Боб Дилън с Нобеловата награда за литература

Призът му е за нов поетичен изказ в американската песенна традиция
Обновена: 13 окт 2016 15:54 | 13 окт 2016 15:25, Петя Славова
13
Боб Дилън с Нобеловата награда за литература
Снимка: архив, Reuters

Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г., съобщи сайтът Nobelprize.org. Наградата му е присъдена за създаване на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм.

Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г., припомня БТА.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).

В периода 1901-2016 година са връчени 108 Нобелови награди за литература на 113 автори. Четири пъти отличието е поделено от двама души.

Най-младият носител на Нобеловата награда за литература е британецът Джоузеф Ръдиард Киплинг, известен преди всичко с "Книга за джунглата". Той получава наградата, когато е само на 42 години.

Най-възрастният нобелист също е британец - това е 88-годишната тогава Дорис Лесинг. Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 64 години.

Лауреатите на Нобелова награда са писали на различни езици - 28 на английски, 14 на френски, 13 на немски, 2 на японски, 2 на китайски, 1 на арабски. Трима от нобелистите са творили на по два езика.

Миналата година Светлана Алексиевич от Беларус получи признанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Партизанката преди 7 години
Оскар,Пулицър, Нобел - всичко това са простотии - жалка история. Първо: защо тези награди получават само лица от американски, англ.или еврейски произход (Дилън- фамилия Цимерман). Второ: дават се за съвсем нестойностни и комерсиални неща(получат един милион, на всичко отгоре). Кой е тоя Дилън и какъв поет и писател е? Че Висоцки е много по-голям! Защо Горки, Шолохов, Толстой, Чехов нямат? Достоевски(ако беше жив), щеше ли да има? Кой днес е чувал за Омар Хаям? Че и Обама получи за мир!Смях.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сравните текстовете от песните на Боб Дилън с тези на Майкъл Джексън ще разберете,че той наистина си заслужава наградата. Боб Дилън пише за сърцето и ума на човека, а Майкъл Джексън се интересува само от портфейла им.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ахах"Дреме й на девойката за достоверността на информацията. Важното е да предложи нещо лесно за преглъщане."---Така е. Тя, Петето Славова и друг път е правила така - пише си ... Хем съм й обръщал внимание, ама кой да те слуша ...
10
3
 
7
 
! Отговори
факт преди 7 години
Нобеловите награди деградираха тотално - и то под натиска на САЩ!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мисля, че може да се сравни с Харуки Мураками /например/, който все не получава Нобелова премия. И това отличие олекна, както много други неща.
8
2
 
7
 
! Отговори
ахах преди 7 години
Дреме й на девойката за достоверността на информацията. Важното е да предложи нещо лесно за преглъщане. Ама да цитира откъс от произведение ...неее, кой ти се интересува. По-добре някаква стъкмистика, вероятно помушат в уикипедията и за 5-6 минути пляскат някаква "статия"
7
1
 
10
 
! Отговори
Хахахах преди 7 години
Сред нобеловите лауреати за литература има автори от Полша, Норвегия, Швеция, Дания, Испания, Русия, Финландия, Колумбия, Чехословакия, Мексико, Португалия, Унгария, Беларус. Според авторката на статията те явно са писали на английски, немски, френски, японски, китайски или арабски. Браво бе!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMДейв Мъстейн е велик и текстовете и музиката му са страхотни. Но тук едва ли някой знае кой е.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не напишете, че истинското му име е Робърт Алън Цимерман.Да разбирам, че нещо ви притеснява ли.
4
6
 
6
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Тия избиха рибата....според мен ако ще е за песен трябва да е Дейв Мъстейн....всичко друго е ала бала
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То бива бива гъзоблизство на американците ама.Колко книги е написал тоя наркоман?Поезия ли романи ли що ли?Излагация e да се дава тази уж престижна награда на човек писал само текстове на песни.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eвреи раздават нагарди на евреи. Не вярвам да има изненадани.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пък Сенкевич вероятно е писал на новозелндски език