Съпругата на Радован Караджич го помоли в ефир да се предаде

В телевизионно обръщение Лиляна Караджич призова съпруга си да се предаде на Хагския трибунал в името на семейството си
29 юли 2005 10:33,
Съпругата на Радован Караджич го помоли в ефир да се предаде
Радован Караджич е обвинен в геноцид.
Съпругата на издирвания за военни престъпления босненски сърбин Радован Караджич призова мъжа си да се предаде на Трибунала в Хага, съобщи ВВС.

В обръщение, излъчено по босненската сръбска телевизия, Лиляна Караджич се обърна към съпруга си да се предаде на трибунала в името на семейството си.

По-рано този месец синът на Караджич бе задържан за 10 дни от войските на НАТО. Караджич и военният командир по време на босненската война – Ратко Младич, оглавяват списъка на най-търсените хора на Хагския трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.

Двамата са обвинени в геноцид след убийството на 8000 мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 година.

Г-жа Караджич, която винаги е подкрепяла мъжа си по време на 10-годишното му бягство от властите, обяви в ефир: „Това е съобщение за съпруга ми, Радован Караджич. Налага се да се обърна към теб по този начин, защото няма друг. Семейството ни е под постоянен натиск от всички страни. Заплашват ни по всякакви начини, заплашват живота и собствеността ни. Живеем в постоянна атмосфера на напрежение, болка и страдание“.

„Затова трябваше да избера между лоялността си към теб и лоялността към децата и внуците ни, и го направих“, допълни Лиляна Караджич. „Болезнено е да те моля, но все пак го правя с цялото си сърце и душа – предай се. Това ще бъде жертва за нас, за цялото семейство“.

„С надежда, че си жив и свободен да взимаш самостоятелни решения, аз те моля да вземеш това решение в името на всички нас“, каза още тя.

НАТО неуспешно претърси няколко места, където се предполагаше, че се крие Караджич. Синът му Александър бе задържан от 7 до 17 юли по подозрение, че оказва подкрепа на баща си.

Семейството на издирвания винаги е твърдяло, че няма връзка с него и трябва да ги оставят на мира.

Още по темата:

Осъдената Биляна Плавшич написа книга за войната в Босна

Сърбия потресена от филм за масовите убийства в Сребреница

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание