Нова постановка на сцената на Старозагорската опера

“Ловци на бисери” е първата опера на Бизе, поставена на наша сцена
20 мар 2024 14:04, Инна Ангелова
1
Нова постановка на сцената на Старозагорската опера
Снимка: Опера Стара Загора

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьор на новата постановка в Славчо Николов, който заедно с художника-дизайнер Гендони, залага  на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе.

Музика, която завладява и докосва. Композиторът написва своята опера „Ловци на бисери” на 24 години и още преди да навърши 25 – се състои премиерата /1863, Театър Лирик-Париж// и това е първата поставена на сцена опера на Бизе. Специалистите смятат, че „Ловци на бисери” е до известна степен стъпало към неговата брилянтна „Кармен”. Сюжетът разказва за съперничеството между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор: между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта  побеждава: жрицата на Брахма Лейла не остава безразлична към страстните признания на Надир и нарушава обета си за чистота и безбрачие.

В първата премиерна вечер - на 21 март, в ролята на Лейла зрителите ще видят Емилия Терзиева, а на 22 март – ролята на жрицата ще бъде изпълнена от Беса Лугичи от Косово. Румънският тенор Андрей Термишану гостува  за първи път на сцената на Старозагорската опера и на 21 март ще се превъплъти в ролята на Надир, Николай Моцов ще се изяви в тази роля на 22 март. Поради заболяване на баритона Валери Турманов, в ролята на Зурга в двете поредни вечери зрителите ще имат възможността да аплодират Йосиф Славов, в ролята на Нурабад ще бъде солистът на Русенската опера басът Момчил Миланов. Спектаклите дирижира маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова. Участват оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора, концертмайстор Анна Иванова.

Режисьорът Славчо Николов споделя, че винаги се стреми да дава свобода на артистите, с които работи, защото това прави спектаклите неповторими. В „Ловци на бисери” има сложни човешки взаимоотношения, в които присъстват ревността, завистта, отмъщението и жертвоготовността в името на любовта. Всъщност „Ловци на бисери” е химн на любовта, на честта и на приятелството. Надявам се да развълнуваме зрителите така, както ние преживявахме и се вълнувахме при подготовката на спектакъла на това заглавие…”

Диригентът Владимир Бошнаков пък добавя: „Работата по партитурата на „Ловци на бисери“ ми достави изключително удоволствие, защото досега не бях се сблъсквал с произведение, което няма аналог като звучене на оркестъра и вокалните партии. Нейната прозрачност от една страна и наситеност от друга я прави уникална по своята същност и тя заслужава да бъде представяна все повече и повече.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: операрежисьор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари