Витамини в овча кожа: От кои плодове и зеленчуци пълнеем?

Всекидневната им консумация ни лепва по 500 грама дневно
28 фев 2017 13:22,
15
Витамини в овча кожа: От кои плодове и зеленчуци пълнеем?
Снимка: Reuters, архив

Всеизвестно е, че плодовете и зеленчуците осигуряват редица ползи за здравето - от стимулиране на имунната система до намаляване на апетита за мазни храни. Сред полезните продукти обаче има и "вълци в овча кожа" - такива, от които се дебелее. Именно тях разобличава мащабно американско проучване, цитирано от в. "Сънди експрес".

За целите му специалисти от Колежа по обществено здравеопазване към Харвардския университет са анализирали данни за над 130 000 американци, чиито хранителни навици са изследвани в продължение на повече от две десетилетия.

Изследователите са установили, че въпреки здравословните й качества, почитателите на сладката царевица, които редовно я похапват, са най-застрашени да се сдобият с някой и друг килограм излишно тегло.

В списъка следва "малкият зелен вредител" - грахът. Всекидневната му консумация е свързана с нежелан "бонус" - половин наднормен килограм.

Сред плодовете и зеленчуците, които, колкото и да са полезни, застрашават стройните форми на почитателите си, са също картофите, зелето, лукът и прасковите.

На другия полюс са плодовете и зеленчуците, помагащи на любителите си да отслабнат. Първенец в това отношение са боровинките. Хората, които редовно ги похапват, могат да разчитат на успешно преборване с един излишен килограм. Като продукти с подобни качества специалистите възхваляват още карфиола, сливите и крушите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютни тъпотии, да се качва от зеле????? Зелето е една от най-препоръчваните храни, ако човек иска да смъква килограми, поради изключително ниската си енергийна плътност - иначе казано - ядеш много количество и пълниш стомаха с фибри, а калории малко. Аааа, тия мириканци, забравили да кажат колко "диетична" кола и пържени картофи с гамбургери са плюскали "наблюдаваните", покрай зелето и граха...
13
1
 
5
 
! Отговори
всезнайка преди 7 години
Ха ха, някой пак е чел-недочел и решил да пише статия, за да отчете дейност. Пълни глупости.
12
0
 
15
 
! Отговори
аре стига преди 7 години
Зелето е 25 кал на 100гр. При нормална нужда за мъж през деня до 2250 кал, то колко зеле трябва да изям, че да злоупотребя? Над 9 кг???????????
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8А бе колега как го намачка тоя лист бе? Трети път го разпечатвам и все е твърд от царевицата или от грахта.
10
0
 
15
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Тъпотия. Покачването на собствено тегло е, доста грубо, но около една десета от теглото на приетата храна. Това какво означава - че за да качваме по половин кг на ден от грах, трябва да изяждаме по 5 кг. Успех, рекордьори.
9
1
 
12
 
! Отговори
Go[o преди 7 години
"Всекидневната им консумация ни лепва по 500 грама дневно""над 130 000 американци, чиито хранителни навици са изследвани в продължение на повече от две десетилетия."2 десетилетия- 20 години = 7305 дни. 7305 x 500 гр. = 3652 кг. Значи всекидневна консумация на грах и човек качва 3652 гк. за 20 години *** добре че не ям грах и сладка царевица всеки ден че щях сега да съм над 3.5 тона- човекът кит :))))
8
0
 
17
 
! Отговори
Бодилбилдъра преди 7 години
Аз ако знаех за този грах, ехеееей, сега да съм станал три пъти по-голям от Арнолд Шварценегер. А то, набивам протеини като откачен...
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпечатах статията, намачках хубаво листа, за да омекне и се забърсах след обилно изхождане по голяма нужда в службата с него. Клозетна журналистика.
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си струва да се коментира под подобна "статия".Ето изречение:"В списъка следва "малкият зелен вредител" - грахът. Всекидневната му консумация е свързана с нежелан "бонус" - половин наднормен килограм."Ако авторката е простакела, между читателите има образовани хора.Кажи, патице, колко грах - едно зрънце, един килограм, един тон?Не слушайте измишльотини, опознавайте реакциите на тялото си, не в преписвачи и манипулатори, които се изхранват с писане на глупости.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колежа по обществено здравеопазване към Харвардския университет са анализирали данни за над 130 000 американци, чиито хранителни навици са изследвани в продължение на повече от две десетилетия- Явно пропускат това, че всичките плодове и зеленчуци в ФАЩ са с ГМО
4
1
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Сигурно имат предвид плодове и зеленчуци, "подобрени" с ГМО.
3
0
 
12
 
! Отговори
Стара истина преди 7 години
Отдавна е доказано, че всичко, което доставя удоволствие, в крайна сметка се оказва вредно, освен ако не го практикуваме (поемаме) в ограничени количества и не много често.И с вкусните храни положението е същото.
2
0
 
26
 
! Отговори
Лапни ми Го преди 7 години
Айде бе! Движение му е майката
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половин килограм на ден?!?!?! 15 килограма за месец. Това е някаква глупост. Какво количество трябва да изядеш, че освен енергията нужна за деня, да добавиш половин килограм.