Лошото ни настроение е заразно. Дори и за кучетата

Домашните любимци съчувстват на собствениците си
27 апр 2017 14:15,
5
Лошото ни настроение е заразно. Дори и за кучетата
Снимка: Reuters, архив

Учени от университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че кучетата "се заразяват" от емоционални звуци, които чуват от хора или свои събратя, съобщи в. "Дейли мейл".

Емоционалното заразяване е основен компонент на съчувствието. То е характерно за различни животински видове - от примати до гризачи.

Учените са работили с 53 възрастни кучета от различни породи и собствениците им. Те са направили експеримента в две стаи - едната с високоговорител, скрит в дървена кутия. По него пускали различни аудиостимули. За позитивен човешки звук използвали смях, а за негативен - плач. За кучешки звуци използвали игрив лай и вой от изолация.

Контролно ветеринарите пускали и неемоционални звуци - говор, дъжд, ромон на листа.

Сравнявайки позитивни и негативни звуци на кучета и хора, участвалите в експериментите животни са показали с поведението си силна реакция и негативно емоционално състояние, след като са чули негативните звуци. Те са реагирали най-остро с вцепеняване на нещастието на събратята си.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: кучеталошо настроение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И моя ми отваря бирата когато съм нервозен.Но на скарата не го пускам че ще излапа пържолите.
3
0
 
4
 
! Отговори
niki преди 6 години
Животните и основно кучетата са най-откровени и чувствителни/ дори повече от хората/.Радостта и обичта им са истински, никога лицемерни!!!Кучето ми и всички кучета дори, ме зареждат с положителна енергия и добронамереност!!!!!!!
2
0
 
16
 
! Отговори
lora преди 6 години
На мен лошото настроение ми минава веднага като видя кучето в къщи и го погаля. Най-прекрасното, позитивно и обичащо същество. Истина е, че винаги отива при някой ако той е тъжен. Два дена лежа в леглото със сина ми когато беше болен.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
горките кучета,обират лошите емоции на стопаните си и те стават същите