Направиха робот, който може да се шегува

Майтапите озадачават дори изобретателите му
Обновена: 20 май 2014 14:26 | 20 май 2014 14:26,
3
Направиха робот, който може да се шегува
Снимка: Reuters

Японски учени представиха робот, който умее да се шегува, съобщи Франс прес. При това шегичките му не са проява на лош вкус.

Emiew е червенобял робот, висок 80 см. Той е качен върху колелца, а на лицето си има две черни точки вместо очи. Създаден е от компанията "Хитачи".

Инженери от компанията са го научили да си служи с поредица думи, които му позволяват да анализира зададения му въпрос, преди да отговори. В Токио инженер го попита колко души работят в този изследователски център. Малкият робот отвърна: "Разполагаме с двa лебеда." Тъй като интервюиралият го мъж бе озадачен, роботът допълни: "Хвана ли се? Пошегувах се. В центъра работят около 800 души."

Инженерът Хисаши Икеда признава, че малкият робот, който постоянно е свързан с интернет, няма прекрасно чувство за хумор, но най-важна е способността му да разбира.

От "Хитачи" увериха, че Emiew не се задоволява да разбере и да отговори посредством звуково разпознаване и синтез, а може също да анализира реакциите на събеседниците си, като например значението на поклащането на главата и други движения.

Технологията позволява на робота да разбере онова, което иска да му каже човек дори ако то е изразено с жестове, поясниха от компанията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: шегаяпонскиробот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
свидетел преди 9 години
Събрали се учените в някаква лаборатория да чуят първият майтап, дето ще измисли роботът с чувство за хумор. Роботът изтърсил някаква глупост, напр. "два лебеда".Всички започнали да гледат смутено и да се чудят как да реагират на гафа. Обаче, всички компютри в стаята, щом чули майтапа, така силно почнали да се хилят, че чак клавиатурите им затракали!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Железни майтапи трява да са. Иначе японците по някога имат чувство за хумор, понеже не са се смяли през вековете.
1
0
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Айде да го кръстат Къци,та да са смеат хората от сърдце бе...