Наградени и уважени на София филм фест

Или кой какво отнесе на фестивала. Освен зрителите, които със сигурност отнесоха едно страхотно преживяване.
13 мар 2007 16:31,
Наградени и уважени на София филм фест
Сърджан Голубович с наградата. Снимка: София филм фест
София филм фест е към края си и вече са ясни всички отличници. На 11-тото издание на фестивала бяха представени общо 200 игрални, късометражни и документални от цял свят.
 
Над 200 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти, които гостуваха на фестивала.
 
В крайна сметка обаче, международното жури (в състав Бахтиар Худойназаров, Душан Милич, Георги Стайков, Севда Шишманова и Ерих Лахнер) отсъди с тежката си дума, че Голямата награда „STELLA ARTOIS“ за най-добър филм ще бъде присъдена на филма „Клопка“ и режисьора Сърджан Голубович (Сърбия).
 
Аргументацията на Журито гласеше: „За една добре разказана, професионално заснета и затрогваща история“. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро.
 
Специалната награда на международното жури беше присъдена на „Мечтата на рибаря” и режисьора Кирил Михановски (Бразилия/Русия) - “За оригиналния и свеж разказ на една история, изпълнена със състрадание към обикновените хора и с поразителни образи от техния живот.”
 
Наградата за режисура на Първа инвестиционна банка отиде при Крис Краус (Германия) за филма „Четири минути” - на един режисьор, успял да събере великолепни актьори и да ги изведе до границите на изключително изпълнение.
 
Наградата Jameson за български късометражен филм беше присъдена на филма „Минутите след това” и режисьора Николай Тодоров - Чрез необичайни визуални изразни средства режисьорът успява да разкаже една духовна история, която определя съществуването ни във времето. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро и се осигурява от ирландското уиски Jameson.
 
Наградата „No Man's Land“ за най-добър балкански филм се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „Разследване” на режисьорката Иглика Трифонова. Наградата е диплом и кашон вино ‘No Man’s Land’.
 
Наградата KODAK за най-добър български филм се връчва на филма „Разследване” на режисьора Иглика Трифонова и оператора Рали Ралчев. Наградата е филмов негатив на стойност 4000 долара.
 
Наградата на ФИПРЕССИ (с жури в състав: Лейв Джоули – „Svenska Dagbladet” (Швеция), Тадеуш Шчепански – “Kino”, “Polish Radio” (Полша), Людмила Дякова - „Кино”(България)) присъди своята награда на филма „Четири минути’ на режисьора Крис Краус ( Германия).
 
Наградата на публиката – съвсем очаквано, взе филмът „Гуча” на режисьора Душан Милич. Наградата, осигурена от Столична община, e диплом и парична премия от 1000 лв и ще бъде връчена на българския разпространител на филма.
 
Наградата „Горчивата чаша“на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски” за принос в развитието на съвременната филмова изразност на 11-ия София Филм Фест се поделя между филма „ + - „ на режисьорката Кристина Николова и филма „13 кратки опуса за голям екран” в лицето на Ицхак Финци и Лиза Боева.


Наградата ще бъде връчена на лауреатите на специална прожекция и среща с творческите колективи, създали филмите.
 
Наградата на НИСИ МАСА се присъжда на филма “АРМИН” (Хърватска-Германия-Босна и Херцеговина) на режисьора Огньен Свиличич.

На 11-то издание на София Филм Фест бяха раздадени и наградите на община София за цялостен принос към световното кино на режисьорите: Вим Вендерс, Людмил Стайков и Иржи Менцел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание