Чудомирови празници започват в Казанлък

Навършват се 134 години от раждането на интелектуалеца
25 мар 2024 10:16, Инна Ангелова
4
Чудомирови празници започват в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Днес в Казанлък ще бъде открита програмата Чудомирови празници, която ще продължи до 1 април.

Рождената дата на писателя и общественик Димитър Чорбаджийски е 25 март. Той е популярен и до днес с псевдонима си Чудомир. В програмата ще бъдат включени изложби, литературни представяния, конкурси, научна конференция, творчески работилници, предаде БТА.

На театрална сцена ще гостуват и трупи от цялата страна, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона”. Официалното откриване ще се състои в Литературно-художествен музей “Чудомир”, където е и къщата, в която Чудомир е живял и творил със съпругата си Мара Чорбаджийска. Изложбата ще открие главният уредник на Националната галерия Анелия Николаева. Участие в церемонията ще вземе хор “Петко Стайнов”, а вечерта ще продължи в зала “Любомир Кабакчиев”, където ще бъде връчена 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел”. Това е най-старата подобна награда в страната, а гост се очаква да бъде главният редактор на вестника Михаил Вешим.
 
В първата постановка тази вечер ще се включат актьорите от Драматичен театър “Невена Коканова” в Ямбол със спектакъла “Министрите идат”. Гостите, които се очаква да се включат и в останалите дни от Чудомирови празници са  Мариус Куркински, проф. Петър Стоянович, проф. Алберт Бенбасат , Мира Добрева, Георги Тошев, и други.

За поредна година Училището за карикатура на художника Николай Фитков е с международно участие, а гост ще бъде Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на Института за хумор „Кеведо“ към Генералната фондация на университета „Алкала де Енарес“ в Испания. В Музея на розата ще се състои и първото в страната мащабно показване в изложба на съвременна испанска карикатура. В програмата отново е включена и традиционната научна конференция, в която учени от цялата страна ще представят непознати факти за живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски.

Чудомировите празници са част от културния календар на Казанлък. Те се организират от Литературно-художествения музей, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. Целта е да се напомни и да се почете творчеството на един от най-видните автори, живели и творили в града, от чието рождение днес се навършват 134 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някога не се учеше в училище по комунизма, въпреки доброто образование, а днес пък надали младежите изобщо са чували за него....
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яко е жулил гюлова ракия!
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудомирови празници може, Луков марш не може
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велик българин от тая порода,от която днес няма нито един.Поклон!