Борят стреса с плач

Терапията със сълзи е по-полезна от тази със смях, твърдят японци
28 фев 2014 20:07,
2
Борят стреса с плач
Снимка: Reuters

Бяхме чували за всякакви семинари за взаимопомощ, както и за смехотерапия. В Япония обаче се предлага нещо различно, съобщава "Одити сентрал". 

Такаши Сага провежда специални терапии, в които се плаче. Такаши нарича себе си „сомелиер на сълзите“, тъй като по негови думи работата е сходна. Той препоръчва на хората книги, музика, клипове и филми, които докосват сърцата им.

Японецът споделя, че плачът в родината му няма добър имидж. Хората биха сметнали някого за слаб, ако даде воля на емоцията си на публично място. Затова два пъти месечно Сага организира сбирки, на които се плаче за удоволствие.

Когато хората плачат, тяхната тъга и напрежение се стопяват. Смехът може да освободи стреса временно, а плачът - за седмици. Затова той е добър за физическото и психическото здраве.

Повечето хора в началото не могат да се отпуснат и да излеят емоциите си, дори гледали с недоверие на терапията. Една от срещите започнала с тъжна история, разказана от участник. За фон бил пуснат вечният хит на Уитни Хюстън „I will always love you”.

Много скоро след това всеки в стаята заплакал. Въпреки „тъжната“ сбирка всеки път срещата завършвала с широка усмивка.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е,нема що!