Лувърът вдига цените

От 15 януари входът става 22 евро
9 дек 2023 20:00, Нели Христова
5
Лувърът вдига цените
Снимка: БГНЕС

Лувърът обяви, че ще увеличи цената на входния билет шест месеца преди Олимпийските игри в Париж, когато се очаква градът да посрещне доста повече туристи от обичайното.

От 15 януари входът става 22 евро, след като от 2017 г. насам струваше 17 евро. Това увеличение от 29 процента е съпоставимо с 30-процентната инфлация за същия период, показва индексът на потребителските цени INSEE.

Лувърът е най-посещаваният музей в света, разполага с 86 000 кв. метра площ, отворена за посетители, и е привлякъл 7,2 милиона посетители през 2022 г.

Според годишния доклад приходите от продажба на билети възлизат на 76,5 милиона евро през миналата година. Това покрива само една четвърт от оперативните разходи, а останалата част се финансира от Министерството на културата и други източници, включително от спонсори, припомня Франс прес, цитирана от БНТ.

В прессъобщение от музея подчертават, че "повече от половината от всички френски посетители влизат безплатно". Входът е безплатен за лица под 25 години, безработни, хора на минимални социални помощи, хора с увреждания и техните настойници, учители, специалисти от областта на културата и журналисти. От очакваните 8,7 милиона посетители през 2023 г. 3,6 милиона (41%) няма да са платили за входен билет, сочат очакванията на ръководството на Лувъра.

В следващите години музеят се надява да финансира проект за отваряне на втори вход в допълнение към този под Пирамидата, действащ от 1988 г. Той ще бъде откъм източната фасада, на нивото на метростанцията "Лувър-Риволи". Не е ясно колко ще струва, нито кога ще бъде направен.

Лувърът продължава и да обогатява колекциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От няколко години предпочитам да посещавам селските музеи, ще се учудите на колко места в България имаш музейни сбирки. Хората са любезни и имат време да ти обяснят нещо или за обикновен разговор.
2
1
 
2
 
! Отговори
Пен преди 4 месеца
И тази година няма да ида в Лувъра ! :)))
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нямам никакво намерение изобщо да стъпвам в държавата с арогантните служители, още по-малко пък в лудницата Париж за да гледам араби и чернокожи. Който искат да го лазят и хапят дървеници нека да ходи там.