Двойно късо

Конкурсът за късометражно кино в рамките на София филм фест тази година ще е двойно удоволствие
26 ное 2007 13:53,
Двойно късо
Лого: София филм фест

Наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм ще се връчи и през 2008 г. в рамките на 12-ия Международен София Филм Фест. Тази година обаче тя ще има ново лице, с което ще предизвика отново феновете на кратките форми в киното. Защото ще се появи и онлайн, което е практика на много от големите фестивали за късометражно кино.

Освен уникалната статуетка и сумата от 6000 евро, които победителят в традиционния конкурс получава, за първи път в България ще бъде организиран и паралелен онлайн конкурс за български късометражен филм, победителят от който ще бъде излъчен от публиката и ще получи вдъхновяваща награда – прeносим компютър MAC Book Pro и професионален софтуер за видео монтаж - Final Cut Pro.

Наградата ще бъде връчена на специална прожекция в Дома на киното след закриването на София Филм Фест в края на месец март 2008, където ще бъдат представени 12 късометражни филма, събрали най-много зрителски гласове.

Предварителната селекция ще се осъществи изцяло на създадения специално за целта сайт: www.jameson-short.com. Така ще се даде възможност на много по-широка аудитория да достигне до новото българско късометражно кино и да следи отблизо тенденциите в бранша.

Българските режисьори и кинотворци ще могат да качват своите филми съобразно правилата и регламента на конкурса. След края на предварително обявения срок за качване, регистрираните потребители ще имат възможност да гласуват за всеки от качените филми по веднъж - с рейтинг от 1 до 5. По този начин ще се селектира и онлайн победителят на публиката.

Тази година селекционната комисия, която ще подбере 12-те филма за участие в конкурса ще бъде съставена от 5 души, представители на различни области, обвързани с киното – журналисти, филмови критици, режисьори, актьори и др. Всяка година съставът на селекционната комисия ще бъде различен, за да се гарантира максимална обективност и прозрачност на конкурса.

Кандидатстването ще бъде осъществявано по досегашния начин – с подаване на документи и филмови копия в офиса на Международния София Филм Фест. 12-те селектирани филма ще участват в надпреварата за наградата JAMESON и също, както в досегашните издания, ще бъдат прожектирани заедно с филмите от конкурса за голямата награда на 12-ия поред София Филм Фест.

Всички автори могат сами да избират дали да участват в онлайн конкурса и/или в традиционния конкурс за наградата. Сроковете за подаване на документи са от 27.11.2007 г. до 18.01. 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание