Кристияния – раят на леката дрога и липсата на данъци

Кристияния е едно от последните места (в света, не само в Дания), където леката дрога е почи легална; жителите на този квартал не плащат и никакви данъци на държавата
30 юни 2006 09:00,
Кристияния – раят на леката дрога и липсата на данъци
Главният вход на Кристияния. Снимки: Christiania.org и личен архив

Кирил Христов и Александър Иванов, специални агенти на Dnes.bg в Дания

Кристияния е едно от последните места (в света, не само в Дания), където леката дрога е почи легална. От няколко години властите се опитват да изгонят живеещите там, заради атрактивното разположение на квартала в сърцето на Копенхаген.

За тяхно огромно съжаление, Кристияния е бивша военна територия и военните са продължили договора с резидентите на квартала за още няколко години.

Кристияния е популярна и като „рай на изпадналите”, макар че вътре можете да видите абсолютно всякакви хора, които съжителстват безпроблемно.

Историята започва през 70-те, когато в бившите военни бараки се заселват хора, нежелаещи да имат нищо общо със системата, а вместо това живеят на комунални начала и без никакво управление. Освен това жителите на квартала не плащат и никакви данъци на държавата.

Малко по-късно, разбира се, с цялата свобода идва и дрогата, но местните изгонват наркозависимите и от тогава девизът на квартала е „Без твърда дрога, без рокерски значки, оръжие и насилие”.

Като дух Кристияния много напомня на стария Созопол отпреди няколко години, а заведенията са досущ като „Комина” в Созопол или почти всяко едно „различно” място за забавление по морето.

Нощем баровете са пълни с гренландци, които ужасно много приличат на азиатци. Една бира струва около 4 лв., като за около 5 лв. се предлага и луксозна, която в България се сервира изключително рядко.

Преди 3 години леката дрога се е продавала на сергии по улицата, но сега тя се търгува малко по-скрито. За около 50 лева без особени усилия успяхме да си купим 2-3 грама трева и още толкова хашиш.

Полицията прави хайки от време на време, но ако ви заловят с трева, ще бъдете глобени с 200 крони (около 50 лв.), като след като ви напишат акт, полицаите ще ви пожелаят приятен ден и ще си тръгнат. За сравнение, глобата за пресичане на червен светофар е около 500 крони (около 120 лв.).

В квартала спокойно можете да поседнете около някой запален на улицата огън, да попушите с непознати и да проведете няколко приятни разговора. Въпреки наличието на доста изпаднали хипари и напушени пенсионери, никой няма да ви смути ни най-малко с присъствието си.

Липсата на улично осветление отначало стряска мнителните туристи, но мирното настроение е толкова осезаемо, че в миг успокоява и най-притеснителните.

Освен с леката дрога, Кристияния е известна и това, че е като магнит за хората на изкуството. Навсякъде има галерии и места за излагане на модерно изкуство, а всички събития, свързани с арт, се провеждат именно в този квартал.

В момента мястото привлича по няколко милиона туристи от цял свят всяка година, но въпреки това все още е забранено да се правят снимки, макар никой вече да не продава марихуана на улицата.

Вижте снимки тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание