След 8 години: Европа пребледня, разбра за изтезанията над сестрите

Либия е затегнала свижданията с българските медици, каза пред Dnes.bg синът на д-р Здравко Георгиев, Мариян
24 апр 2007 10:58,
След 8 години: Европа пребледня, разбра за изтезанията над сестрите
„От вас научавам, че те ще останат в листите за евродепутати“.
 
Така пред Dnes.bg синът на на д-р Здравко Георгиев, Мариян, коментира решението на партия „Ред, законност и справедливост“ да остави българските медици в Либия в листите си за евродепутати
 
Dnes.bg припомня, че със свои решения ЦИК и Върховният административен съд отказаха регистрация на медиците за евроизборите.
 
Според Мариян до момента Европейският съюз не е направил нищо за медиците ни.
 
„Оттук нататък искаме ясна, твърда и единна позиция за съдбата на българките. От тази година нашите близки са европейски граждани и би трябвало да има равнопоставеност между всички“, каза той.
 
Синът на д-р Георгиев сподели още, че е останал изключително учуден от факта, че българските политици не са запознали европейските институции със съдбата на медиците ни.
 
„Това нас много ни удиви, защото имахме среща с председателя на Европейския парламент - г-н Пьотеринг. Аз му прочетох за изтезанията и той се шокира, пребледня. Направо се учудвам трябваше ли да се чака 8 години и ние да отидем в Страсбург, за да разкажем. Те почти нищо не знаеха. Знаят само за някакви шест българи, които са задържани от Либия и нищо повече“, каза Мариян.
 
Той съобщи, че е научил от медиите за изпълнението на смъртни присъди в Либия.

„Това е много страшно нещо, защото може във всеки един момент да влезе в сила и решението за изпълнение на смъртните присъди срещу българките“, допълни той.
 
Според Мариян включването в процеса на ливанската адвокатка, защитавала Саддам Хюсеин, няма да е ключово.
 
„Адвокатите тук по принцип не играят никаква роля. Това е политически процес, така че не виждам отношение с включването й“, каза той.
 
Последната официална позиция на Либия, е че баща му ще остане в Джамахирията докато не свърши целият процес, защото можело да има обжалване от страна на прокуратурата .
 
„В момента режимът на свиждане е много затегнат и баща ми посещава сестрите веднъж седмично, в четвъртък, за по 10-15 минути“, каза още пред Dnes.bg Мариян Георгиев.
 
----------
 
Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание