художествената литература в края на 19-ти век – по същото време, когато изчезват и записките за „разделно“ спане.

„През по-голямата част от човешката еволюция спим по определен начин. Събуждането през нощта е част от нормалната човешка психология“, казва психологът Грег Якобс.

„Увереността, че трябва да спим в строго определен период от време, може да е много вредна“, допълва Якобс. Той е убеден, че в този случай събужданията през нощта водят до силно безпокойство и оттам логично до още по-засилено безсъние.

Професор Ръсел Фостър от Оксфорд успокоява хората, че няма нужда от паника при внезапни събуждания през нощта.

„Това е връщане към закодирания у човешкия биологичен часовник модел за два нощни съня, разделени от събуждане“, посочва професорът.

И съветва среднощните събуждания да бъдат използвани за релаксация и регулиране на стреса, а не да предзвикат тревога. Лежането буден може да е това, от което организмът ви наистина се нуждае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: сън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
frea преди 12 години
Ех, дайте малко и по темата, не кой колко е успял и кой как се съвкуплява. Мисля, че статията е интересна (този път) и има резон в нея. Аз се чудех защо се будя посред нощ за 1-2 часа и после пак си заспивах сладко, сладко. Естествено, че зависи и от степента на умората, дали си лягаш преди или след 12 (има огромна разлика), но според мен се постига по-добър ефект когато сънят е разделен или имаш време да си поспиваш и следобед (примерно уикенда). Интересна тема, наистина.
50
2
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
Тия ако може само да им бачкаш и да не спиш изобщо най-добре ще им е! Аз казвам 10 часа сън, защото имам нужда от повече! Айде да видим какво става със сбърканите им статистики тогава!
49
1
 
4
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Финал на тирадата на успелият мъж, крайно време беше, защото мисля, че от около поне половин час никой не ти отговаря. Благодаря ти, че се оттегляш.
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като за финал един пример - аз намеквам, че приличам на лъвовете по сексуалните си навици но не и по спането, под което разбира се имам предивд че съм полигамист, ама завистливия ***, който сигурно не знае какво значи тая дума решава че съм казал, че "*** КАТО ЛЪВ" - което признавам, звучи ГЕРОЙСКО, но всеки човек с поне малко обща култура знае, че при лъвовете сексуалния акт е доста кратък, и на практика аз, както и повечето нормални хора *** като стадо лъвове... Не ви е лесно... ;)
47
1
 
3
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Добре, айде стига , дайте малко по темата. Всеки втори коментар, няма общо с темата, а е за това кой колко бил успял.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съжалявам, че ви карам да се чувствате неудобно. Свободни сте да вярвате че съм загубеняк, който пише коментари за да събира самочувствие, то какво друго ви остава...
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама така е то, свестния човек се мотивира от успеха на другите, а мързеливите и завистливи хора само плюят жлъч и солидарно си втълпяват, че не може да истина, само защото те самите не могат. Това е и причината когато съм в ГБ да се обличам доста скромно спрямо приходите си, понеже всеки гледа със завист и омраза. Аз ви говоря за добро, а вие го обръщате на 180 градуса, и после всички се чудят защо ситуацията тук е толкова грагична и сме за смях на целия свят...
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
42- достатъчно съм се доказал без да съм анонимен. Няма никакво изтъкване, просто казвам че липсата на мързел се възнаграждава, а излежаването на никой не помага. Колкото до заниманието ми с форума - хубаво е човек да се разсейва когато се занимава със сложни и ангажиращи дейности. А и масовата психика на народа ме вълнува за съжаление болшинството от хората се проявяват доста негативно... И за разлика от вас СВЕСТНИТЕ аз смотания не пожелавам на никой инфакрти и инсулти, стига ви това което сте
43
0
 
5
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Аз пък познавам много хора, които нощем спят по 6 часа, но после си дрямват по някое време през деня. Всеки има различен организъм и различни условия на работа. Примерно хората, които по цял ден са в офиса е по-вероятно да не се наспиват, не защото са имали много работа, което не е изключено, а заради качеството на въздуха в офисите. Климатиците са пагубни за здравето, разнасят всякакви бактерии и вируси във въздуха.
42
0
 
