Възкръсването на Христос – вярва ли в него съвременния човек?

Еманюел Карер изследва Библията в книгата си: "Царството"
20 окт 2016 13:07, Петя Славова
43
Възкръсването на Христос – вярва ли в него съвременния човек?
Снимка: Колибри

Удивително пътешествие във времето отпреди 2000 години, или своеобразно "журналистическо разследване“ на описаните в Библията събития представя Еманюел Карер в "Царството".

Книгата е в превод на Росица Ташева и е истинско жанрово предизвикателство – нещо като есе, роман, историческо произведение или… автобиография.

Карер се чуди как се е стигнало до тук или как един съвременен човек може да вярва, че Христос е възкръснал, а майка му го е заченала непорочно.

Опирайки се на факти от собствената си биография и на опитите си да повярва в невъзможното, писателят съпоставя четирите Евангелия и Деянията на апостолите. Проследява живота на лекаря Лука и тръгва по пътя на равина Павел, като се позовава на логиката, понякога на въображението си.

Така авторът се опитва да извлече историческата истина, да ни разкаже как според него се е случила тази невероятна история и защо – и дали изобщо – все още са живи онези високо благородни и не дотам присъщи на противоречивата човешка природа предписания, проповядвани от Исус.

 Еманюел Карер е известен френски кинокритик, сценарист и писател. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече.

През 1984 г. издава първата си книга - "Смелост". Пише и сценарии, един от които - "Снежният клас" - получава наградата "Фемина“ (1995).

Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която потриса френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга.

Така се появява "Врагът" – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. "Царството" излиза през 2014 г. и печели награда на в. "Монд“, на сп. "Лир" и на сп. "Поан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато мили и благи люде или други -принудително с изтезания- ти набиват в глата нещо 2000 години, ясно е че го приемаш за даденост. Вярващият човек не разсъждава-той приема всичко, което са му казали. Аз лично се страхувам от такива хора, защо точно сляпата вяра е извършила най-много зверства в човешката история. Фактът, че християнския бог прощава всичко дава сили на злото да властва над света, а кой защитава жертвите?
36
2
 
0
 
! Отговори
Аз питам преди 7 години
Кой от вас коментиращите е чел тази книга?
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напиши войнстващ джихадист.А слухове и партенки е вашата "мирна" книга, която всички тълкуват както намерят за изгодно. Отстъпвам ти място да си попишеш сам, да си поспориш и да си слагаш плюс.Аз се оттеглям, действай
34
7
 
5
 
! Отговори
войнствен атеист преди 7 години
Еманюел Карер очевидно не е чел четирите евангелия цялостно, т.е., като 99.9% от християните. Чел ги е доколкото му е изнасяло - пак като 99.9% от християните. Останалото, особено четирите описания на възкресението, явно ги е пропуснал, защото четирите авторчета се разминават по десетки детайли около събитие от КРИТИЧНА важност за християнската вяра.Демек, цялата история се къса по шевовете. Очевидно става въпрос не за свещена книга, а за сборник от митове, слухове и клюки.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смисълът на цялото пребиваване, поява на Христос на Земята са напълно еднозначни и недвусмислени. Никой не може с нищо да отрече искреността и чистотата на намеренията Му. И всякакви измислени забележки относно личността Му са смехотворни и откровено злонамерени.Надявам се да сън бил достатъчно ясен и
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Теб какво по-точно те интересува да знаеш? Кога и къде е ходил по голяма и малка нужда ли? В каноничната а и в неканоничната литература ясно е описано кога се е явявал на хората и къде. Не си измисляй лъжи.
31
7
 
1
 
! Отговори
Православен геофизик преди 7 години
Преди няколко години излезе на български език "Династията Исус". Няма вече да я намерите по книжарниците. Продадени са всички екземпляри. Изключително сериозна книга от американски професор-теолог. Там са казани много неща, които се базират само на факти - документи и археологически находки. Исус е имал право да претендира за престола на Юдея - майка му Мария е от Давидовия род, който по онова време единствен е имал право да управлява. Страхотна книга. Откраднаха ми я!
30
14
 
5
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Бог е само в мислите и съзнанието на хората.Вярата в него помага на хората да бъдат добри . Десетте божи заповеди. А религийте са нещо отвратително. Милиони хора по света са загинали от средновековната инквизиция и вайни на верска основа.Около 1300 и някоя г. цяла Европа е обхваната от война на религиозна основаз За съжаление не помня точно колко години е продължила и колко милиони са загинали , защото го четох отдавна.
29
15
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
В най-старите открити евангелия липсва едно важно изречение: Накрая, след като жените отиват да видят гроба господен, гледат че е празен. И завършва с това че са се уплашили и не посмяли да кажат на никого.Съвременното евангелие обаче описва, че някакъв (ангел или човек) им казал - "Вървете, разкажете новината че Иисус възкръсна!" И те отишли, разказали, и после той самият им се явил и се убедили че е възкръснал - това го пише в по-късните издания на същото евангелие. На кое следва да вярваме?
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не вярва значи е глупав.
27
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помня как се разбесня един поп в ефир, защото анкетата, която показаха в студиото на хора от улицата беше недвусмислена - всички хора вярваха в СИЛА, но не и в измисления бог :) Защото нашия народ помни на генетично ниво за Силата, и знае, че тя няма нищо общо с бога. Който е самозванец, целящ контрол и власт над хората. Каквато е реално днес църквата - контрол, манипулация и емоции.
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Христовите. Какво не ти е ясно?Всичко е много добре описано до Възкресението. Какво става след това? Явно и ти не знаеш.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои следи се губят, бе братчед?На теб главата ти май е пълна каша. Ти чел ли си или просто питаш да се заяждаш и да си намираш работа?
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сръчко, разчовъркай си ръждясалия мoзък от мегабайти и погледни на кой свят живееш. Църквите не са пълни с пcиxoпати, довлечени насила там, а с благочестиви люде, благодарение на които нацията и народът ни са се запазили. Имай смелост да погледнеш светът от още една страна и тогава лепи етикети и обиди. И запомни думите ми, защото един ден ще ти потрябват.
23
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм съвременен човек и вярвам в Възкресението Христово!Благодаря на Господ за всичко!
22
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22Глупи, не ми е работа да съм перфектно грамотен. Работа ми е да правя неща, които ти даже да ти се обяснят като на бебе няма да разбереш. Така, че освен да обиждаш на акъл се погледни в огледалото и си припомни, че вярваш на 2000 годишна историйка :)
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами... виждам 19. "Бая" ти е високо IQ-то.... а си и скромен освен грамотен.
20
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както и да го въртят и сучат няма как да отрекат идването на Иисус на Земята. Това събитие по важност се явява центално в цялата човешка история, досега. По сила се равнява на чудо или например да открият извънземни форми на живот. Каквито няма.Иисус е Бог в човешко тяло, самият наш Създател, минал през друг свят, дошъл при нас човеците да ни научи за това кои сме ние, кой ни е създал и как трябва да живеем.
19
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18 от 16Имам бая високо IQ и се занимавам с техническо програмиране. По всички стандарти съм доста умен. Истината я намерих в момента в, който се замислих над цялата история около Христос. И осъзнах, че е една схема за контрол на масите преди 2000 години. Че хората вярват, защото се страхуват от смъртта и искат да има задгробен живот, и да са вечни. Искат да бъдат с близките си и силните лоши хора да бъдат наказани, защото те не могат да ги накажат сами. Не е сложно като се замисли човек.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15 и 16 не се чуди защо по всички класации сме на дъното и интелектуалното ни равнище е около това на лисабонски докер.Не съди, а търси истината.