Детето ви е обект на подигравки? Ето как да постъпите

Запазете спокойствие, комуникирайте и говорете
16 май 2024 10:46, Михаела Лазарова
25
Детето ви е обект на подигравки? Ето как да постъпите
Снимка: Istock

Не забравяйте да уведомите детето си, че сте на негова страна. То трябва да разбере, че не го обвинявате и че ще го подкрепите. Дайте му да разбере, че ако отмъсти на насилниците, като отвърне на ругатните или дори се бие, това е поведение, което няма да разреши конфликта, а може дори да го задълбочи.

Помогнете на детето за изграждането на увереност

Можете също да работите с детето си, за да му помогнете да изгради увереността си. Подчертайте положителните неща, които то може да покаже пред другите. Научете детето си как да общува; да решавам проблеми; да взема решения; да чете езика на тялото и др. Тези умения могат да помогнат на детето ви да стане по-уверено, независимо и ангажирано в училище.

Проучете фактите

Попитайте детето си внимателно, но директно дали някой прави нещо, което го кара да се чувства разстроено, неудобно или смутено. Използвайте отворени въпроси, за да насърчите детето си да споделя. След като имате основна представа какво се случва, вижте дали можете да получите и конкретна информация.

Можете да го попитате за неща от сорта: получава ли злобни съобщения в социалните медии? Кой ги изпраща? Колко са те? По кое време се изпращат?

След това се свържете с други хора, които може да знаят повече. Със сигурност трябва да разберете какво се случва, кой е замесен, кога и къде се е случило. Въпреки това, помислете внимателно, преди да се свържете директно с учениците или възрастните, извършващи тормоз.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Артф@кти
“Фантомът от операта” се завръща с извънредна програма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Най-добра рецепта преди 2 седмици
за справяне с такъв проблем е дал Димитър Талев в един от томовете на безсмъртната си четирилогия. Ако си спомняте, български чорбаджия беше изпратил непълнолетното си дете да учи в Западна Европа и да живее в дома на един от търговските партньори на баща му, който също има деца-ученици. Върналото се във ваканция българче се оплаква: "Татко, децата на хер (Не-знам-кой-си) ми се смеят." Бащата го съветва: "Смей им се и ти!"
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 21 : Не са те тормозили, щото не си учил през 80те години в 90то в Люлин. Тогава ги нахъсваха, че всичко що работи на бюро е прослойка, която живее на гърба на трудовия народ, и дори насърчаваха тормоза към по-интелигентните деца. Тогава най-престижните професии бяха келнер, бензинджия, тираджия и склададжия в кореком.
22
2
 
4
 
! Отговори
Доколкото разбирам, преди 2 седмици
Авторката има предвид децата жертви на тормоз. В такива случаи трябва да се намесят съответните служби и специалисти. В думата "подигравка" влагам съвсем друг смисъл. Децата непрекъснато се смеят на този или онзи. Всеки е ставал обект на присмех заради нещо, но почти веднага е забравял това. Всички ние инцидентно сме се смяли на почти всяко едно от другарчетата си, но това не са били злобни, унищожителни, ежедевни подигравки и никой не е пострадал, нито е получил комплекси.
21
4
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 2 седмици
И аз съм програмист, печелещ не на месец, ами на седмица, колкото годишната заплата на слугинаж, но не са ми се подигравали. Даже напротив- цял живот съм бил пример. Мацките ми се лепяха. Ски, плуване, колоездене, фитнес, тенис- спортист, отличник. Е, имаше чат-пат някоя подигравка, че бях дребничък в училище, не че сега съм висок де- само 178см, като ида при клиентите в Холандия се чувствам като Путин сред европейци. Вярно той няма и 160, де, ама.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
преместете го в друго училище. ако трябва му наемете частни учители. няма нужда цял живот да страда заради някакви нагли отпадъци.
19
3
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
До Анонимен 18 : Ще им свърши времето, защото живота ще ги удари, ще се трепят от сутрин до вечер за шепа стотинки, и ще слугуват на тези, на които са се подигравали. Изобщо няма да им е весело. Иначе си прав - в нашето общество има място за всеки. Нали все някой трябва да ми носи пицата и да ми мие колата. Прислужващата класа е важен елемент от моят комфорт.
18
1
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 2 седмици
Живота си го изграждаш сам. Нищо никой никъде не слага. Къде ще се сложиш САМ е въпрос на ЛИЧЕН ИЗБОР.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Програмист 16 Защо ще свърши времето им след няколко години? Нали все пак някой трябва да разнася баници по закусвалните. Животът слага всекиго на мястото, което му се полага.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Кубрик 10 Имало е моменти, когато се замислям дали няма да дойде време да се подиграват точно на децата с хубави български имена. Затова призовавам нормалните хора да създават повече деца.
15
2
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
И на мен ми се подиграваха. Сега обикалят с баничарката и държавата им е виновна, а си работя от къщи за месечна сума, дето се равнява на годишната им заплата. Нека се подиграват. Тяхното време ще свърши след няколко години
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нашио се перчи в коментарите. Голям бабаит бил в училище, всички му се кланяли! Много смел, много борбен! Решава всеки проблем, справя се със живота! Он пребит от живота слугува в склада на Лидл до живот за 4к месечно, рине тоталното дъно ааааааааахахахахахахахахахахах. Бачкотещи бачкери жалки роби, разпознахте ли се? 70% от българите ааааааахахахахахах роби и страхливци, ама големи биячи. В мечтите си.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 3 - Всеки си намира майстора.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Важното е ние като /8/ Ти написа нещо наистина много важно. Когато родителят у дома се кара на детето си и изисква от него смирение и подчинение, наистина може да създаде у него представа, че е малоценно и безправно, т.е. достойно да бъде единствено изтривалка. Да си родител е голяма отговорност.
11
2
 
1
 
! Отговори
Проучете фактите - преди 2 седмици
това е най-ценната препоръка в горната статия. Защото е възможно детето ви наистина с нещо да е дало повод за подигравки. После му обяснете какво не бива да прави, за да не му се подиграват. В 99% от случаите това ще помогне. Но ако подигравчиите са особено брутални, няма смисъл да занимавате училището, шамарената фабрика помага много. После нека подиграващите се да се оплакват.
10
4
 
5
 
! Отговори
Кубрик преди 2 седмици
Повече се подиграват на децата със странни имена, Ричард,Карлос, Джон, Кери и други,имам на работа такива, сменят имената, защото родители,малко прекалиха,колко много има хубави български имена.
9
4
 
7
 
! Отговори
загрейте врата преди 2 седмици
на баща му защото не го е възпитал добре
8
5
 
14
 
! Отговори
Важното е ние като преди 2 седмици
родители да не вменяваме, на децата си, че те са изтривалки или пък, че са велики. Има си здравословна форма на самочувствие е това се научава именно в училище. Освен това, учителите са тези, които трябва да въдворяват ред, нали са педагози? Навремето бях обект на подигравки с години, но от това станах по-здрав психически, а от тези, които ми се подиграваха половината откачиха. Всичко има положителна и отрицателна страна, но трябва отговорно поведение от родители и учители.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всъщност има хора, които преподават нинджутсу, но не и в България. Не знам, какво извинение ще има, когато намеря някой със забита ниджа звезда в гърлото, ама ще е интересно, да се види реакцията на обществото! :)
6
4
 
12
 
! Отговори
Упилищен психолог преди 2 седмици
Запишето на курс за йоги, джедаи или нинджи. И го научете че когато отвръща на подигравките, е добре да няма свидетели и да изглежда като инцидент.
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Застреляйте го!