Дефицит на желязо: Симтоми и как да се справим?

Умора и студени крайници са само част от негативите
18 фев 2021 20:22, Дарена Найденова
11
Дефицит на желязо: Симтоми и как да се справим?
Снимка: Istockphoto

Желязото е основен минерал, който се съдържа в храни като шоколад, месо, спанак и картофи. Когато човек изпитва дефицит, той може да страда от умора, замаяност и повишена температура.


Желязото е основен компонент на хемоглобина и еритроцитите – клетките, които пренасят кислород от белите дробове до всички тъкани в тялото. Той също така е част от миоглобина – протеин, който осигурява кислород към мускулите – и поддържа функцията на метаболизма. Желязото е необходимо за растежа, развитието и нормалното функциониране на клетките, синтеза на някои хормони, както и на съединителната тъкан.

Ето какво трябва да знаете за желязото в тялото, неговия дефицит и как да го предотвратите

Какво прави желязото?

Желязото е минерал, абсорбиращ се в организма чрез храната и хранителни добавки. Той е от съществено значение за производството на кръв, тъй като допринася за създаването на хемоглобин – част от червените кръвни клетки, отговорни за транспортирането на кислород.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: дефицит на желязо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Човек не може сам да си направи изследвани, трябва някой да каже в дадена ситуация какво трябва да се провери. Хората не са учили за да знаят кога какво да направят. По твоята логика, въобще не са нужни лекари, всеки сам си се бори за здравето.
6
2
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
За 15 минути присъствие в кабинета докторът трябва да е ясновидец, за да лекува вярно и адекватно толкова много хора. Здравето е предимно ЛИЧНА отговорност. Не пада от небето.
5
3
 
2
 
! Отговори
Алоуууу преди 3 години
ЖЕЛЯЗОТО Е ТОКСИЧНО За черния дроб над определена норма.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като напишат, питайте вашия лекар и се дразня силно. Лекарите въобще не познават пациентите си, никой не лекува индивидуално, а се върви по някаква обща схема. Отдавна здравеопазването потъна. От хората се очаква да разбират от всичко, но не става. Джипитата не правят пълна здравна картина на пациента за да се види какъв дефицит имат и да се предприемат мерки, ако пациента сам не се бори ако разбира нещо, на никой не му пука. Къде са здравните паспорти на населението.
3
1
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
У маалата имат постоянен дефицит на желязо. Затова изпитват нужда денонощно да го берат
2
1
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
Симтоми!!!Какво ли,означава?
1
4
 
8
 
! Отговори
Магнито преди 3 години
Можете да смучете винкел, по три пъти на ден, след хранене.