Може ли човек да е щастлив и без партньор?

Вижте митове, че необвързаните са по-нещастни
22 авг 2018 23:00, Екип на Tialoto.bg
76
Може ли човек да е щастлив и без партньор?
Снимка: pexels.com

Ние непрекъснато сме принудени да вярваме, че поддържането на постоянни и здрави отношения е ключът към щастливия живот. Дали обаче хората, които съзнателно избират живот без партньор, са по-нещастни от тези, които споделят домовете си с такъв? Социологът Бела де Паоло вярва, че това не е нищо друго освен илюзия.

Мит едно: Те просто не могат да намерят партньор

Много хора мислят, че необвързаните хора нямат личен живот и мечтаят да срещнат близък човек. Проучвания, проведени от американски социолози през 2005 г. и 2010 г., показват, че повече от половината от  тях не се стремят да създадат семейство. Повечето от тези, които искат да останат свободни, вече имат опит в семейния живот и последвал развод. Разведените мъже изразяват по-голяма готовност да се оженят отново.

"Аз напълно разбирам хората, за които самостоятелния живот е съзнателен избор, защото аз самата съм такава. Нямаме намерение да променим нищо в битието си. Ние изобщо не сме разочаровани от любовта и не се страхуваме да бъдем отхвърлени. Обичаме живота си и искаме сами да решаваме колко време и с кого да комуникираме", обяснява Бела де Паоло.

Мит две: Страдат от самота

Най-вероятно четете в медиите, че хората с брак се чувстват по-щастливи и живеят по-дълго. Обаче твърдението, че тези, които нямат, са по-малко щастливи, нямат основа. Брачният статус изобщо не оказва влияние върху продължителността на живота. В едно изследване на Университета в Мичиган била изследвана група от хора в продължение на 8 години и периодично отговаряли на въпроса "Колко щастливи сте?".

Тези, които са били сами и после се женят, се чувстват по-радостни през първата година след сватбата. След това обаче мнозинството се върна на предишното си ниво на самосъзнание и оценява щастието си или не, както преди брака. Това се отнася само до онези хора, които не възнамерявали да се развеждат. Онези, чиито очаквания не са били изпълнени, се чувствали много по-нещастни в брака до момента на развод. По-късно се нуждаели от период на рехабилитация, за да достигнат до същото ниво на психическо благосъстояние, както преди брака.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
24
 
! Отговори
най-добрият преди 5 години
Почти на 48 съм,сам съм,и съм нещастен.Животът си отиде,и не виждам бъдеще дори и в утрешният ден.Няма деца,жена,............???...стари родители които съм зарязал на село,а аз по другите континенти...??? Хората чакат на мене ....и какво???? Че и пари не съм направил.....Самотата е кофти работа,така и не намерих другар в живота.
31
14
 
10
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
До..стара мома.Хубаво е че ти е добре така да водиш самогъзнически живот и не си само ти така а все повече се увеличавате .Баба казваше-яла..срала.Никой не гледа ялово животно или ялово дръвче същите се изкореняват ...
30
7
 
11
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Човек е социално същество и не може да жувее сам
29
15
 
23
 
! Отговори
Стара мома преди 5 години
Доста истина има в написаното. Мен например ми е супер кеф да съм сама - имам си хобита, приятели, личен живот, което е доста различно от омъжените ми приятелки дондуркащи ревливи бебета. Никога не съм искала брак или деца. Натискът на обществото обаче беше много голям - всеки се опитваше да ми обясни какво ТРЯБВА и какво се ОЧАКВА от мен....поне до 30 Тата ми годишнина. После се спряха.
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самотата води до мъка и тъга.Обачее , много по-добре да ти е мъчно щото си самотен отколкото да ти е мъчни щото "приятелите" ти са те пребали.По-добре сам в мерцедес отколкото с компания от чолафтета в рейса.
27
3
 
4
 
! Отговори
Calidream преди 5 години
До анонимен Приемам забележката с две ръце :) Поздрави
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише се "ръка" и "ръце". Ама за теб е все тая...
25
11
 
