Адвокатка на Саддам Хюсейн се изправи срещу сестрите, отлагат делото

Пак отложиха процеса за клевета срещу момичетата, увеличиха парите по исковете, нашите чуват как екзекутират хора в затвора
22 апр 2007 17:46,
Адвокатка на Саддам Хюсейн се изправи срещу сестрите, отлагат делото
Гражданските искове срещу сестрите ни непрекъснато се увеличават. Снимка: БГНЕС
Процесът срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в клевета от изтезавалите ги либийски полицаи, днес отново бе отложен.
 
По искане на защитата председателят на съда Салем ал Хамри отложи следващото заседание за 29 април, за да могат адвокатите подробно да се запознаят с материалите по делото.

Това ще бъде последното отлагане, предупреди той.

След продължилото 15 минути заседание стана ясно, че исковете срещу българките и палестинеца са вече 6 за общо около 30 млн. либийски динара.

Шест от 11-те либийски офицери, водили разпитите на медиците преди 8 години, днес ги съдят за клевета заради твърденията на българките и палестинеца, че са били измъчвани.

В съдебната зала днес се появи ливанската адвокатка Бушра Халила, която е защитавала екзекутирания иракски диктатор Саддам Хюсейн.

Стана ясно, че адвокатката е била наета от Асоциацията на болните от СПИН либийски деца, за да ги представлява пред Върховния съд на Либия по делото по обжалването на смъртните присъди.

Нейното появяване и непрекъснатото увеличаване на гражданските искове на мъчителите бе определено от медицинските сестри като цирк и те се заканиха да не се явят на следващото заседание.

Българките и палестинецът казаха преди съдебното заседание, че са били изключително смутени от информациите за изпълнението на смъртни присъди в либийски затвори.

Миналата сряда дори Ашраф чул изстрелите, с които в затвора "Джудейда" били изпълнени три смъртни присъди. Това изключително много притеснило палестинския лекар, според когото дори и българките да бъдат освободени, то той можел да бъде екзекутиран.

Българските медицински сестри коментираха, че се чувстват разочаровани от невъзможността да бъдат издигнати като кандидати за евродепутати, макар че са очаквали това да стане. Това по думите им е било една надежда за тяхното по-скорошно освобождаване.
 
Първото заседание по обжалването на повторните смъртни присъди на петте медицински сестри и палестинския лекар пред Върховния съд на Джамахирията най-вероятно ще се проведе на 18 май.

Това съобщи адвокат Хари Хараламбиев, като се позова на неофициална информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание