Тик-так... Ще стигне ли времето на Украйна да спаси културните си ценности?

Древна библия е скрита в кашон за банани
8 мар 2022 18:30, Нели Христова
36
Тик-так... Ще стигне ли времето на Украйна да спаси културните си ценности?
Снимка: БГНЕС

Стените на Националния музей на Лвов стоят голи. Сложни златни лакирани панели, изложени, след като са били извлечени от барокови църкви от 17-ти век, са събрани и са скрити в мазето в надпревара за спасяване на културните съкровища на града от евентуална руска атака.

"Днес виждаме как Русия обстрелва жилищни райони и дори хора, които се евакуират", казва директорът на Националния музей на Лвов Игор Кожан. "Те гарантираха, че няма да го направят, но сега не можем да им вярваме. А ние трябва да се грижим за нашето наследство, защото това е нашето национално богатство."

Руското нахлуване в Украйна вече унищожи музей, съдържащ произведения на известната украинска художничка Мария Примаченко, на чието ярко и въображаемо изкуство се възхищават творци от ранга на Пабло Пикасо и Марк Шагал. Сега град Лвов, често наричан културна столица на Украйна, се надпреварва с времето за да защити богатата си колекция от историческо изкуство.

Историческият център на Лвов е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, а Националният музей съхранява най-пълната колекция в страната от свещено средновековно изкуство и редки религиозни ръкописи.

Бързането за спасяване на книгите, картините и други артефакти остави малко време за чакане на специализирани опаковъчни материали. Вместо това доброволците се справят, като набързо заковават щайги от каквото и да е налично дърво.

В понеделник доброволци набързо опаковаха древни ръкописи в картонени кутии, първоначално предназначени за транспортиране на банани до супермаркетите. Сред тях има и хилядолетна библия, украсена със златна нишка.

В религиозните обекти хората също се готвят за най-лошото. Арменската катедрала в Лвов премахна средновековна дървена скулптура, изобразяваща разпятието на Исус Христос, за да бъде безопасно съхранена. След като са преживели Втората световна война, гигантските витражи на Латинската катедрала в Лвов вече са заковани със стоманени плочи. Много от забележителните статуи на града сега са повити с мехурчета.

Но простото осигуряване и съхранение на художествени и исторически артефакти може да не е достатъчно, за да ги спаси. Има също така развиващи се планове за евакуация на скъпоценни произведения на изкуството от обсадени градове като Киев и Харков, ако е необходимо - вероятно в по-безопасни градове като Лвов.

"Готови сме да помогнем с каквото можем, за всички музеи в страната, които сега са в опасност", казва Кожан пред CNN, предупреждавайки, че дори многото защитените обекти на Лвов могат да бъдат обект на нашествие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урконацистите разполагат бойните си машини в жилищни райони и после защо имало мирни жертви.
25
2
 
3
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 2 години
Украйна е Държава от 25 години , като СМР - каква Култура ?Създадоха си някакъв техен език и писменост базиран на Ромския Език .Даже на тях Полицията като в СМР налагаше глоби ако не го говориш на публично място .Истината е че СМР и Украйна не знаят Официалният си Език и Писменост - това го измислиха САЩ и ЦРУ .
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събират си историческото богатство от Лвов, че утре като ги обвинят за геноцида в Източна Украйна, ЕС ще им вземе Западните територии и Лвов - ЙОК. Украйна е бита карта. Байдън, Макрон, Борис, Зеленски и Путин изиграха 50 милиона украинеца като първокласници, хахаха.
23
3
 
0
 
! Отговори
toti преди 2 години
Нормално е да се запази строеното през времето на СССР и не нормално е да се стрелят деца родени от една майка но по грешка разделени!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се прави. Когато се очаква крадци от Русия да те "спасяват"..
21
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
БЛИЦКРИГЪТ НА ПУТИН БУКСУВА! МНОГО РУСНАЦИ ОТКАЗВАТ ДА СТРЕЛЯТ СРЕЩУ ЦИВИЛНИ УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ! ЯВНО И СРЕД ТЯХ ИМА ХОРА С ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО!
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путлерофашистките бурятски нацики, трябва веднага да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Немедлено!
19
3
 
2
 
! Отговори
Тик так преди 2 години
1 долар = 123 рублей...официален курс.Неофициалният е с 30 нагоре
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая война трябва да спре час по-скоро. Ще има само победени!!!! Победители са единствено военно-промишлените гиганти корпорации. Кой както иска да го разбира. Свобода за Украйна! Свобода за Русия!!! Путин, изроде дано свършиш като ленин, сталин и Хитлер срещу който си мислиш че се биеш. Шизофрениците са с власт докато умират хора от два буквално братски народа... Нещо да чухте за послание за мир от нашето ченге от ДС наречено патриарх.????
17
5
 
8
 
! Отговори
НИНА преди 2 години
ХРУШЧОВА ОТ САЩ:" УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИ ДАЛИ Е ГОТОВА ДА ОТСТЪПИ ТОВА, КОЕТО ИСКА ПУТИН - КРИМ И ДОНБАС, КОИТО ТАКА И ТАКА ВЕЧЕ Е ИЗГУБИЛА. ИЛИ ЩЕ ПОНЕСЕ ОЩЕ ЖЕРТВИ.".
16
5
 
7
 
! Отговори
Пръднал Културно преди 2 години
Няма от какво да се страхуваме в България. Ние сме НАТО и ако Путин посмее да ни атакува, нещата ще ескалират много бързо и до дни всичко ще приключи с ядрена война. Това не е целта. Гответе се обаче да влезем в най-сериозната икономическа криза, която сте виждали. Затваряйте буркани, запасявайте се с тоалетна хартия!
15
7
 
6
 
! Отговори
EMIGRANT преди 2 години
Каква радост за продажниците руб,лофили?!Мразят украинците защото са достоен народ и се оправят сами с живота,не се подкупват и не продават достойнството и родината си за изветрели рубли!А тук какво да видим?Опашка от бг,русоблизи,блъскат се да ближ,жат чипиците на д.ж,ужето,да го превъзнасят за простотиите ,които натвори!Аз обаче съм по доволен от вас,прос талягите,***!Вашия човек си спечели такъв вечен враг в лицето на украинците,че по добре за демократичния свят не можеше и да бъде!
14
4
 
9
 
! Отговори
морски преди 2 години
Тук виждам богати украинци бежанци, които търсят сейфове по Банките. Едва ли ще крият движими културни ценности. Друго ще е ...
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ПУТИН ГИ МОЛЕШЕ ДА СПАЗВАТ МИНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗЕЛЕНСКИЯ НА,ЦИСТ ЗАПЛАШВАШЕ РУСИЯ .КАКВО СА ОЧАКВАЛИ??????????
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е поредната провалена държава....................след Либия, Сирия, Афганистан, Ирак, Венецуела и т.н...................така са решили западните масони, стратези, професори, финансисти и банкери!!!
11
6
 
6
 
! Отговори
Баце преди 2 години
"Това, кое сме пострОили, не моете да го съборите - то е съборено още преди да го завършим." - Баце
10
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само фалшиви новини в защита на укрофашистите ! Абе вие нормални ли сте да защитавате такава фашисткаИзмет ? Путин пак е нежен и бомби само военни обекти и оръжейни системи аз не негово място бих направил всичко на лунен пейзаж
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украински културни ценности?!? От времето на? Руската империя? Съветския съюз? Или имат някакви ценности от 1991-ва насам?!? Поредния нелеп опит за пропаганда.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А?!?
7
7
 
5
 
! Отговори
РУСИЯ = ИДИЛ преди 2 години
РУШАТ, ЧЕГЪРТАТ, РУШАТ, ЧЕГЪРТАТ.........