15
 
! Отговори
Calidream преди 5 години
До MGTOWN Напълно те подкрепям с две раце и аз съм така.Жените само си знаят правата но не и задълженията.Просто съм много зает и нямам време за драми!В същото време има много хубави момичета които са на една рака разстояние.Поздрави
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не всичко е пари, приятелю, ... КОГАТО забогатееш ще го разбереш.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сол, пипер, магноз, бъркаме, бъркаме, още малко сол и готово.
22
31
 
17
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
Като бях млад и беден си мислех че абсолютно всичко може да купи с пари. Сега когато съм "стар" и богат знам че това наистина е така.Ако някой се опитва да ви убеди че с пари не може да си купите щастие най вероятно този човек е беден и не особенно умен.
21
19
 
5
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
Може и така да е за повечето хора. Но за мен не важи. Поне на този етап от живота ми.На мен работата ми носи удоволствие защото правя точно това за което винаги съм мечтал а на всичкото отгоре тази работа ми носи и доход който със едни 3-4 нули по голям от този на средния работещ българин. Аз на практика мога да се пенсионирам още утре. Финансите не са ми проблем. Ако поискам мога да си наема и хора да ми бършат и *** както се казва.Но дано да не ми се налага де :))))
20
10
 
27
 
! Отговори
до MG...bla...bla преди 5 години
Ако правиш секс 1път седмично,може и да излиза евтино,ама нека ако не е всеки то през ден-нема начин.А ти си бачкай,като изкуфееш един ден и две приказки няма с кой да вържеш,ша хвърляш пачки през балкона.Нямате си и на представа,че по-голямо щастие от това да се почувстваш бог е да създадеш и възпиташ деца.
19
4
 
41
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до MGTOWБогатството не е щастие.Секса е до време.Здравето е богатство.Утре като се задавиш няма кой една чаша вода да ти даде.А ако ти спука някой аневризъм в главата и погледнеш в една точка,и станеш като растение?Цял живот работил,бизнес имал и какво?Магаре натоварено с дисаги си бил!Гърбица от работа ти излезнала,а живота минал и заминал.Кое те прави щастлив?Парите?Заблуждаваш се.Точно такива роби им трябват,да гърбят цял живот и като стигнат до пенсия на ***!Всичко е до време,секса също
18
28
 
18
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
Класните ...ти.тутки излизат далеч по евтино от колкото "сериозната" връзка.Освен това има супер много преимущества. Няма мрънкане, няма скандали, няма капризи.Правиш секс когато си поискаш. Без начение дали е сутрин обед вечер... или във 3 през нощта. Едно позвъняване и момичето ти идва на крака до 20 мин. Във леглото ти изпълнява абсолютно всяко сексуално желание. А като ти омръзне просто я сменяш със друга. Истината е че само бедните се задоволяват със една жена. Нямат избор.
17
5
 
19
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Промиват мозъците през медиите.Погледнете само сектора с реклами и ще видите как са адресирани.Да оставим това,че са на ти а не на вие обръщенията към клиентите,но и стоките са вече така направени и напреднали,че без приятелска подкрепа може човек сам да се справи.Тикат хората към егоизъм,а това ги разделя.На човек му трябват приятели и близък човек с който да остарее,а не вещи,пари,коли и т.н.Истинската любов е друга бира и не всеки я изпитва.Съжителството и търпенето на недостатъци не е любов!
16
23
 
12
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
Аз съм мъж на средна възраст и изобщо нямам никакво желание да поддържам сериозна връзка със жена, да правим семейство, деца или други такива традиционни "ценности".Първо че нямам нерви за емоционално-любовни лигавщини.Второ, нямам време за семейство или пък деца. Това просто е немислимо. Имам бизнес който ми отнема 80% от времето, работя по 16 часа на ден, често без почивка събота и неделя. Случвало се да работя по 40 часа без спиране.
15
2
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Днешно време, ми общо понятие! А татковците са ми приоритет, но майките са ми...на дневен ред
14
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В днешно време е много отрудно човек да си намери партньор със който да се разбират. Връзките са много нетрайни. Хората станаха егоисти и материалисти. Не могат да обичат.
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
No woman - no cry!