Саможертвата на поколения в "Момчето с гълъбите"

Авторът Меир Шалев лично ще представи книгата у нас
18 ное 2016 13:12, Петя Славова
0
Саможертвата на поколения в "Момчето с гълъбите"
Снимка: Колибри

Eдна от най-видните фигури в съвременната израелска литература Меир Шалев идва у нас, за да представи романа си "Момчето с гълъбите”. Писателят ще гостува у нас на 29 ноември от 19.00 часа в "Перото".

"Момчето с гълъбите" е хипнотичен разказ за две поколения, свързани с една непрежалима любов, в която брънката "Малчугана – Яир Менделсон” отначало само се загатва, докато постепенно се разкрива напълно - в самия край на творбата.

Саможертвата на поколението, извоювало независимостта на младата държава Израел, не е забравена, но е отстъпила място на сложното и многолико съвремие, в което, макар и вече без посредничеството на гълъбите, любовта е все така търсена, губена и преоткривана.

"Момчето с гълъбите” (2006) неслучайно е един от най-превежданите романи в израелската литература. С глас, който е едновременно закачлив, мъдър и изкусителен, авторът разказва история - универсална като войната и съкровена като крилато обяснение в любов…

 Меир Шалев е автор на 8 романа, седем книги за деца и няколко документални изследвания, като голяма част от тях са преведени на повече от 20 езика.

Носител е на множество национални и международни награди – израелската "Бърнстейн”, италианската "Джулиета” за любовен роман, най-високото израелско отличие "Бренер” за Момчето с гълъбите, Националната американска награда за еврейска книга.

Също така получава отличие и от престижните израелски награди "Прат” за цялостно творчество и има "Нюман” за най-добър писател на годината. През 2014 г. му бе присъдено званието Кавалер на ордена за изкуство и култура на френското Министерство на културата.

Българската публика познава и романа „Исав“ – експресивна постмодерна сага, чиято нишка следва границата между мита и реалността.

"Момичето с гълъбите" излиза на 25 ноември в превод на Емилия Юлзари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари