Панорама на независимостта

Седмица преди началото на София Филм Фест ще гледаме пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш
19 яну 2009 13:35,
4
Панорама на независимостта
Снимка: София Филм Фест

13-ият международен филмов фестивал София Филм Фест ще стартира на 5 март в Зала 1 на НДК.

Седмица преди това съвместно с посолството на САЩ фестът ще предложи уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш.

Прожекциите ще стартират на 28 февруари в Дома на киното в София.

Започнал като ъндърграунд режисьор, Джим Дармуш постепенно намира своето призвание като един от най-добрите в създаването на независимо кино.

Героите му - чужденци (унгарци, финландци, италианци, японци) или странници маргинали, остават задълго в съзнанието на зрителите.

Мистиката и сюрреализмът са неразделна част от филмите му.

Оригиналната филмова музика и стилът му, изграден върху импровизацията, са особено въздействащи.

Най-нехоливудският режисьор и сценарист Джим Джармуш е роден в малкото градче Акрон, щата Охайо в семейство унгарски емигранти, а когато е на 17, се премества в Ню Йорк.

Именно този космполитен град се оказва най-подходящото място за Джармуш и началото на неговата връзка с киноизкуство - той постъпва в Нюйоркската филмова академия.

По време на упоритите си занимания във френската филмотека в Париж Джармуш успява да вникне в тайните на режисурата, а също и особено като асистент на знаменитите новатори в киното - Никълъс Рей и Вим Вендерс по време на снимките на съвместния им кинопроект Lightning Over Water.

През 1980 година Джим Джармуш заснема на 16-милиметрова лента първия си нискобюджетен филм „Вечен отпуск" (Permanent Vacation), чийто бюджет е само 15 000 долара.

Първоначално замислен като късометражен, но прераснал в пълнометражен, се появява и вторият му, особено успешен филм – Stranger than Paradise (1984), създаден по легендарния рок хит I Put A Spell On You.

Филмът е удостоен с наградата за дебют на кинофестивала в Кан – “Златна камера” и със "Златен леопард" на фестивала в Локарно.

През 1986 година се ражда идеята за проекта “Кафе и цигари (Coffee and Cigarettes), същата година излиза и  “Извън закона” (Down by Law).

Следват „Мистериозният влак" (специалната награда за художествен принос от фестивала в Кан), “Мъртвец” (Dead Man, 1995) с Джони Деп в главната роля (Европейска филмова награда и с приза на Нюйоркската филмова критика), документалният "Годината на коня" (Year of the Horse) и "Дух куче: Пътят на самурая" (Ghost Dog: The Way of the samurai, 1999) с Форест Уитакър.

Прекършени цветя” (Broken Flowers, 2005) е последният филм на Джим Джармуш, показван у нас. Удостоен е с наградата на журито от Кан 2006.

Главният персонаж е създаден специално за Бил Мъри, като впоследствие са били поканени и Шарън Стоун, Джули Делпи, Джесика Ланг, Клое Савини, Тилда Суинтън и Джефри Райт.

Виж неговия трейлър тук:

 

Виж пълната филмография на Джармуш тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
zzzzz преди 15 години
Хайде сега и втората грешчица:(DoWn by Low) -> (Down by LAw)...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
поправихме, благодарим
1
0
 
0
 
! Отговори
LongMan преди 15 години
Хайде сега да поправим и правописната грешчица: Извън закона (Doun by Low) -> (DoWn by Low) !