Тайното гласуване стана явно

Плашат депутати от "Атака" с изключване, ако не си покажат бюлетините
27 юли 2005 17:22,
Тайното гласуване стана явно
Депутатите гласуват с бюлетина за избор на премиер. Снимка: Булфото

В парламента преди минути приключи гласуването за избор на министър-председател.

Представителите на петте парламентарни сили без БСП и ДПС успяха да променят модела за тайното гласуване, с което ще се избира правителството и го превърнаха почти в явно.

Бе премахнато задължението да се влиза в тъмната стая и там да се попълва бюлетината.

Депутатите успяха да премахнат и плика, в който бюлетината трябваше да бъде сложена преди да бъде пусната в урната.

В 17.10 часа председателят на комисията за гласуването на премиер и правителство Димитър Абаджиев обяви началото на тайното гласуване за министър-председател на България.

Комисията реши първите 15 минути от гласуването да бъдат открити за представителите на медиите, които в момента са в зала "Изток", където се гласува.

Първи своя вот даде депутатът от ОДС Петър Стоянов. Иван Костов и Екатерина Михайлова от ДСБ, които гласуваха малко след него, показаха на медиите бюлетините с изразения от тях вот.

По-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че депутатите от "Атака", които не са показали как са гласували пред комисията, може да бъдат изключени от групата.

Депутатите избраха 14 членове на комисията, като предварително беше решено членовете да са по двама представители от парламентарна група.

От Коалиция за България членове на комисията са Георги Юруков и Ясен Пенчев, от НДСВ - Атанас Щерев и Мариана Костадинова, от ДПС - Ремзи Осман и Четин Казак, от "Атака" - Павел Чернев и Димитър Стоянов, от ОДС - Марио Тагарински и Йордан Бакалов, от ДСБ Димитър Абаджиев /председател/ и Евгени Чачев, и от БНС - Борислав Българинов и Мирослав Мурджов.

Вотът е таен и трябва да продължи един час, а ако има негласували депутати след изтичането на определеното време, те ще могат да упражнят правото си на глас.

Малко по-рано в парламента Павел Шопов от коалиция “Атака” обяви, че един глас за кабинета струва 300 хиляди лева.

Междувременно чуждите медии започнаха да коментират, че политическата криза у нас е опасна по пътя ни към Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание