"Артистични спомени" в Народния театър

Изложбата ще е там до 1 май
25 мар 2024 21:38, Инна Ангелова
0
"Артистични спомени" в Народния театър
Снимка: БГНЕС

На 27 март по повод Световния ден на театъра се открива фотоизложба “Артистични спомени” на Божидар Марков.

Експозицията ще бъде изложена в сградата на Народния театър до 1 май. В нея са включени 63 уникални кадъра от спектакли, реализирани в Народния театър през последните 20 театрални сезона. Експозицията може да бъде разгледана от гостите на церемонията по връчването на тазгодишните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България (САБ).

Божидар Марков е запечатал някои от най-запомнящите се роли на Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Йорданка Кузманова, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли, съобщават от екипа.

Фотоизложбата е част от отбелязването на 120-годишнината от създаването на Народния театър “Иван Вазов”. Експозицията се реализира в партньорство между Народния театър, Министерството на културата и Съюза на артистие в България.

Божидар Марков е фотограф на Народния театър от 2002 г., а първият спектакъл, който снима, е „Месец на село“ от Иван С. Тургенев на режисьора Маргарита Младенова. Има два издадени албума и три фотоизложби, свързани със 100-годишнината на Народния театър. Носител е на награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография 2008 г., има 16 номинации „Златна игла“ за модна фотография и Златна статуетка за модна фотография „Едит Паф“. /БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: изложбатеатърСАБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари