Датски художник взе 84 хил. долара за две произведения, изпрати празни рамки

Той ще задържи парите "в името на изкуството"
30 сеп 2021 17:30, Нели Христова
33
Датски художник взе 84 хил. долара за две произведения, изпрати празни рамки
Снимка: БГНЕС

В петък музей в Дания ще открие изложба за бъдещето на труда. Там посетителите трябваше да видят две големи рамки за картини, пълни с банкноти на обща стойност 84 хил. долара. Произведенията трябваше да бъдат репродукции на две творби на художника Йенс Хаанинг, който преди това използва рамкирани пари, за да представи средната годишна заплата на един австриец и един датчанин - съответно в евро и датска крона.

Но когато Музеят за модерно изкуство "Кунстен" в Олборг получава творбите и започва реденето на изложбата, служителите на галерията правят изненадващо откритие: рамките са празни. Вместо да става дума за дело на крадци, парите всъщност липсват благодарение на самия Хаанинг, който казва, че ще ги пази, разбира се, в името на изкуството.

"Избрах да направя ново произведение за изложбата, вместо да показвам съответно двете творби на 14 и 11 години", пише Хаанинг в имейл до музея, чийто текст сега се показва до празните рамки ."Работата отговаря както на вашата изложбена концепция, така и на произведенията, които първоначално сме планирали да покажем."

"Новото" концептуално парче, което Хаанинг озаглавява "Вземете парите и бягайте", сега е в центъра на спора между музея и художника относно труда, договорните задължения и стойността на работата - всички подходящи теми около изложбата.

"Видях, от моя артистична гледна точка, че мога да създам много по-добър проект за тях от това, което те могат да си представят", заявява Хаанинг пред CNN и добавя: "Не мисля, че съм откраднал пари. Създадох произведение на изкуството, което е може би 10 или 100 пъти повече от това, което планирахме. Какъв е проблемът?"

Договорен спор

Освен че е отпуснал 534 000 датски крони (84 000 долара) за произведенията на изкуството, музеят "Кунстен" се е съгласил да плати още 10 000 крони (1 571 долара) за работата му, както и да покрие разходи като рамкиране и доставка. Художникът казва, че проектът все още е на загуба, поради разходите в студиото и заплатите на персонала.

"Обикновено се оказвам в по-добра позиция, когато правя изложби в чужбина", обяснява той. "Аз съм датчанин и това е датски музей. Те очакват да инвестирам, защото тогава може би един ден ще купят нещо."

Директорът на "Кунстен" Ласе Андерсон твърди, че музеят е подкрепил своята страна на споразумението. "Това е наистина важно за нас, защото винаги сме били известни с това, че спазваме договорите си и също така плащаме на артистите разумна такса", казва той.

Хаанинг е категоричен, че няма планове да връща парите и "не се притеснява" от възможните последици. Андерсън пък отговаря, че художникът има срок до януари, когато изложбата приключва, да изплати заема, след което музеят ще обмисли съдебни действия.

Засега музеят показва "Вземете парите и бягайте" такива, каквито са, поставяйки "картините" на платформа, която да бъде разгледана и критикувана. В света на изкуството произведения, които поставят под въпрос стойността на самото изкуство - като Маурицио Кателан, залепващ банан за стена, или Банкси, който унищожава картината си по време на на търг - не са нищо ново. Нито невидими произведения на изкуството, които покойният Ив Клайн показва, като излага празна стая пред хиляди хора през 1958 г.

Коментирането на стойността на работата в крайна сметка е това, което Хаанинг е имал предвид. "Мисля, че зад творбата стои много по-общо изявление: че вие ​​трябва да погледнете структурите, в които участвате, и да помислите върху тях", обяснява той, като изброи религията и брака сред тях. "И ако е необходимо, знаете, вземете парите и бягайте."

Андерсън има своя собствена интерпретация на празните рамки, която вижда в контекста на шоуто на своя музей: "Работете".

