Екс-шефът на топлото остава на топло

Според Апелативния съд няма достатъчно доказателства по обвинението за пране на пари, но може да се направи обосновано предположение, че Валентин Димитров наистина е укривал данъци
18 юли 2006 15:17,
Екс-шефът на топлото остава на топло
Валентин Димитров отново заяви, че е станал изкупителна жертва. Снимка: Булфото
Софийският апелативен съд /САС/ окончателно остави в ареста бившия шеф на софийската "Топлофикация" Валентин Димитров. В мотивите си съдът посочи, че жалбата на адвоката на Димитров е неоснователна. Въпреки че в Австрия е започнало наказателно производство срещу Димитров, не е пречка в България също да има такова, посочи съдът в мотивите си.

Съдът не сподели становището на адвоката на Валентин Димитров, че обвинението срещу бившия шеф на "Топлофикация" е неясно. Според прокуратурата в периода 1999-2006 година Димитров е сключвал незаконни финансови операции, вследствие на което в банкови сметки в австрийски банки е натрупал 1 милион 642 хиляди 423 евро. Тези пари според обвинението били от престъпления.

Освен това Димитров не е платил и данъци за тях, за което също прокуратурата го обвинява.

В мотивите си днес апелативният съд посочи, че няма достатъчно доказателства по обвинението за пране на пари, но може да се направи обосновано предположение, че Валентин Димитров наистина е укривал данъци.

Съдът също така потвърди решението на първоинстанционния СГС, че съществува риск Димитров да извърши друго подобно престъпление, като това, в което е уличен. Апелативните съдии днес цитираха в решението си и становище на Европейския съд по правата на човека, според което тежкото обвинение надделява над всички останали фактори. Днешното решение на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

За пореден път Валентин Димитров посочи пред журналисти, че се чувства изкупителна жертва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание