5 букви - 5 лева, 10 букви - 10 лева в ресторанта

Оказа се, че има връзка между дължината на името и цената на ястието
8 окт 2014 11:54,
1
5 букви - 5 лева, 10 букви - 10 лева в ресторанта
Снимка: Архив Reuters

Професор Дан Журафски, специалист в областта на лингвистиката от Станфордския университет, е установил, че колкото по-дълго е названието на блюдата в менюто на ресторанта, толкова по-скъпо струват, предаде в. "Дейли мейл".

След като изучил 6500 менюта, ученият извел формула, според която всяка допълнителна буква в името на блюдото го оскъпява с 0,18 долара.

"Често хората не плащат за блюдото, а за дългото му и впечатляващо име", казва проф. Журафски.

Професорът прави и друг извод - луксозните ресторанти предлагат ограничен набор от ястия, но имат много дълго меню. Според него това се дължи на стремежа клиентите да бъдат убедени, че трябва да платят по-висока цена за храната.

"Ресторантите се опитват да впечатлят клиентите и да ги поласкаят, като изтъкнат колко развит и изискан е вкусът им - отбелязва американският професор. - А евтините закусвални разбират, че клиентите им предварително знаят какво точно искат да ядат. Именно по тази причина менюто им е късо."

Последната група заведения обаче също прибягва до лингвистични уловки. Журафски е открил, че евтините ресторанти често използват думи като "истински" и "вкусен". "Така те се опитват да успокоят клиентите за качеството и вкуса на блюдата си", смята ученият.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.