Вадят кирливите ризи на шефовете на „Топлофикация“

Четиримата задържани по случая - Лина Абланска, Георги Рогачев, Емил Антонов и Мая Стоилова са извършвали неправомерни доставки чрез фиктивни договори в столичната топлофикация
14 дек 2006 11:51,
Вадят кирливите ризи на шефовете на „Топлофикация“
Схемата за източване на пари е изключително усложнена. Става въпрос за милиони. Снимка: Корбис

Четиримата задържани по случая със столичната топлофикация - Лина Абланска, Георги Рогачев, Емил Антонов и Мая Стоилова са извършвали неправомерни доставки чрез фиктивни договори в столичната топлофикация. Това съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов.

Той уточни, че разследването по това престъпление е започнало от момента, в който екипът, работещ по случая разследва парите, за които се смята, че бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров е "изпрал". Мая Стоилова е имала контакт с Валентин Димитров в това отношение, заяви още Джамбазов.

Мая Стоилова е била управител на няколко фирми, които са извършвали паралелните доставки на "Топлофикация". "Шибър" е една от тях.

Според следователя от националното следствие Татяна Шарланджиева, разследващият екип се е натъкнал на схема за източване на пари от "Топлофикация", работеща за периода 2003-2005 година.

Мая Стоилова е имала касета в Пощенска банка - една от банките, в които бяха намерени пари на Валентин Димитров. Основната доставка за "Топлофикация" на части е ставала посредством Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/, която е финансирала доставките. Чрез друга схема обаче, същите части са били доставяни на "Топлофикация" като са били фактурирани на основните си съставки.

Така цената на всеки един продукт се е завишавала многократно повече, като в един от случаите стоката в оригиналния и в доставения чрез престъпната схема вид е достигала 138 хиляди лева. Стоките са били абсолютно идентични, еднакви по вид и номенклатура, съобщи още Шарланджиева.

Плащането по линия на МБВР се осъществявало изключително лесно, но когато паралелната доставка е ставала чрез финансиране от "Топлофикация" , схемата е била изключително усложнена и минавала през няколко различни етапи. Изделието се е фактурирало по различен начин, издавали са се проформа фактури за всяка една част поотделно. При тези случаи са се избирали фирми, близки до ръководството на "Топлофикация".

Именно по този начин се е осъществявал и паралелният внос. От завишаването на цената се е завишавало и ДДС-то на тези стоки, уточниха още разследващи. Те са се натъкнали на разлика в дати между документите, с които е извършван паралелният внос. Така например е имало разлика в датите с години, между документите за складова наличност на тези стоки и митническите декларации.

В своите показания пред разследващите директорите на топлорайоните в София заявили, че са получили преди време указания от Валентин Димитров да се приведе документацията на дружеството в ред. Така те трябвало да оформят договори за доставка като всеки един от тези ръководители на топлорайони е оформил по 200-300 договори. Писали са докладни записки със стара дата.

Така "Топлофикация", посредством тези измами е платила за паралелния внос около 1 милион лева повече. Плащанията на тези незаконни доставки са били разпореждани от двамата задържани - Емил Антонов и Георги Рогачев. Това ставало с проформа фактура и авансово плащане. Мая Стоилова и Лина Абланска най-вероятно ще бъдат обвинени за помагачество в схемата, уточни Джамбазов.

Той допълни, че сега складовете на "Топлофикация" с такава техника са препълнени, а извършените доставки стигали до година напред. Последният одитен доклад на финансовия контрол установява, че тази техника ще стигне до 2008 година. По това дело Валентин Димитров ще бъде обвинен като подбудител, съобщи още Божидар Джамбазов. Антонов и Рогачев, а също Абланска и Стоилова към момента отказват да дават показания.

Днес стана ясно, че няма да се проведе събранието на съвета на директорите на "Топлофикация София" поради липса на кворум, обявиха от дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание