Котките са вредни за здравето

Заради тях 70 000 души се разболяват ежегодно
Обновена: 5 сеп 2012 20:23 | 5 сеп 2012 20:14, Петя Славова
195
Котките са вредни за здравето
Снимка: Булфото

Котките представляват сериозна заплаха за здравето на човека, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Хиляда души дневно се заразяват с паразита токсоплазма, пренасян от котките. В резултат на това 70 000 човека се разболяват всяка година.

Токсоплазмата може да причини вродени дефекти, слепота и деменция, и се свързва с шизофрения и други психични разстройства.

Паразитът се пренася главно от котки, защото те са единствените животни, във вътрешностите на които той се размножава. Токсоплазмата обаче може да се предаде на човека чрез замърсена храна, пише БТА.

В частност настоящото изследване на специалисти от болницата "Сейнт Джордж" в Лондон показва, че при контакт с котешки фекалии овце също могат да се заразят. Чрез недопечено агнешко месо паразитът може да се предаде на човека.

Хората освен това могат да се заразят чрез замърсена храна или вода или след контакт с котешки изпражнения. Токсопламзата представлява особено голяма заплаха за неродените бебета. Заразата с паразитаги уврежда за цял живот.

Авторите на проучването изчисляват, че една на всеки сто от 8-те милиона котки във Великобритания може да е носител на паразита, който е също толкова опасен, колкото салмонелата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ан Според египяните означава че си избран/а от боговете
159
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Не няма
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Д Извинявай,но майка ми е лекарка и от нея знам че токсоплазмата е бактерията,която е причинител на ТОКСОПЛАЗМОЗАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4u4uliga съгласна съм с теб
156
3
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
...плодят много бързо-само за 7 години, една обикновена двойка котки и техните потомци биха могли да направят огромна популация до около 420 000 котки.Не е редно някои търговци да държат котки в ресторантите си,във фурните,в хранителни магазини...да ги пипат,да се движет сред клиентите им,с оправданието,че много ги обичали и че гонили мишките там.Вярно е това в статията,трябва да спазваме законите и правилата,защото ако-не,от всичко сме застрашени.Глоби за тези,които ни обричат на болести.
155
0
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Кучето,коня и котката са дадени от Бог на човека да му помагат в живота.Всяко от тези животни си има добри и лоши страни.Лошото е,че котките не обичат хляб,искат животинска храна.Стават мързеливи,когато ги глезиш и дори плъховете не гонят.Имам постоянно котки в двора,пред вратите,на тавана и знам от опит.Когато не ги храня,си вършат работата и обратното.Че пренасят болести пренасят,но мишките и плъховете пренясат повече и по-опасни болести,като Чумата,която е убила милиони хора.Лошото е че се п
154
0
 
2
 
! Отговори
4u4uliga преди 11 години
Без коментар
153
0
 
1
 
! Отговори
4u4uliga преди 11 години
NOENT
152
1
 
10
 
! Отговори
4u4uliga преди 11 години
най-вредното нещо това е човека.а пък лекарите те да отидат на лекар да се прегледат.:)NOENT.
151
1
 
11
 
! Отговори
Росен ВАСИЛЕВ преди 11 години
Споко, добри хора! И аз бих реагирал като вас в защита на тези любвеобилни Божии твари, но не бих действал първосигнално. Никой не ни е оторизирал да раздаваме правосъдие, но В.В. (Всевишният, а не Бойко Борисов) си води записки и ще отсъди подобаващо всекиму, вкл. и на дерачите на котки. Горките и хал-хабер си нямат как кълне котка.На улицата да намеря прокълнатите им пари, няма да ги взема. За кучетата: Някой да е чул за стопанин, умрял на гроба на кучето си, че нещо ми изневерява паметта!?
150
0
 
22
 
! Отговори
White Rabbit преди 11 години
Котките балансират кръвното налягане на човек, по-скоро помагат на хора с високо кръвно налягане, това е факт.
149
2
 
29
 
! Отговори
Ветеринар преди 11 години
Освен токсоплазмоза,котките могат да причинят още куп болести,ако никой не се грижи за доброто им здраве. Мили, неграмотни журналисти,като пишете тези статии,не се правете и на по-големи разбирачи от докторите!Не котките са опасни и вредни за здравето ни, а само и единствено , хората с лоши хигиенни навици!
148
5
 
9
 
! Отговори
войн преди 11 години
Аз много обичам "котиту", с прическа,без,обръснато,всякакво-само да е изкъпано!!!!!!!!!
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ade sega do kotkite opriaxme,a xienite koito sasipaxa balgaria te ne sa li bolest za darjavata tia yrodi pojelavam im ot sarce na tiax i familiite im pari da imat za zdrave da gi davat prokletnicite.
146
3
 
8
 
! Отговори
Д преди 11 години
До Анонимен - когато говориш за болестите, първо се информирай кои животни какво пренасят и как се пише определената болест ПРЕДИ да почнеш да ръсиш глупости!
145
0
 
20
 
! Отговори
777 преди 11 години
Мийте си ръцете, всичко е в личната хигиена!
144
2
 
14
 
! Отговори
Гинка преди 11 години
Не сте добре!Аз редовно мокря котката.
143
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте добре! Сега пък с котките се заядоха! Режат клона на който са седнали и дават акъл! Боже...
142
4
 
116
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравейте драги сънародници. Бих искал да кажа нещо. Дядо ми е на деветдесет години, а баба ми на осемдесет и осем. И двамата имат сериозни проблеми с кръвното. Преди доста години, след опити с безброй лекарства, един техен колега лекар им каза че единственият начин да успеят да държат кръвното си в нормални граници е да си вземат котка. И така, днес толкова години по-късно, една от главните причини баба ми и дядо ми да са още с нас(дай Боже още дълги години) са двата им котарака. Не знам как го правят, но щом легнат върху баба и дядо и замъркат, кръвното спира да скача и се успокоява. Успокояват се и възрастните хора. Има и още нещо интересно когато се случи да ги наболяват ставите или костите, котаците безпогрешно разбират къде е болежката, лягат отгоре и болката намалява, виждал съм го стотици пъти. По принцип котката обира негативна енергия, а кучето отдава положителна енергия, нашите животни освен че ни радват и обичат, ни правят по-здрави, по-щастливи и засилват имунната система на цялото семейство. Неслучайно човечеството оцелява десетки хиляди години с помощта на най-верните си приятели и живеейки с тях.Нека поговорим и за болестите: Свинята пренася свинска тения, говедата говежда тения, съществуват още рибешка и кучешка тения. Дивечът е разпространител на трихинилоза и бяс, а плъховете разнасят чума, тиф и др. Насекомите пренасят малария, нилска треска, могат да отровят кръвта ни, кърлежите носят лаймска болест, хеморологична треска и така нататък. Светът е това което е и болестите са част от него, нищо не се е променило, просто в един момент лешоядите журналисти решават да усилят малко трафика към тях и решават малко да паникьосат хората. Не се връзвайте на тези неудачници, те са в нокдаун обикновеният човек чрез интернет им взе хляба и те се чудят какви глупости да измислят. Исках да кажа това, защото наглостта на лешоядите-журналисти минава всякакви граници, единствената цел на тези некадърници е да психясват хората, да ги скарват и по този начин правят силен трафик към нещастните си сайтчета, съответно по-голям рекламен дял, съответно печалба. Нашето нещастие, нашите страхове са тяхната печалба. Затова не им се връзвайте. Могат да ни попречат да бъдем много неща, но не могат да ни попречат да бъдем ХОРА. Благодаря за вниманието.
141
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли нещо на този свят, за което учените да не са казали, че е вредно?