Нова планета в Слънчевата система, девета поред

Астрономи намериха доказателство за съществуването й
32
Нова планета в Слънчевата система, девета поред
Снимка: Reuters, архив

Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система, съобщи "Лента", цитирана от БНР.

Те открили обекта на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето).

Наблюденята върху обекта, продължили 1110 дни, са позволили да се определят характеристиките на неговата орбита.

Според изчисленията, ако откритият обект се е образувал в Слънчевата система, орбитата му не може да се обясни с влиянието на известните големи планети.

Резултатите от компютърна симулация са показали, че наблюдаваното накланяне и голямата полуос са могли да се формират и запазят за дълго време само под въздействието на все още неоткрита девета планета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо коментирате теми от които очевидно нямате дори елементарни познания? Това българина по всичко е "компетентен"...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КифладжиятаТи си ... само ти си знаеп ко си си ...
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
времената се менят технологийте напредват и са открити още доста големи неща в астеройдния пояс и в пояса на Кайпер и това са "нещата" отвъд орбитата на Нептун ,а там плутон не е най голямото,Ерис е 25% по голям той трябва ли да е 10 планета,ами 11 Хаумея,12 Маке Маке 13 Сеерес 14 Ерида 15 Церера 16 Кваоар 17 Иксион 18 Седна 19 Оркус а има и още
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плутон не е планета защото в астероидния пояс след Уран има десетки и даже стотици обекти със подобни размери а вероятно и по големи. Това е причината Плутон да не вече планета. Последните хипотези са, че астероидния пояс между Марс и Юпитер е бил планета, вероятно т. н. Нибиру която се е разпаднала по някаква причина, а гравитацията на Юпитер е спомогнала останките да не се съберат отново а да се оформят като астероиден пояс. Най вероятно планетата е имала сателити и се е получил сблъсък.
25
3
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Абе друго си е да си имаме още една планета в слънчевата система. Аз се чудих защо на астролозите все не им излизаха сметките, а то било заради неоткритата планета. Надявам се отсега нататък нещата да си дойдат на място.
24
1
 
10
 
! Отговори
Хелеев преди 5 години
И тия играят на тука има, тука нема.
23
5
 
5
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Кои сте вие, че да задавате критерии за планетите от Слънчевата с-***, сформирани преди милиарди години преди да станете едноклетъчно същество? В космоса може да съществуват сили и закономерности, за които ви е бедна фантазията. Учени-Кифладжии.
22
3
 
10
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Планети са тела които обикалят около звезда,а телата обикалящи около планетите са спътници.Кометите и те обикалят около звездата си ,по някаква орбита с тази разлика,че изпускат газове след себе си/опашка/.И планетите няма как да обикалят в една равнина просто като показват Слънчевата с-***,я дават в една равнина като легнали обръчи с различни диаметри.А реално те си се движат всяка в различна равнина,както електроните в атома визуално да си го представите.Ама те в сегашните учебници все тъпотии.
21
3
 
1
 
! Отговори
до 14 от 11 преди 5 години
Един от критериите е планетите да обикалят приблизително в една равнина. Също така има изисквания за големината, масата и химичния им състав. Например голяма часдт от Меркурий се състои от желязо. Според някои теории Меркурий всъщност е ядро на планета предвид състава и съотношението на металите в него. От друга страна Плутон е съставен в голямата си част от лед. Освен това Меркурий е по-голям от Плутон и повечето луни в Слънчевата система.
20
5
 
8
 
! Отговори
m преди 5 години
NASA - National A_nal Sex Association
19
5
 
6
 
! Отговори
m преди 5 години
NASA - National *** Sex Association
18
4
 
13
 
! Отговори
ined преди 5 години
9-та планета е Маке-Маке от където са дошли македонците на земята
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТКазваш за Плутон са споменали, но нито дума за Ерида, Хаумея, Варуна, Седна и още няколкостотин обекти от все същия тип.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има 3 критерия установени от международния астрономически съюз. Плутон не отговаря на критерия "Да е разчистил околностите на орбитата си". Разбира се тези критерии са напълно условни защото са установени от хората, а не са някаква природна даденост. Всъщност на този критерий не би отговорила например и екзопланетата "Фомалхаут б", а тя всъщност е гигантска, вероятно по-голяма от Юпитер.
15
5
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Преди има-няма 6 000 години шумерите определили Плутон за планета, и казвали нещо за 10-та такава наречена Нибиру. Същото казва и индийските епоси, и гръцката и сканидинавската митология. Ученитге да бяха прочели некой и друга стара книга. Пъки от съвремените автори има заслужаващи.
14
7
 
4
 
! Отговори
Az преди 5 години
Нибиру приближава!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е критерият за планета, да каже номер 11??Меркурий също има малкио размери и малка маса, но никой не оспорва статута му на планета!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия учени кога ще разберат, че компютърният модел е само една имитация на реалните процеси?...................това го казват на студентите от първи курс.
11
1
 
4
 
! Отговори
До "разбирачите преди 5 години
Плутон е по-малък от Луната и обикаля около Слънцето по наклонена орбита спрямо равнината, по която обикалят останалите планети. Оказва се, че той е един от множеството сходни по размери и маса обекти от Пояса на Кайпер. По вашата логика в Слънчевата система трябва да има стотици, дори хиляди "планети" като Плутон.
10
3
 
6
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Да може и да съм объркал местата на 2 от тях ,но не се допитвам до чичо Гугъл,а ползвам знания от преди 30г. поне знам че планетите са 9 познати без техните спътници.Защото Луната и тя е планета все пак,но не се брои защото е спътник.