Георги Господинов: Нещо много хубаво се случва с българската литература

Последните 2 години има някаква особена пролет за нея, казва той
1 апр 2024 12:37, Нели Христова
92
Георги Господинов: Нещо много хубаво се случва с българската литература
Снимка: БГНЕС

"Нещо много хубаво се случва с българската литература, последните 2 години има някаква особена пролет за нея, никога преди не ни се е случвало. Когато говорим за български автори пред издатели, те да казват: "Да, дайте ни още", заяви писателят Георги Господинов в "Тази сутрин".

"Много автори почват да излизат навън, публикуват ги добри издателства, например Швеция – български роман не беше излизал там от 46 години. Сега излезе "Времеубежище". Моят издател е намерил още един български писател, няма да чакаме още 46 години", каза Господинов.

"Преди седмица излезе един списък с с 8 романа, които работят с времето, "Времеубежище" беше сред тях. Мисля, че нашите организми не реагират с лекота и автоматизъм на смяната на времето, но се адаптираме", коментира той във връзка с преминаването към лятното часово време.

Спрямо това дали губи представа за време, докато пътува, той обясни: "Да. Случва се да пътувам покрай "Времеубежище", но преди не беше с такава интензивност".

"Има нещо общо между всички страни, защото аз срещам читатели, които познават книгата - човек може да пътува подир книгите си - книгата е билетът", каза писателят, като допълни: "Ние не винаги сме пътували в българската история, понякога пътуваме компенсаторно, за да наваксаме".

По думите на Господинов едно пътуване в Джайпур, Индия например е доста по-различно, отколкото на други места. "Те имат една много образована средна класа от млада публика - хора, които се интересуват от литература и изкуствен интелект едновременно", коментира той.

"Литературата все повече участва в мисленето по днешните тревожни въпроси, хората се връщат в литературата, в книжарниците", отбеляза Господинов. "Имах пътуване до Лондон, до Мадрид, до Индия, в книжарниците се събират хора, публиката се връща за книги", заяви още той.

Според писателя в различните държави всъщност търсят отговори на сходни въпроси. "Това са въпроси, свързани с миналото. Наскоро получих писмо от Италия на млади писатели, които са си кръстили лодката си "Гаустин", разказа Господинов. "Гаустин" в момента плава около Венеция, а писателят наскоро се срещнал с младежите в София.

"Гаустин става все по важен – героите, които измислям, придобиват път и са част от реалността, защото литературата става част от реалността", коментира още Господинов и допълни: "Те (младите писатели от Италия) дойдоха да си говорим за миналото и защо оставаме все по-дълго в миналото, дали трябва да се измъкнем от това". Писателят уточни, че все още няма отговор на този въпрос, но обясни, че тази свързаност с миналото е белег за чувствителност.

Господинов посочи, че скоро може в страната да започнат театрални постановки на "Времеубежище", подобно на Полша. "В Краков в момента се играе, те са избрали идеята на "Времеубежище" и са акцентирали върху 60-те години на Полша. Това, което виждам, е много вълнуващо, идеята на този роман е да се подновят забравени разговори. Има идеи това да стане и тук", обясни той, като допълни, че "е по-вероятно първо да стане това с "Физика на тъгата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А може ли и други титани на литературата, например Добри Джуров, Тодор Живков( написал 38 тома, за когото казваха че е написал повече книги отколкото е прочел), Иван Славков, който построил повече отколкото демокрацията може да боядиса, но никой не го е виждал трезвен....Има ли и други титани на тая отминала епоха?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
42 много сте прав.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, които са изчели Достоевски и Толстой, трудно могат да бъдат впечатлени от съвременната литература, която е пропита с материализъм и политическа идеология.
45
3
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 1 месец
Прекалено ниско ментално ниво имаш, за да ти обяснявам каквото и да било, затова най-добре като чуеш за култура, по-добре се приготви за София Прайд и върви да покажеш там всичко, на което си способен! Естествено - в пасивна роля, такава, каквато обичаш! А Георги Господинов не беше известен на никого, преди да напише този поръчков роман, в който няма никакви литературни или каквито и да било качества! Но чукча не читател, чукча писател! Хвала США!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олеле, Андрей Гуляшки? Като чуя за култура и се хващам за кобура! Ти разбираш ли какво четеш, или първо го разбираш, после го четеш?
43
0
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
"По думите на Господинов едно пътуване в Джайпур, Индия например е доста по-различно, отколкото на други места." - Така е. Трябва добре да си подготвен за стомашно-чревни проблеми...
42
1
 
19
 
! Отговори
Краевед преди 1 месец
Набеден и силно надценен псевдоавтор на пасквили и поръчкови романи! Графоман и самохвалко, притежаващ никакви литературни качества! Смехотворно е подобен неможач да се поставя заедно с титани като Георги Радославов, Павел Вежинов, Андрей Гуляшки, Богомил Райнов и т.н.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, много "хубаво" е, че се издават единствено произведенията на популярни личности (дори и да нямат нищо общо с литературата), но пък продаващи с имената си, а повечето талантливи автори се неглижират, защото са все още неизвестни. Начинаещите писатели се оказват в омагьосан кръг - за да ги издават, трябва да са популярни, а за да са популярни, трябва да ги издават. С други думи в днешната българска литература (и изкуство изобщо) художествена стойност има само онова, което продава.
40
6
 
2
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
някой знае ли какъв е тоя руски език? Защото в училище това го учехме като Старобългарски език! И то при бай Тошо!
39
1
 
18
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 месец
"Времеубежище" - Първият роман в света с повече преводи, отколкото читатели.
38
4
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
Кое е, , средното ниво" на социалистическото изкуство? Тракторист маха с ръка на гроздоберачка? Много извисено!
37
1
 
12
 
! Отговори
афроамериканец преди 1 месец
Не знам дали си давате сметка каква деморализация внася успехът на този маззньо в средите на хората, за които литературата е всичко на този свят. По времето на Ботев, Пишурката е смятан за много по-добър поет, ако днес някъде у нас мизерства някой гений, няма никакъв шанс да получи признание, всичко е парцелирано от гошовци, здравки и карабашлиевци.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дъртите комунисти пак почнаха с тодор овчаря не можаха горките да разберат че това време отдавна е минало и никога няма да се върне спомням си оттогава как липсваше тоалетна хартия и ползвахме работническо дело и какаляшка.
35
5
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 1 месец
Гогол е украинец, не е блят и не е българска *** на бошитата!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече 35 години нямаме произведение на евроатлантическото изкуство, култура и литература което да е поне да е на средното ниво от онези, които бяха създадени в "мрачното" социалистическо минало при Тодор Живков.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Директорът на Болшой подаде оставка, на негово място за генерален директор е назначен Валери Гергиев, който също така остава и художествен ръководител и генерален директор на Маринский. Валери Гергиев има 50 годишен опит в музикалното изкуство, за него в началото са казвали, че няма чувство за ритъм, и дори са отказали да го приемат в музикално училище. През 2022 ЕС наложи санкции срещу Валери Гергиев и той напусна поста си на главен диригент на Мюнхенската фихлармония.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе знае ли някой тук какъв е този украински език, някой тук чувал ли е за украински език преди 1991г. Каква е тая държава, която няма даже дума за "език", ами използва полската дума мова (mowa - на полски: обикновена, селска реч, реч от окрайнините) Изобщо да е чувал някой за украински писатели, поети, драматурзи които са творили на така наречения украински език?
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Система за масова дезинформация и руска пропаганда! Мащабно разследване е установило мрежа от десетки страници, профили и групи във Фейсбук, които разпространяват активно дезинформация и руска пропаганда в България. Мина Киркова от Factcheck беге разкри пред "Дойче веле" как функционира тази мрежа.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мина Киркова от Factcheck беге разкри, че мрежа от групи в социалните медии разпространява дезинформация за зелената енергия и войната в Украйна. Мрежа от свързани уебсайтове, страници и профили във Фейсбук тарджетират българска публика, показва проучване на Лабораторията за дигитални разследвания (DFRLab) към Атлантическия съвет. В клъстъра от сайтове активно се разпространява руска пропаганда. Разследването идентифицира най-малко 44 страници във Фейсбук, 30 групи и 28 профила, които разпространяват дезинформация и руска пропаганда.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на ЕС и НАТО можем да ядем банани и да бегаме на запад и в България се случват само хубави неща. Аз много обичам ЕС и НАТО.