"Трябва ли да работим за пари или можем просто да ги вземем?", пита Андерсон. "Защо ходим на работа? Всички тези неща ни карат да започнем да размишляваме върху културните навици на обществото, от които сме част. И тогава това се отнася и за въпроса: Достатъчно ли плащат артистите за това, което правят?"

И все пак директорът на музея би искал парите си обратно.

"Това не са моите пари - това са публични пари, това са парите на музея", казва той. "Значи затова (до януари) имаме нужда за да сме сигурни, че те ще се върнат при нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Ето това вече е истинско изобразително изкуство. Гениална идея. Дори няма някаква картина. Даваш празна рамка на изложбата и си готов.
26
3
 
0
 
! Отговори
Смех! преди 2 години
Бай *** взима отношение за световното изкуство. Гледам и не вярвам на ушите си.
25
1
 
5
 
! Отговори
Кунчо преди 2 години
Катината е много хубава просто *** не разбира от концептуално изкуство ние с бай Шиле бехме на откриването , пийнахме и всичко е точно цирка продължава да не забравите да се ваксинирате
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе... как на мене не ми хрумне такава гениална идея бе! Ама не съм художник, за съжаление. Нямам талант! Иначе досега щях да съм богат!
23
0
 
6
 
! Отговори
Това е.... преди 2 години
... първата форма на концептуално модерно изкуство, която ми хареса дотолкова, че сам бих я практикувал! Някой да знае някакъв по-параилия музей наблизо?
22
0
 
7
 
! Отговори
Горби Таласъма преди 2 години
Мерси за кеша, картините само ги дорисувайте! Е-хехехехехехехеехе:)))
21
7
 
2
 
! Отговори
La Cucaracha преди 2 години
А от коментарите по-долу, разбираме че освен всичко останало, бай *** разбира и от световно изкуство.
20
0
 
12
 
! Отговори
ал банка преди 2 години
Така се прави изкуство. Евала брачед. Вземай парите на скучаещите европци.
19
0
 
12
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Благодаря за спонсорството, картините си ги нарисувайте сами! А-хахахахахааааа;)))
18
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
risuval e viroZa...
17
0
 
16
 
! Отговори
българка преди 2 години
ЕХАААААА ! Сега да ги опакова с някой изцапан чаршаф, да ги освети с лед лампички и ще задмине наш Кристо !!! Обаче предварително да поиска от държавния музей един милион евро - да им каже, че от парите ще прави платно за опаковането ! Малииииии - чак се възхитих от себе си, такива гениални артистични идеи се родиха в мен !
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ако е играч ще си иска и 10-те хиляди крони за рамките, които все пак е доставил на галерията.
15
2
 
9
 
! Отговори
La Verga преди 2 години
Малко хора биха имали топки за подобно нещо. Я вижте колко много въпроси повдига едно такова "произведение". Ако е на правилното място и в правилното време, това би имало стойност. Някой ден, тези рамки може да се продадат за доста повече кешовица. Да не забравяме, че има хора дали $1000 за тухла.
14
0
 
34
 
! Отговори
Кип преди 2 години
Трябвало е поне да напише к.у.р с маркер посредата, за по-голяма сила на посланието.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да се оправдае, че е сложил маски на картините и затова не се виждат парите.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият свят се побърка вече ,време е за рестарт я с метеорит или ядрено оръжие !
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе рамките са скъпи. А й дървото е скъпо. Я глейте нашите дърва за огрев колко са скъпи тоя гледа по нашите цени. А и белото платно дето е заковал на рамките струва пари. Абе добре им го е турил до картофите. Направил ги е смешни.
10
2
 
9
 
! Отговори
Prost преди 2 години
С произведението си, твореца провокира да откриете изкуството вътре в себе си и да задържите това празно платно. Посланието е доста силно всъщност. Не знам дали е толкова оригинално, но след като е намерил някоя балама да го купи, значи всичко е окей. Тези празни платна могат да бъдат квалифицирани като произведение, да.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брилянтно изкуство! Гениялен художник, бих казал.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тъй са прай. Машалла художник ага. Хаххаххаххаха