4
 
! Отговори
коко преди 12 години
Аз пък вечерям до 22-23, лягам и веднага заспивам до към 2- 3, чета до 3-4, после пак заспивам до 10-11 работя в офиса до 14-15 и пак спя час- час и половина. Не съм усетил да е много вредно.Айде със здраве
41
3
 
22
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Абе младеж, ти този форум го взе за трибуна да се изтъкнеш колко си постигнал в живота. Защо ли си мисля, че една толкова преуспяла като теб особа не би се занимавала да се доказва в анонимен форум пред група непознати. Аз губя време тук, а когато имам пари и добро настроение, днес.бг е последното място, където ще вляза да се обяснявам.
40
17
 
8
 
! Отговори
21 преди 12 години
Нека ви споделя нещо - уменията, които ми ползволяват да съм независим и да мога да изкарам за ден толкова, колкото хората превиват цял месец гръб - тия неща не са ми по наследство, и аз съм работил за 350 лева, и аз съм почнал от нулата, и всичко което имам дължа само и единствено на себе си. Не съм си придобил уменията с излежаване а с труд, воля и упоритост. А вас толкова ви е яд, че не ви остава нищо освен да ми пожелавате лошо здраве... изобщо не завиждате и изобщо не сте жалки, ама хич...
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и аз спя по 6 часа, на 30 съм а изглеждам на 20. Каква е разликата - не работя на нефтена платформа край Норвегия. Суровия климат, солената вода, високото ниво на стрес - това е причината, поради която приятелите ти са състарени, не съня. 6 часа са достатъчно само ако ти стигат, ако на тях систематично не им стигат няма място за сравнение изобщо. Моята работа за съжаление ме приковава седнал, и именно поради тая причина съвсем доброволно полагам физически усилия за да поддържам форма.
38
0
 
14
 
! Отговори
Ой коте преди 12 години
Имам 2-*** приятели моряци и един, който работи на нефтена платформа край Норвегия. И тримата са на работа по 4 месеца, през които спят по 6 часа, не когато искат, а когато може. Като се върнат, 2 седмици си отспиват, на хора не приличат. Това е от 6 години насам. И тримата са на по 31, а изглеждат 45-50 годишни, побеляха, нерви, хапчета...
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха "съгнасел" - дори и писането ми е прекалено бързо за клавиатурата ;)
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така така - ама то понеделник ли било? Когато не слугуваш спираш да обръщаш внимание кой ден от седмицата е... ден като ден... И може би трябва да се правя на НЕУСПЕШЕН, за да може НЕ-КОМПЛЕКСАРИ като тебе да са по-спокойни и да не избиват липсващите си комплекси. За нарцисизма съм съгнасел - пасивна агресивност - не, просто завиждаш. А за здраволсловното ми състояние не е нужно да се притесняваш, нито ти нито другите комплексарчета, знам че ви се ще да е лошо но мнението ви няма тежест ;)
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам, аз спя по 7 часа и още ми се спи :) И в момента ми се спи и то много!
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе изобщо не завиждаш, пожеланията за умирачка са явно продукт на доброто ти възпитание. И кво, понеже винаги има вероятност да те блъсне кола, дай да си плюем на здравето и да ставаме мърди, понеже няма смисъл да си здрав? Доста глупаво разсъждаваш... Добрата физическа форма си казва думата, покачва качеството на живот, намаля риска от инциденти и дори в много случаи намаля щетите, които инцидентите причиняват. Ама ти си спи, явно наистина нямаш какво по-добро да правиш ;)
33
2
 
16
 
! Отговори
така така преди 12 години
олеле, какъв е тоя комплексар дето в понеделник сутрин тръгнал да обяснява на хората във форума колко бил успешен, как си бил сам шеф, праскал мадамите като лъв и т.н. Пич не знам какво ти е здравословното състояние след 6 часа сън, но имаш сериозни наченки на нарцисизъм и пасивна агресивност.
32
1
 
11
 
! Отговори
Р. преди 12 години
За какво да ти завиждам ??? Аз не те познавам човече !!! Нито пък ти мен нали ? Не се заяждам , просто ти казвам , че 6 часа сън са малко еле пък това да е системно. Познавам хора , който не са боледували по 50 и ,като от пушка си заминаха , така че това не е критерий.Айде със здраве , че отивам да си лягам :)