Луговой: Литвиненко беше агент на британските спецслужби

Андрей Луговой, който е заподозрян във Великобритания за убийството на Александър Литвиненко, заяви, че Березовски и Литвиненко са вербувани от британските служби
31 май 2007 13:32,
Луговой: Литвиненко беше агент на британските спецслужби
Луговой твърди, че Литвиненко и Березовски са вербувани от британските спецслужби. Снимка:ВВС

Андрей Луговой, който е заподозрян във Великобритания за убийството на бившия офицер от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко, заяви, че отравянето на Литвиненко не би могло да се случи без намесата на британските специални служби.

Луговой твърди още, че Литвиненко и Борис Березовски са били вербувани от британските спецслужби.

Според Луговой британските служби са се опитали да вербуват и него, за да получат информация за дейността на руските спецслужби и да събират всякакви компромати срещу президента Путин и неговото семейство.

Както разказа Луговой на пресконференция в Москва, “по думите на самия Саша /Литвиненко/, първоначално е бил вербуван той. А след това, след като по негов съвет Борис Абрамович /Березовски/ предал на англичаните някакви документи от Съвета по сигурността, които са били у него, докато е бил заместник-секретар на Съвета по сигурността, той също е станал агент на МИ-6, а процесът на получаване на убежище и гражданство за Березовски са станали въпрос на техника”.

Луговой заяви още, че него “специално са го маркирали” с полоний.

Луговой посочи, че по данни на следствието отравянето е станало на 1 ноември, докато той се е срещал с Литвиненко два пъти през октомври.

“Изводът ми е един – нас специално са ни маркирали с полоний, за да ни използват в политическия скандал”, заяви Луговой. Той каза още, че се е срещал с Литвиненко през лятото в къщи, в отсъствието на съпругата му.

Луговой посочи, че ако е искал да отрови Литвиненко, е можел да направи това още тогава.

Британските спецслужби нямат никакво отношение към т.нар. дело “Литвиненко”, заявиха от посолството на Великобритания в Русия.

“Делото Литвиненко е наказателно дело, а не въпрос на разузнаване”, заяви представител на британското посолство в Русия, коментирайки изказването на бизнесмена Андрей Луговой, че зад убийството на Александър Литвиненко може би стоят британските спецслужби.

Дипломатът посочи, че “британски гражданин беше убит в Лондон, а граждани на Великобритания и гости на страната се оказаха в опасност”.

Източникът отбеляза, че “искането за екстрадирането на Луговой е връчено на руските власти, така че той да бъде изправен пред съда във Великобритания”.

“Ние очакваме официален и конструктивен отговор от руските власти”, подчерта дипломатът.

Dnes.bg припомня, че на 22 май тази година бизнесменът Борис Березовски каза, че повдигнатото на Андрей Луговой обвинение има сериозна база.

За Радио “Ехото на Москва” Березовски поясни, че изобщо не се съмнява в професионализма на полицаите от Скотланд ярд и прокуратурата. Березовски изрази съжаление, че човекът, когото е смятал за свой приятел, днес е в ролята на заподозрян.

Според него повдигането на обвинение на Луговой по същество означава повдигане на обвинение на руската държава и по-точно лично на Путин.

Вдовицата на Александър Литвиненко приветства решението на британската прокуратура да повдигне обвинение срещу бившия му колега Андрей Луговой.

"В момента съм разтревожена да видя дали наистина ще има правосъдие и дали Луговой ще бъде екстрадиран и изправен пред британски съд", каза Марина Литвиненко минути, след като прокуратурата в Лондон обяви, че ще повдигне обвинение в умишлено отравяне срещу Андрей Луговой.

Литвиненко, който е бивш агент на КГБ, умря през ноември в Лондон, след като беше отровен с радиоактивен полоний.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание