Врагът в леглото ни

Документалният роман "Врагът" описва живота на Жан-Клод Роман – измамник и убиец на цялото си семейство
28 май 2009 13:00,
1
Врагът в леглото ни
Корица: Колибри

На 9 януари 1993 г. Жан-Клод Роман, уважаван френски гражданин, завършил медицина, служител в Международната здравна организация, женен, с две деца, с предани приятели, застрелва жена си, двете си деца и родителите си и прави неуспешен опит за самоубийство.

Следствието разкрива, че не е лекар, че не е завършил, че не е работил никъде. Осемнайсет години Жан-Клод Роман е лъгал всичките си близки и е живял, пропилявайки спестяванията на близките си.

А когато се е оказал на косъм от разобличаването, е предпочел да екзекутира онези, чийто поглед е нямал сили да понесе.

Осъждат го на доживотен затвор.

Новата книга “Врагът” на Еманюел Карер разказва в детайли неговата история в изобретения от Труман Капоти с „Хладнокръвно“ жанр „документален роман“.

Авторът е (1957) е внук на руски емигранти, син на известната френска интелектуалка, историчката Елен Карер-д’Анкос.

Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече.

Започва кариерата си като кинокритик, през 1984 г. издава първата си книга “Смелост”, по-късно пише и сценарии.

Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която потриса френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга.

Така се появява “Врагът” – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. През 2002 г. книгата е екранизирана от Никол Гарсиа.

За нея Карер казва:

“Направих опит да предам ден по ден живота му на самотник и измамник, да си представя какви мисли са се въртели в главата му през безкрайните празни часове, прекарани не на “работното” му място, а по паркингите покрай магистралите и в горите на Юрските планини.

Да разбера какво в това екстремно човешко преживяване ме е развълнувало и би развълнувало, поне така мисля, всеки от нас”.

Как започва книгата, чети тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари