Страх и омраза в четвъртък

На 22 ноември в рамките на „Салон Четвъртък“ ще бъде представен българският превод на култовата книга на Хънтър С. Томпсън - „Страх и омраза в Лас Вегас“. Какво още ще се случи, четете тук...
22 ное 2007 15:20,
Страх и омраза в четвъртък
Корица: Прозорец
Със сигурност феновете на Хънтър С. Томпсън и „Страх и омраза в Лас Вегас“ в България не могат да се съберат в малката  зала "Методи Андонов" на Сатиричния театър, но поне част от тях със сигурност ще бъдат там на 22 ноември в рамките на поредното събитие от „Салон Четвъртък“.

Защото от 19 часа ще бъде представена най-накрая преведената книга, по която е заснет едноименният култов филм с участието на Джони Деп и Бенисио дел Торо.

В „Страх и омраза в Лас Вегас“ Хънтър С. Томпсън пътува за хазартния град със своя адвокат Самоанеца, за да открият тъмната страна на Американската мечта. Докато фучат по пустинното шосе от Лос Анджелис, те разбират, че има само един начин да изпълнят тази опасна задача - като “се разбият нечовешки”.

Въоръжени с дрога в слисващи количества, двамата се хвърлят в маниакален, сюрреалистичен тур из световната столица на показността. Техните рисковани, заредени с химия сблъсъци със служители в казина, полицаи и разнородни представители на американското общество са изпълнени с халюцинации, хумор и кошмарни изживявания.

Необуздано смешна, непостижимо оригинална и дълбоко сериозна в същината си, “Страх и омраза в Лас Вегас” е една класическа приказка за рухналата мечта на шейсетте години в Америка. Поради темата, Томпсън често е считан за близък по дух писател на тези от бийт-поколението (Джак Керуак, Алън Гинзбърг, Уилям Бъроуз), но истината е, че самият той е явление в литературата.

Изданието включва и класическите гротескови илюстрации на британския художник и карикатурист Ралф Стедман.
Авторът е роден през 1937 г. През 2005 се самоубива, като преди това поръчва прахът му да бъде разпръснат с топовен изстрел. Основополжник на гонзо журналистиката.

В представянето тази вечер за книгата и автора ще говори Катя Атанасова а откъс ще прочете нейният преводач - Вергил Немчев. След това ще можем да видим документалния филм „Страх и омраза на път за Холивуд” с участието на самия Хънтър С. Томпсън.

Вечерта ще приключи на по чаша вино, и на някое от онези изречения в  Томпсън, които те карат да навлезеш дълбоко в 60-те и всичко около тях, както и да разбереш, че това време никога няма да се върне. Може би за добро...

“...човек може да се качи на някой стръмен хълм в Лас Вегас и да погледне на запад и ако притежава правилния поглед, може почти да съзре следата от гребена – мястото, където вълната най-сетне се разби и се дръпна обратно в морето.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание